notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért mennek tönkre pár éven belül a háztartási gépek

hirdetes

Ezért mennek tönkre hamar a háztartási készülékek

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Biztos nem csak én tapasztaltam, hogy az újonnan vásárolt mosógép, vagy fülhallgató viszonylag korán tönkrement annak ellenére, hogy vigyáztam rá. Egy német zöld párt érdekes kutatást készített, amiben csak megerősíti az embereknek azt a gyanakvását, miszerint egy hatalmas átverésről van szó. Valószínűleg a háztartási készülékek sokkal tovább is bírnák, mint 2-3 év, ha a gyártók úgy akarnák.

Háztartási gépek

Valószínű, nemcsak nekem tűnt fel az, hogy a hetvenes években gyártott Lehel hűtőszekrények és a régi mosógépek több tíz évig bírják, viszont a mai háztartási gépek velük ellentétben nem valami hosszú életűek, és ez még csak enyhe kifejezés. Biztos nem csak velem fordult már elő, hogy a mosógép, vagy a hűtőszekrény pont azután romlott el, miután lejárt a garanciális ideje. De vajon hogy lehet ez a sok véletlen egybeesés? Egy német zöld párt készített egy tanulmányt, ami talán választ adhat erre a kérdésre. De talán már sejtjük is, hogy mi a válasz.

 

Ezeket a gépeket szándékosan úgy építik meg, hogy rövid időn belül tönkremenjenek, ami azt jelenti, hogy olyan gyenge pontokat építenek bele ezekbe a készülékekbe, amiknek köszönhetően ezek a mosógépek, hajszárítók, mikrók és a többi készülék hamar felmondják a szolgálatot, hogy aztán az ember mehessen vissza újat venni. Ezt tervezett elavulásnak nevezik, aminek a lényege, hogy szándékosan gyenge és rossz minőségű alkatrészeket helyeznek a gépbe. Így ők is olcsón megússzák, a fogyasztó pedig mehet vissza új masinát venni legalább kétévente. A Bild nevű német lap szerint ezzel a gyártók átverik a vevőket.

Háztartási gépek

A rossz alkatrészek becsempészését a gépekbe olyan ravaszul oldják meg, hogy amikor tönkremegy, fel se lehet ismerni, hogy ez a probléma. Vegyük példának a mixert. Ha egy mixerbe rossz minőségű fogaskerekek kerülnek, azok három év alatt elkopnak és ki lehet dobni az egészet a kukába, mert hogy ezek az alkatrészek egyáltalán nem cserélhetőek. Ugyanez a helyzet némelyik mobiltelefonnal is és még lehetne sorolni.

 

De a mosogépekkel is ugyanez a helyzet: rengetegszer előfordul, hogy a gépekbe gyenge fűtőszálakat helyeznek, amik rövid élettartamúak, viszont a mosógép rettentően drága. De ha esetleg elromlik, még mindig meg lehet javíttatni, vagyis meg lehetne javíttatni, ha megérné, mert hogy a javítás gyakran legalább annyiba kerül, mint a mosógép.  De ha ez nem elég, a gyártók egymással versenyezve újabb és újabb modelleket dobnak piacra, amik a régi lecserélésére ösztönöznek.

Háztartási gépek

Ez megfigyelhető az újonnan vásárolt füleseknél is, amiknél gyakori probléma a vezetékszálak megtörése, ami ugyanakkor a füles halálát is jelenti. Rengeteg ócska fülhallgatóval találkozhatunk, amiket elég egy kicsit meghajlítani és máris annyi nekik.

 

És a slusszpoén: ez nem egy mai jelenség. Az első tervezett elavulás a villanykörték gyártásánál jelent meg 1924-ben. Az izzókat direkt úgy alkották meg, hogy csak 1000 óráig égjenek, utána tönkrementek és a vásárlók mehettek vissza újat venni.

Forrás: hír.ma

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 245

Átlagos értékelés: 4.8

autó