Tíz nyersanyag, melyekért háború fog folyni valamikor

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 10 nyersanyag, melyekért háború fog folyni hamarosan

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

10 nyersanyag, melyekért háború fog folyni hamarosan


2014/03/24

Nem kérdés, hogy akik a legfontosabb nyersanyagokat uralják, ők lesznek a világ urai is. Az alábbi összeállításban sorra azokat a nyersanyagokat, amikért még a mi életünkben, vagy a távoli jövőben háborúk fognak folyni.

Nyersanyagok

ARANY

 

Az aranyhiány miatt valószínűleg nem esnek majd egymásnak az országok, de azért érdemes vele foglalkozni, hiszen nem csak az ötvösök, de az ipar is használja a nemesfémet. Általában telefonokban, számítógépekben is megtalálható és a gyógyszeripar is felhasználja. Az előrejelzések szerint körülbelül húsz évig tart ki az az aranyérc-mennyiség, amit még könnyen ki lehet bányászni. Ezt követően már csak a törtarany újrafelhasználásával számolhatunk. Korunk egyik legnagyobb aranyláza egyébként Mongóliában zajlik, ahol az emberek kezdetleges szerszámokkal túrják a fagyott földet néhány arany nugátért. Az ott kitermelt arany jelentős része azonban Kínába kerül, ahogy a Mongólia ásványkincseinek többsége.

Lapozz a következő oldalra és ismerd meg a többit is! 

 

Nyersanyagok

Túl sok katonai vonatkozása ugyan nincsen, de az egészségügyi felhasználása miatt talán megérdemli, hogy ebben a listában foglalkozzunk vele. Az ezüstkészletek ugyanis 2029-re annyira lecsökkennek, hogy már csak a felszínen lévő mennyiséget lehet újrahasznosítani. Jelenleg az egészségügyi ipar kötszerek bevonására és egyéb, a fém fertőtlenítő hatását kihasználó, eljárásokra használja.

 

Nyersanyagok

A foszforról sokáig azt hitték, hogy a meglévő készletek még évszázadokig elegendőek, de a legújabb kutatások szerint már csak 30 évig lehet növelni a kitermelést a természetes lelőhelyeken. Ezek főleg Marokkóban, Kínában és Oroszországban vannak, vagyis egy maroknyi ország szolgáltatja a világ foszfor-igényének döntő részét. Márpedig ez az anyag elengedhetetlen a modern növénytermesztéshez, illetve az élelmiszeriparban is. A készletek kimerülését éhínség követi majd, ami általában nem kedvez a békés megoldásoknak. 

 

Nyersanyagok

A problémakör nagyon hasonló az olajéhoz, bár földgázból valószínűleg több van, mint a fekete aranyból. A kutatók szerint még 56 évnyi készlet áll rendelkezésre, viszont konfliktusokat már most is okoz rendesen. Elég Oroszország és Ukrajna között rendszeresen kiújuló „gázháborúra” gondolni. Ugyan ez egyelőre nem okozott valódi háborút, de nem kizárt, hogy a jövőben a fegyverek érvelnek majd a kérdésben. Hozzá kell tenni, hogy egész Európának nem titkolt célja az orosz gáztól való függőségének mérséklése, hiszen ez a nyersanyag stratégiai jelentőséggel bír. 

 

Nyersanyagok

Az olajkészletek kimerülése már napjainkban is komoly problémákat okoznak, de mindez semmi, ahhoz képest, amivel unokáink szembesülnek majd. A gond az, hogy az olajra elsősorban, mint fosszilis energiahordozóra gondolunk, pedig rengeteg terméket készítenek belőle, fontos alapanyaga például a gyógyszeriparnak is. A kutatások szerint a mostani kitermelés mellett még 46 évnyi olajkészlet áll rendelkezésre, ami nagyon kevés ahhoz képest, hogy az igények folyamatosan emelkednek. Ráadásul ezért a nyersanyagért folytatott háborúk jellemzik már a mi korunkat is, nem beszélve a szörnyű környezeti katasztrófákról, amelyeket a kitermelés okozott.

 

Nyersanyagok

A réz az ipar egyik legalapvetőbb nyersanyaga, felhasználják csövek gyártásánál, bevonatok készítésénél és fontos az elektronikában, valamint a hadiiparban is. A bányák birtoklásáért már napjainkban is folynak fegyveres összetűzések elsősorban Afrikában, míg a világ legnagyobb készletei Dél-Amerikában találhatóak (az ismert források 540 millió tonnára rúgnak, de a geológiai kutatások szerint az Andok további 1,3 milliárd tonnát rejt). A kutatók szerint 10 milliárd emberrel számolva, körülbelül 2100-ra fogyhatnak el a bolygó réztartalékai, de az újrafelhasználás sokat javíthat a helyzeten.

