Hogyan takarj le egy vitorlást a téli hónapokra- profi útmutató a vitorlás letakarásához télire

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hogyan takarj le egy vitorlást a téli hónapokra- profi útmutató a vitorlás letakarásához télire

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan takarj le egy vitorlást a téli hónapokra- profi útmutató a vitorlás letakarásához télire


2023/11/28

A vitorlástulajdonosok köreiben rég óta vitatott kérdés, hogy érdemes-e letakarni a hajókat télen vagy sem. Egyesek a letakart hajókat érintő páraképződésről (és annak lecsapódásától) tartanak jobban, míg mások az ónos eső hatásaitól féltik hajójukat. Abban azonban minden vitorlázó egyet ért, hogy az UV fény elleni védelem mind a hajók szépségét, mind általános élettartamukat meghosszabbítja. Ha tehát szeretnéd letakarni vitorlásodat a téli hónapokra, akkor az alábbi útmutató segít majd ebben!

Hogyan takarj le egy vitorlást a téli hónapokra

Általános tudnivalók a hajótakarókról

A hajótakaró ponyvák (vagy szimplán hajótakarók) elsődleges feladata megakadályozni, hogy a fagyás és olvadás váltakozása kárt tegyen az ablakok és egyéb nyílások körüli tömítésekben. Ez a védelem persze kiterjed a vízelvezető nyílásokra és egyéb fedélzeti tömítésekre is. A hajótakarók továbbá szigetelik az oldalfedélzeteket és más területeket, hogy ne juthasson be a pára, illetve ne gyűlhessen össze rajtuk a víz.

 

A hajótakarók összességében igyekeznek minél szárazabban tartani a hajót, és ezzel a lehető legtöbb karbantartási időt biztosítani a téli szezon során. Mindemellett megvédik a festett és egyéb érzékenyebb felületeket, és a hajó kevesebb takarítást igényel majd a tavaszi szezon előtt.

 

Egy alapvető boom ponyva már önmagában sokat segíthet mindebben. Érdemes valamennyire nyitva hagyni a hajó mindkét végén, hogy némileg átjárhassa a levegő, és ne csapódhasson le a pára, ami penészt okozhat. Egy másik lehetőség páramentesítőt működtetni a fedélzeten.

 

A ponyva felhelyezése

Habár a hajóhoz előre elkészített ponyvasátrak is beszerezhetők, ezek általában nagyon költségesek, és némi önálló munkával saját magadnak is felállíthatsz egyet hajódon.

 

Ha az árbócot eltávolítottad a helyéről, akkor akár ezt is ráfektetheted néhány támasztékra a fedélzeten, hogy egy nagyobb ponyvát is ráhúzhass hajódra. Ilyenkor érdemes egy nagyobb kötéllel körbekötni a ponyva széleit a hajótest oldala mentén, majd rövidebb kötelekkel rögzíteni ehhez a ponyvát a lyukakon keresztül. Ez segít elosztani a ponyva terhelését, és az egyes rögzítési pontok is könnyebben állíthatók, ha kilazulnak vagy túl feszesek.

 

Fontos viharbiztossá tenni a ponyvát, hogy az erősebb szelek ne szakítsák fel a helyéről. Egy-egy átlós rögzítő mindkét irányba, illetve három-négy oldalsó extra rögzítő kötél sokat segíthetnek ebben. Ha igazán stabil ponyvát szeretnél, akkor néhány ponyvafeszítőt is behelyezhetsz alá, amitől több helyed is lesz majd a munkához. A merevítőket rögzítheted a korlátoszlopokhoz is, de ilyenkor minél lejjebb kell összekötözni őket, hogy a merevítők ne feszüljenek túl.
 


Balaton érdekesség hajó utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle.

Budapesti látnivalók

Bizonyára te is sok látnivalót ismersz Budapesten, de még egy budapesti lakos számára is tud...

Standard

Standard - széljelzõ az árboc csúcsán (="windex")

Fellúvolás

A fellúvolás meghatározását lásd a felmenetel szótárszónál.

Caleb Paine

Caleb Paine Caleb Paine Jorge Zariffal együtt napjaink Junior Finnes...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.