notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tisza-tavi fejlesztések

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ismét fejlesztik a Tisza-tavat és környékét!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismét fejlesztik a Tisza-tavat és környékét!


2017/03/20

Elképesztő fejlesztésbe fogtak a mesterséges víztározó környékén, mely egy személyben Magyarország legnagyobb tavának is számít. Nézzük hát, hogy mi a helyzet manapság a Tisza-tóval.

Tisza tó és a fejlesztések

 

Jómagam is gyakran megfordultam az elmúlt másfél évtizedben a Tisza-tónál, átutazóban az ország keleti felébe. Mindig érdeklődve figylem, hogy mi a helyezet az ország második legnagyobb tavával, mekkora a víz állása, milyen a környezete. Mindenféle véglettel találkoztam már autózva a 33-as főúton: volt, hogy a víz közvetlenül az út mellett volt, szinte nyaldosva az autók kerekét (ez nagyon félelmetes volt), de jó párszor láttam azt is, hogy a vízben kisebb szigetecskék alakultak ki, hiszen olyan alacsonyan állt benne a víz.

 

 

Évek óta viszont elégedetten figyelem a változásokat azon a környéken. No nem a vízállást (az most is gyakran alacsony), hanem a megépült poroszlói Ökoncentrumot, a gyönyörűen felújított utat. És a folyamat nem ért még véget. Sőt! Most kezdődik csak igazán!

 

Tisza tó és a fejlesztések

 

Első lépcsőben megemelik a vízszintet. Ez télen 620 centimétert jelent átlagosan, melyet március 26-ig szeretnének 670-re emelni. Nyárra, a szezonra el akarják érni a bűvös 720 centimétert. Ahhoz,hogy a tóban a víz állása egy centimétert növekedjen, egy millió köbméter víz szükségeltetik. Szerencsére a víz minősége a vizsgálatok alapján nagyon jónak számít. 

 

De nem csak a víz szintjét emelik, hanem a horgászok álmát beteljesítve a halállományt is növekni szándékoznak. Ez azt jelenti, hogy 130-130 mázsa egy- és kétnyaras, valamint 140 mázsa horogérett ponty kerül a tóba.Előnevelt csukából 400 ezer darab mintegy 400 kilogramm kihelyezése a cél.  

 

Évek óta fejlesztik a környék infrastruktúráját is, mely idén is folytatódik. A Tisza-tó körüli fejlesztések között kiemelt helyen áll a tó körüli kerékpárút befejezése. Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút-szakasz befejezésére. A beruházás megvalósulásával a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni. De terveben van még a Tisza-tó és Eger,valamint a tó és a Hortobágy közötti kerékpárút kiépítése is. Ezzel teljes lenne az élmény, az eszközpark, ami a tó körüli környezet felfedezéséhez szükségeltetik. 

 


érdekességek túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Flaute

A flaute jelentése teljes szélcsend.

Mannschaft

Ejtsd: mancsaft. A mancsaft a  legénység, versenyzõtárs.

360

360o büntetésnek nevezzük azt, amikor egy hajó valamilyen szabálytalanságot követ el és...

Hosszú hétvégék külföldön

Hosszúhétvégék külföldön. Alfatours!

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!