Ismerd meg te is a titokzatos léka várát!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A titokzatos Léka vára

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A titokzatos Léka vára


2016/05/13

Nem messze a magyar határtól található a Léka – vár, melyet számos titokzatosság övez.
Aki el szeretne ide menni, pusztán csak pár kilométert kell megtennie a magyar határtól, méghozzá Ausztriában. Ismerd meg te is ezt a titokzatos erődítményt!

 

A titokzatos Léka vára, melyet neked is meg kell ismerned!

A Léka – vár magas tornyait egy tó, valamint egy patak övezi, mely pusztán 20 percnyi útra van a magyar határtól Ausztriában.

 

A vár története:

 


Feltehetőleg még a XIII. században építették, méghozzá a Gyöngyös – patak fölé, azonban ekkor még a Leuca nevet viselte.
Lakói Kanizsaiak és Kőszegiek voltak, ők folyamatosan bővítették, alakították a várat.


Az elmúlt évtizedekben számos kutatás során jutottak arra a feltételezésre, hogy az akkor élő templomos lovagok, később a johannita rendbe tartozó szerzetesek számos, majdnem minden összejövetelét itt tartották.

 

A 17. századtól már Nádasdy Tamás tulajdonában állt ez az erődítmény, ő ásatott itt ki egy kutat is, valamint a börtön megépítése is az ő nevéhez fűződik.

Ezután még több szoba, valamint konyha is kialakításra került, a börtön pedig sokak szerint inkább kincstár volt, mint fogda.
Maga a család nem itt élte mindennapjait, Léka inkább a szolgálók lakhelye volt, valamint raktárként működött.

 

 

 

 

 

Később Léka vára elkobzásra került, méghozzá Nádasdy Ferenc országbíró miatt, aki részt vett a Wesselényi – összeesküvésben, így a férfit jószág, valamint fővesztésre ítélték.

 


A vár ezután került 1676-ban Esterházy Pál herceg tulajdonába, aki busás összegeket fizetett azért hogy az övé lehessen.
Mikor a 20. század beköszöntött, kétszer is újításokon ment keresztül ez a monumentális építmény, ám a háborúban szinte az egész berendezés semmivé lett, ám a várnak semmi baja nem esett.

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

A titokzatos Léka vára, melyet neked is meg kell ismerned!

A hetvenes évek beköszönte előtt, 1968-ban egy osztrák író, Paul Anton Keller vásárolta meg Léka várát, ekkor változott át penzióvá és gyógyintézménnyé, mely igen nagy népszerűségnek örvendett.

 


Alig több, mint tíz évvel később a Prof. Paul Anton Keller Alapítványé lett, ekkor alakították át.
Nagy változásokon ment keresztül hiszen szálloda, múzeum, étterem és színházterem lett belőle, mely a mai napig nagyon népszerű turisztikai látványosság és helyszín az utazók körében.

 

 

 

 

 

 

 

Beszéljünk most arról, miért is ilyen érdekes ez a vár.


Legelőször talán a denevérek teszik kicsit hátborzongatóvá, hiszen ebben a várban él Közép – Európa egyik legnagyobb denevér kolóniája, mely bár vonzza a látogatókat, egyben kicsit meg is rettenti.


Bár a vár már rég elveszítette funkcióját, belső tereiben még mindig érezhetjük a középkort, hiszen olyan mintha megállt volna itt az idő.


A falak vastagok és fagyosak, nem éppen mesébe illő habos-babos berendezésekkel.
Inkább a hétfejű sárkányos, királylányokat fogyasztó gonosz mesékre hajaz ez a hely.


Rengeteg keskeny és meredek lépcső, megszámlálhatatlan szoba és szinte égig érő torony a Léka vára, amely bár kicsit rémisztő, mégis rengeteg kíváncsi turistát vonz ide minden évben.


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Izobárok

Izobárok: Az időjárási térképeken az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalak.

Osztályjelzés

  A hajó típusának jelzése a nagyvitorlán.

Árkádia Hotel Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Árkádia Hotel kikötője....

Bécsi húsvéti vásár

Bécsi húsvéti vásár

Háromnegyedszél

Háromnegyedszél - a menetirány és látszólagos szél által bezárt szög nagyobb 90 foknál
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.