 

Nyersanyagok

A szkandiumon és az ittriumon kívül még 17 fajta ritkaföldfémet ismerünk. Ezeket általában az elektronikai és a hadiipar használja fel, méghozzá egyre nagyobb étvággyal. A gondot az okozza már most is, hogy ezen nyersanyagok közel 97 százaléka Kínában található, amely simán visszaél egyeduralmával: nemrégiben elkezdte korlátozni a ritkaföldfémek kereskedelmét, amit Japán, az Egyesült Államok és Korea is élesen bírált. Az elérhető tanulmányok szerint ezek az alapanyagok nélkülözhetetlenek a legfontosabb katonai és védelmi rendszerekhez is, így nélkülük nincsenek távvezérelt rakéták, vadászgépek, lézerek, kommunikációs és radarrendszerek, éjjellátó készülékek és műholdak sem, de még az amerikai Abrams tankok navigációs rendszere vagy a rakétaelhárító rendszerek sem működnek import kínai ritkaföldfémek nélkül.

 

Nyersanyagok

Általában úgy gondolunk a szénre, mint egy kiapaszthatatlan energiaforrásra, pedig a számítások szerint itt is előfordulhat, hogy egyszerűen kimerülnek a készletek, vagy már nem éri majd meg felhozni az iszonyatos mélységekből az anyagot. A szakértők szerint a mostani felhasználás mellett 2072-re drámaian lecsökken az elérhető szén mennyisége, a mostaninak csak 10 százaléka lesz a bányákban. Az viszont nem kérdés, hogy az egyik legalapvetőbb fosszilis energiahordozóért ölre mennek majd a szegény államok.

 

Nyersanyagok

A vas soha nem fog eltűnni a bolygóról, vagy még pontosabban a bolygóból, hiszen a Föld magja is tartalmazza folyékony formában. Más kérdés, hogy mikor merülnek ki az olcsón elérhető készletek annyira, hogy már ne érje meg bányászni a vasércet. Márpedig a vas a hadiipar egyik legfőbb alapanyaga körülbelül az időszámításunk előtti második évezredtől, vagyis attól a pillanattól, amikor először elkezdték használni. A washingtoni környezettudományi kutatóintézet, a Worldwatch Institute kutatóinak becslése szerint még 800 milliárd tonnányi vasérckészlet áll rendelkezésre, amiből 230 milliárd tonna vas nyerhető ki. A számítások szerint mindez - évi 2 százalékos felhasználás-bővülés mellett – 2074-ig lesz elegendő, azután pedig azzal kell megelégednünk, amit már a felszínre hoztunk.

 

Nyersanyagok

A legfontosabb kérdés, hogy mit iszunk holnap, hiszen a Föld vízkészletének mindössze 2,5 százaléka édesvíz, de ennek közel háromnegyede jég vagy hó formájában van jelen a bolygón. A kutatók szerint 2025-re majdnem kétmilliárd ember élhet vízhiányos területen, így valószínűleg a jövő háborúit az élethez szükséges egyik legalapvetőbb anyagért indítják majd. A híradások szerint Egyiptom és Etiópia lehet az a két állam, amely az elsők között csap össze a víz miatt. Tavaly nyáron az egyiptomi kormány éles hangon bírálta Etiópiának azt a szándékát, hogy felépítsék Afrika legnagyobb erőművét a Níluson. Az egyiptomi elnök bejelentette: nem akarnak háborút, de semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, ha egy csepp vízzel is kevesebb jön le a folyón.

 

FORRÁS: HONVEDELEM.HU

 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ágy

Ágy

Játszótér építése

A játszótér egy fontos helyszín a gyermekek életében. Rengeteg időt töltenek itt, ezért...

Új építésű lakás Herceghalom

Miért kiváló választás egy új építésű lakás Herceghalmon? Herceghalom a...

Hotel Balatonfenyves

Hotel Balatonfenyves – Kényeztető nyugalom egy meghitt, csöndes helyen, a...

Tihanyi Yacht Club

A Tihanyi Yacht Club vitorláskikötőjének bemutatása: A tihanyi kompkikötőtől...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.