Együtt úszhatsz a legnagyobb hallal a világon

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Együtt úszhatsz a legnagyobb hallal a világon: cetcápa, a békés óriás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Együtt úszhatsz a legnagyobb hallal a világon: cetcápa, a békés óriás


2016/02/15

A világ legnagyobb halai, a cetcápák, a trópusi meleg óceánok vizeiben élő lenyűgöző óriások, az évnek épp ebben az időszakában elérhető közelségbe kerülnek Probolinggo es a Fülöp-Szigeteken Donsol partvidékén. Ilyenkor százával gyűlnek össze, a helyiek pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy az odalátogatók megcsodálhassák a fantasztikus lényeket. 

A békés óriás, együtt is úszhatsz a cetcápával

A cetcápa, vagy bálnacápa tipikusan a nyílt óceánok azon területein él, ahol a felszíni hőmérséklet 28 és 32 fok között mozog, igaz akár 240 méteres mélységekbe is lemerülhetnek, ahol már csak 10 fok körüli a hőmérséklet. Vándorlásuk fizikai és biológiai óceántani funkciókhoz kapcsolódik, például határ áramlatok mentén, fenékhegyek közelében mozognak, ahol élelemforrásaik nagyobb mennyiségben érhetők el.

 

Egy műholdas nyomkövetővel megjelölt egyed Kalifornia partjaitól eljutott egészen a Mikronéziai Szövetségi Államok nyugati Csendes-óceáni partvidékéig, amely megközelítőleg egy 13000 kilométeres távolság, nagyjából 3 éve alatt. Alapvetően lassú, erőteljes úszók, átlagosan 24 kilométert tesznek meg egy nap, de alkalmanként akár 90 km-nél is többet haladhatnak 24 óra leforgása alatt.

 

 

 

Számos rekordot tartanak fizikai paramétereikkel, hiszen messze a legnagyobb ma élő halfajta képviselői, átlagosan 16-20 méter hosszúra nőhetnek, de ennél sokkal nagyobb példányokról is lehetett hallani nem hivatalos beszámolók alapján. Súlyuk számos őslényével vetekszik, átlagosan 10-15 tonnát is nyomhatnak. Elképesztő méreteik ellenére nem veszélyesek, táplálkozásuk hasonló a bálnákéhoz, tehát a vízből szűrik ki az apró élőlények millióit.

 

 

A következő oldalon megtudhatod, hogy lehet élőben is megcsodálni ezeket az óriásokat!

A békés óriás, együtt is úszhatsz a cetcápával

Egy évben körülbelül 6 hónapot töltenek a Kaliforniai öböl területén, La Plaz városa pedig egyike a világ azon ritka helyeinek, ahol lehetősége nyílik az oda látogatóknak, hogy egy életre szóló, lenyűgöző élményben legyen részük, és együtt úszhassanak ezekkel a fenséges élőlényekkel. Ezen kívül a Fülöp-szigeteken és Indonéziában is találni olyan településeket, mint például Probolingo, ahol sikerülhet ezeknek a bámulatos óriásoknak a közelébe férkőznünk.

 

 

Felmerülhet egyesekben, hogy mire jó turisztikai attrakciót csinálni ezekből a csodálatos állatokból. Nos, a cetcápa, mint sajnos számtalan más faj is, veszélyeztetett, és nemzetközi jog által védett állat. Ennek ellenére is sok olyan területen áthaladnak vándorlásaik során, ahol a halászok célpontjaivá válhatnak.

 

Azzal, hogy a cetcápákra ökoturisztikai ágazat épül a világ több pontján, az ott élők érdeke, hogy az állatok épségben és minél többen megjelenjenek évről évre ezeken a területeken. Remélhetőleg ez még két támogatói csoporttal bővíti ezeknek a fantasztikus állatoknak a védelmezői körét, a turisták és a turizmussal foglalkozók is melléjük állva tovább fokozhatják az esélyt arra, hogy megmeneküljenek a kipusztulástól, és a jövő nemzedékei is gyönyörködhetnek majd bennük.


érdekességek tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Buddy Melges

Buddy Melges vitorlázó életrajz Buddy Melges a világ egyik legsikeresebb verseny...

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Melges 32

Melges 32 vitorlás hajó leírás A Melges 32, kistestvéréhez, a Melges 24-hez hasonlóan...

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.