notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Johan Anker Kupa - Ukrán-észt győzelem

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ukrán-észt győzelem - Johan Anker Kupa

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ukrán-észt győzelem - Johan Anker Kupa


2014/09/29

Forrás: Magyar Dragon Szövetség, Mag Andrea.

Az elmúlt hétvégén, szeptember 25-én Csopakon került sor a Dragon osztály idei flottabajnokságára. Ebből a beszámolóból megtudhatjátok, hogyan zajlott a verseny és hogy kié lett a győzelem.

Győzelem
Csopak, 2014. szeptember 25. – Gyönyörű őszi időben, bár nem éppen ideális szélviszonyok közepette került sor az elmúlt hétvégén Csopakon a Dragon osztály idei flottabajnokságára, a Johan Anker Kupára. A Czégai László vezette rendezőcsapat mindent megtett annak érdekében, hogy ennek ellenére a maximumot lehessen kihozni a versenyből, amelyen végül hét futamot sikerült vitorlázni. Az első helyen az ukrán Maxim Krukovsky vezette észt-ukrán egység végzett, második Zenthe Ferenc csapata, harmadik pedig Náray Vilmos és legénysége lett. A legjobb klasszikus ezúttal a Nedbál Noel kormányozta Yorikke volt.

 

Pénteken délelőtt még fújt egy kis szél, és Czégai Laci már a kormányosértekezleten bejelentette, hogy nem híve a parti halasztásnak. Így a meghirdetett időpontban a 12 magyar és az egy küföldi résztvevő kiindult a kikötőből a tervezett 14.00 órás rajtra. Sajnos azonban a szél időközben leállt, így a történet a gyönyörű vénasszonyok nyarában vontával végződött.

 

A flotta megragadta az alkalmat, és rögtönzött flottagyűlésen vitatta meg aktuális ügyeit. Fél hat felé aztán a halasztás lobogó alá odakerült egy “A”is, jelezve, hogy aznap már nem lesz töb futam. Czégai Laci  meginterjúvolta a flottát, hogy mit szólnánk egy másnap 9.00 órai rajthoz. Rövid vita után elfogadtuk, hogy a rajt kerüljön korábbra, és a napi futamszám megemelését is javasoltuk. A döntés hamarosan kikerült a hivatalos közlemények közé (ennek később még lesz jelentősége).

Győzelem

Másnap kilenc órakor aztán el is rajtolt az első futam. A szélviszonyok erősen próbára tették a rendezők és a mezőny idegrendszerét is, a szélirány a délnyugati és az északnyugati között folyamatosan lengett, minden futamban volt pályamódosítás. A szél sebessége csak rövid időre ment hét-nyolc csomó fölé. Ennek megfelelően nagy volt a szórás a helyezésekben is. Végül négy teljes futamot sikerült megrendezni, egyet pedig félbe kellett szakítani.

 

A profi Dragon-legénységgel felálló, és kiváló ukrán Laser- és Finn-múlttal rendelkező kormányos vitte Right Now nevű hajó fantasztikusan megérezte a szélfordulókat. Két futamot megnyertek, és a többiben is folyamatosan elöl tartózkodtak. A hazai pálya jót tett a Zenthe Ferenc - Kerényi Balázs -Börcsök Imre  csapatnak (Luna) is, nekik kétszer sikerült a második helyen végezniük. A nap utolsó futamán viszont a Freyja (Náray Vilmos - Ikrényi Gábor - Wonke Péter) szakította át a képzeletbeli célszalagot, így a nap végén ők álltak a második helyen.

Győzelem

A negyedik futam utolsó szakaszán a gyenge szél is végleg leállt, így a főszponzor Erste Private Banking vendégei számára tervezett VIP-futamra a kerekedi kikötő előtti egyetlen szélcsíkon került sor. A privátbanki ügyfelek egy gyönyörű napot tölthettek a Balatonon: a futamokat a Tramontana fedélzetéről csodálhatták, Beló Micro Magic modellvitorlásait is kipróbálhatták, s a bátrabbak hajóra is ülhettek. A napot vendégeknek és vitorlázóknak egyaránt egy közös, kiváló grillvacsora koronázta meg.

 

A kedélyeket legfeljebb a nap egyetlen óvástárgyalása borzolta, amelyben a McArthur legénysége orvoslatot kért amiatt, hogy egyetlenként nem tudtak a napi első futam korai időpontjáról, és lekésték azt. Végül a Tusnai Gabi vezette zsűri helyt adott kérelmüknek, és az első futamra további futampontszámaik átlagát adta meg nekik. Az indoklásban az szerepelt, hogy noha a másnapi rajt időpontja a versenyutasításban megadott időben (azaz este 19.00 óra előtt) került ki a hirdetőtáblára, és ezt tanúk is megerősítették, a versenyvezetőség néhány formai hibát mégis elkövetett.

Győzelem

Másnap tíz órakor folytatódott a verseny. A szél északira fordult, és azt lehetett hinni, hogy külföldi barátaink végre azt is látják, hogy milyen a Balaton, ha fúj rajt a szél. Az egészen a part alá vitt pályán Zenthe Feriék pontosan tudták, hogy melyik kis dombocska hogyan csavarja a szelet, és be is húzták az első futamot a Freyja előtt.

Győzelem

De sajnos, a szél nem tartott ki. Visszalengett nyugat felé, és jócskán legyengült. A további két futam elsősorban a szélcsíkok eltalálásáról szólt. Ebben az észt-ukrán hajó ismét verhetetlennek bizonyult, mindkét futamot megnyerték, és ezzel hazavihették a Johan Anker Kupát. A Luna hihetetlenül jól vitorlázott, és két második helyével teljes joggal érdemelte ki a flottabajnoki ezüstöt. A Freyja visszaesett, de azért elhozták a bronzérmet. A klasszikusok mezőnyében a Nedbál Noel, Dobos Attila és Kismarty-Lechner Balázs alkotta Yorikke-csapat egyenletes, kiváló vitorlázással, a jóval fiatalabb hajókat is megszorongatva nyert.

 

További információk:

Náray Vilmos, elnök

Magyar Dragon Szövetség

tel.: +36 20 369 2126

e-mail: elnok@dragonclass.huhajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Aerodinamika

Az aerodinamika a légerőtan idegen megfelelője.

Koloska Marina Balatonfüred

Koloska Marina Balatonfüred A Koloska Marina kikötőt a Paksi Atomerőmű RT....

Látszólagos szél

Mozgó hajón a valódi szelet a menetszelünk élesebbé teszi, mozgó hajóra mindig a...

Élkötél

A hátsóél kivételével a vitorla élekre kötelet varrnak fel, mely meghatározza a vitorla...

Behajózás

Behajózás - hajóra szállni, felkerülni az utaslistára
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.