notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Együtt úszhatsz a legnagyobb hallal a világon

hirdetes

Együtt úszhatsz a legnagyobb hallal a világon: cetcápa, a békés óriás

D.Ági
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A világ legnagyobb halai, a cetcápák, a trópusi meleg óceánok vizeiben élő lenyűgöző óriások, az évnek épp ebben az időszakában elérhető közelségbe kerülnek Probolinggo es a Fülöp-Szigeteken Donsol partvidékén. Ilyenkor százával gyűlnek össze, a helyiek pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy az odalátogatók megcsodálhassák a fantasztikus lényeket. 

A békés óriás, együtt is úszhatsz a cetcápával

A cetcápa, vagy bálnacápa tipikusan a nyílt óceánok azon területein él, ahol a felszíni hőmérséklet 28 és 32 fok között mozog, igaz akár 240 méteres mélységekbe is lemerülhetnek, ahol már csak 10 fok körüli a hőmérséklet. Vándorlásuk fizikai és biológiai óceántani funkciókhoz kapcsolódik, például határ áramlatok mentén, fenékhegyek közelében mozognak, ahol élelemforrásaik nagyobb mennyiségben érhetők el.

 

Egy műholdas nyomkövetővel megjelölt egyed Kalifornia partjaitól eljutott egészen a Mikronéziai Szövetségi Államok nyugati Csendes-óceáni partvidékéig, amely megközelítőleg egy 13000 kilométeres távolság, nagyjából 3 éve alatt. Alapvetően lassú, erőteljes úszók, átlagosan 24 kilométert tesznek meg egy nap, de alkalmanként akár 90 km-nél is többet haladhatnak 24 óra leforgása alatt.

 

 

 

Számos rekordot tartanak fizikai paramétereikkel, hiszen messze a legnagyobb ma élő halfajta képviselői, átlagosan 16-20 méter hosszúra nőhetnek, de ennél sokkal nagyobb példányokról is lehetett hallani nem hivatalos beszámolók alapján. Súlyuk számos őslényével vetekszik, átlagosan 10-15 tonnát is nyomhatnak. Elképesztő méreteik ellenére nem veszélyesek, táplálkozásuk hasonló a bálnákéhoz, tehát a vízből szűrik ki az apró élőlények millióit.

hirdetes

 

hirdetes

 

A következő oldalon megtudhatod, hogy lehet élőben is megcsodálni ezeket az óriásokat!

A békés óriás, együtt is úszhatsz a cetcápával

Egy évben körülbelül 6 hónapot töltenek a Kaliforniai öböl területén, La Plaz városa pedig egyike a világ azon ritka helyeinek, ahol lehetősége nyílik az oda látogatóknak, hogy egy életre szóló, lenyűgöző élményben legyen részük, és együtt úszhassanak ezekkel a fenséges élőlényekkel. Ezen kívül a Fülöp-szigeteken és Indonéziában is találni olyan településeket, mint például Probolingo, ahol sikerülhet ezeknek a bámulatos óriásoknak a közelébe férkőznünk.

 

 

Felmerülhet egyesekben, hogy mire jó turisztikai attrakciót csinálni ezekből a csodálatos állatokból. Nos, a cetcápa, mint sajnos számtalan más faj is, veszélyeztetett, és nemzetközi jog által védett állat. Ennek ellenére is sok olyan területen áthaladnak vándorlásaik során, ahol a halászok célpontjaivá válhatnak.

 

Azzal, hogy a cetcápákra ökoturisztikai ágazat épül a világ több pontján, az ott élők érdeke, hogy az állatok épségben és minél többen megjelenjenek évről évre ezeken a területeken. Remélhetőleg ez még két támogatói csoporttal bővíti ezeknek a fantasztikus állatoknak a védelmezői körét, a turisták és a turizmussal foglalkozók is melléjük állva tovább fokozhatják az esélyt arra, hogy megmeneküljenek a kipusztulástól, és a jövő nemzedékei is gyönyörködhetnek majd bennük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 171

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek tenger,óceán