notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tisza-tavi fejlesztések

hirdetes

Ismét fejlesztik a Tisza-tavat és környékét!

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Elképesztő fejlesztésbe fogtak a mesterséges víztározó környékén, mely egy személyben Magyarország legnagyobb tavának is számít. Nézzük hát, hogy mi a helyzet manapság a Tisza-tóval.

Tisza tó és a fejlesztések

 

Jómagam is gyakran megfordultam az elmúlt másfél évtizedben a Tisza-tónál, átutazóban az ország keleti felébe. Mindig érdeklődve figylem, hogy mi a helyezet az ország második legnagyobb tavával, mekkora a víz állása, milyen a környezete. Mindenféle véglettel találkoztam már autózva a 33-as főúton: volt, hogy a víz közvetlenül az út mellett volt, szinte nyaldosva az autók kerekét (ez nagyon félelmetes volt), de jó párszor láttam azt is, hogy a vízben kisebb szigetecskék alakultak ki, hiszen olyan alacsonyan állt benne a víz.

 

 

Évek óta viszont elégedetten figyelem a változásokat azon a környéken. No nem a vízállást (az most is gyakran alacsony), hanem a megépült poroszlói Ökoncentrumot, a gyönyörűen felújított utat. És a folyamat nem ért még véget. Sőt! Most kezdődik csak igazán!

hirdetes

 

Tisza tó és a fejlesztések

 

hirdetes

Első lépcsőben megemelik a vízszintet. Ez télen 620 centimétert jelent átlagosan, melyet március 26-ig szeretnének 670-re emelni. Nyárra, a szezonra el akarják érni a bűvös 720 centimétert. Ahhoz,hogy a tóban a víz állása egy centimétert növekedjen, egy millió köbméter víz szükségeltetik. Szerencsére a víz minősége a vizsgálatok alapján nagyon jónak számít. 

 

De nem csak a víz szintjét emelik, hanem a horgászok álmát beteljesítve a halállományt is növekni szándékoznak. Ez azt jelenti, hogy 130-130 mázsa egy- és kétnyaras, valamint 140 mázsa horogérett ponty kerül a tóba.Előnevelt csukából 400 ezer darab mintegy 400 kilogramm kihelyezése a cél.  

 

Évek óta fejlesztik a környék infrastruktúráját is, mely idén is folytatódik. A Tisza-tó körüli fejlesztések között kiemelt helyen áll a tó körüli kerékpárút befejezése. Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút-szakasz befejezésére. A beruházás megvalósulásával a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni. De terveben van még a Tisza-tó és Eger,valamint a tó és a Hortobágy közötti kerékpárút kiépítése is. Ezzel teljes lenne az élmény, az eszközpark, ami a tó körüli környezet felfedezéséhez szükségeltetik. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Melges 32

Melges 32 vitorlás hajó leírás A Melges 32, kistestvéréhez, a Melges 24-hez hasonlóan... Tovább

Biztonságtechnika

A komplex vagyonvédelem a biztonságtechnika szerint a mechanikai védelmen alapszik, melyet az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek túra