Tisza-tavi fejlesztések

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ismét fejlesztik a Tisza-tavat és környékét!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismét fejlesztik a Tisza-tavat és környékét!


2017/03/20

Elképesztő fejlesztésbe fogtak a mesterséges víztározó környékén, mely egy személyben Magyarország legnagyobb tavának is számít. Nézzük hát, hogy mi a helyzet manapság a Tisza-tóval.

Tisza tó és a fejlesztések

 

Jómagam is gyakran megfordultam az elmúlt másfél évtizedben a Tisza-tónál, átutazóban az ország keleti felébe. Mindig érdeklődve figylem, hogy mi a helyezet az ország második legnagyobb tavával, mekkora a víz állása, milyen a környezete. Mindenféle véglettel találkoztam már autózva a 33-as főúton: volt, hogy a víz közvetlenül az út mellett volt, szinte nyaldosva az autók kerekét (ez nagyon félelmetes volt), de jó párszor láttam azt is, hogy a vízben kisebb szigetecskék alakultak ki, hiszen olyan alacsonyan állt benne a víz.

 

 

Évek óta viszont elégedetten figyelem a változásokat azon a környéken. No nem a vízállást (az most is gyakran alacsony), hanem a megépült poroszlói Ökoncentrumot, a gyönyörűen felújított utat. És a folyamat nem ért még véget. Sőt! Most kezdődik csak igazán!

 

Tisza tó és a fejlesztések

 

Első lépcsőben megemelik a vízszintet. Ez télen 620 centimétert jelent átlagosan, melyet március 26-ig szeretnének 670-re emelni. Nyárra, a szezonra el akarják érni a bűvös 720 centimétert. Ahhoz,hogy a tóban a víz állása egy centimétert növekedjen, egy millió köbméter víz szükségeltetik. Szerencsére a víz minősége a vizsgálatok alapján nagyon jónak számít. 

 

De nem csak a víz szintjét emelik, hanem a horgászok álmát beteljesítve a halállományt is növekni szándékoznak. Ez azt jelenti, hogy 130-130 mázsa egy- és kétnyaras, valamint 140 mázsa horogérett ponty kerül a tóba.Előnevelt csukából 400 ezer darab mintegy 400 kilogramm kihelyezése a cél.  

 

Évek óta fejlesztik a környék infrastruktúráját is, mely idén is folytatódik. A Tisza-tó körüli fejlesztések között kiemelt helyen áll a tó körüli kerékpárút befejezése. Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút-szakasz befejezésére. A beruházás megvalósulásával a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni. De terveben van még a Tisza-tó és Eger,valamint a tó és a Hortobágy közötti kerékpárút kiépítése is. Ezzel teljes lenne az élmény, az eszközpark, ami a tó körüli környezet felfedezéséhez szükségeltetik. 

 


érdekességek túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hangjelzések

Bár a vitorlázók többsége nem használ hangjelzéseket, a géphajók jelzéseinek...

Balatonfűzfő - BS Fűzfő Kikötő

A balatonfűzfői BS Fűzfő Kikötő közforgalmú,a csatorna keleti partján 116 hajó...

Balatonföldvár Vitorláskikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatoni Hajózási. Zrt....

Johannes Polgar

Született: 1977.augusztus 25. Olpe, Németország Magasság: 183 cm Súly: 75...

Kutter

A kutter vitorlázatot használó hajók két orrvitorlát használnak egymás mögött, plussz...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.