A Magyar Állami Operaház újranyit - 5 év felújítás után 5 napos fesztivállal készülnek

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Megnyílik az Operaház – 5 év felújítás után 5 napos fesztivállal készülnek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Megnyílik az Operaház – 5 év felújítás után 5 napos fesztivállal készülnek


2022/03/11
ZH

A Magyar Állami Operaház hatalmas felújításon esett át, amely öt éven keresztül tartott. Csütörtöki közleményükben kihirdették, hogy már március 12-től gálakoncerttel és balettel ünnepelhetjük meg, hogy a függönyök újra felgördülnek. Ha igazán különleges programot keresel a hosszú hétvégre, nézd meg milyen műsorokat tekinthetsz meg az álomszép új Operaházban!

újranyit az opera

Újranyit az Operaház

Március 12-én Újranyitógála keretein között ünnepelhetjük együtt az Állami Operaház újranyitását. Többek között hallható lesz egy Ünnepi nyitán Dohnányi ritkán hallható művéből és részletek hangzanak majd el Kodály Háry Jánosából és a Seregi A makrancos Kata című balettből is láthatunk részleteket. Több magyar tematikájú darabbal is készülnek a gálaestre, például Berlioz Rákóczi indulója, Brahms 5. magyar tánca, vagy az Éljen a magyar! című darab ifjabb J.Strausstól.


A Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei mellett közreműködik a gálakoncerten Balga Gabriella, Gál Erika, Kálmándy Mihály, Sándor Csaba, Szegedi Csaba és Szvétek László operaénekes, Melnik Tatiana és Kekalo Iurii balettművész. Az előadást az M5 kulturális csatorna élőben közvetíti.
A következő két napon március 13-án és 14-én is szintén különleges műsorral készülnek a közönségnek. Vasárnap 90 év után újra színpadra kerül Erkel Ferenc műve, a Hunyadi László, aminek ősváltozatát láthatjuk majd a színpadon, amit kifejezetten az újranyitásra készült. Az 1844-ben megírt mű számtalan változáson ment át, így eredeti ősváltozaton az 1860-as verziót tekintjük, amely már tartalmazza a híres részleteket, mint a nyitány, a főszereplők áriái, vagy a Palotás. Radnai Miklós, Nádasdy Kálmán és Oláh Gusztáv 1935-ben mutatták be azt a verziót amit zenéjében, szövegében és dramaturgjában a közönség is ismerhet.

Hunyadit Brickner Szabolcs fogja alakítani, Szilágyi Erzsébetet pedig Kolonits Klára, de főbb szerepekben láthatjuk még Pataky Dánielt, Miklósa Erikát, Bretz Gábort, Palerdi Andrást, Balga Erikát és Erdős Attilát. A Magyar Nemzeti Balett művészeit és a Balettintézet növendékeit láthatjuk majd táncolni, és közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara is. A vadonatúj színpad technika által nyújtott lehetőségek miatt, eddig nem látott látványban lesz részünk.

 


Március 14-én, hétfőn az operapremiert követően MacMillan “Mayerling” című neoklasszikus kosztümös balettjét tekinthetjük majd meg a Magyar Nemzeti Balett előadásában. A darab 1978-ban készült a londoni Királyi Balett számára a kiemelkedő skót Sir Kenneth MacMillan koreografálásában. A mű Habsburg Rudolf trónörökös és szeretője, Vetsera Mária bárókisasszony kettős tragédiával végződő szerelmi viszonyát dolgozza fel. MacMillen szereti látványosan ábrázolni a karakterekben lejátszódó érzelmi folyamatokat, amit hihetetlen tánctechnikai tudással párosított. Először 2004-ben mutatta be ezt a művet az Opera balettegyüttese.  Az előadás a premiert követően március 19-én, 24-én, 26-án, 27-én, 30-án és április 2-án szerepel az Operaház műsorán. Főszerepet játszik Timofeev Dmitry és Balázsi Gergő Ármin (Rudolf), valamint Melnik Tatiana, Tanykapeva Aliya és Felméry Lili (Mária).

A bemutató ünnepségek után március 15-től vezetett látogatói túrákon is megismerkedhetünk a felújított Operaházzal, amit azok is megcsodálhatnak akik az előadásokra nem váltanak jegyet. A namzeti ünnep napján több időpontban is indulnak vezetések 10:30, 12:00, 13:30, 15:00 és 16:30-as kezdéssel. A túra körülbelül  egy órás és angol és magyar nyelven is részt vehetünk rajta. A későbbiekben magyar nyelven minden vasárnap lesz lehetőségünk 13:30-tól a körbevezetésre, angolul pedig mindennap lesz vezetés 13:30, 15:00 és 16:30-kor.

A szombati gálakoncert előtt március 11-én és 12-én diákpremiert is tartanak az előadásokból hogy az általános- és középiskolás korosztály élőben is megtapasztalhassa e két műfaj szépségeit.
 


érdekesség hír kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Tihanyi Yacht Club

A Tihanyi Yacht Club vitorláskikötőjének bemutatása: A tihanyi kompkikötőtől...

Formastabilitás

A formastabilitás a hajótest alakjától függő, a hajó dőlésével szemben mutatkozó...

Előmerevítő

Az előmerevítő, másnéven vorstag egyárbocmerevítő drótkötél a hajó orrától az...

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény.

Standard

Standard - széljelzõ az árboc csúcsán (="windex")
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.