Protokoll - ami az üzleti ebédeket illeti, minden, amire egy üzleti ebéd, vagy vacsora során figyelni kell

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Készülj fel az üzleti ebédre: minden, amire gy üzleti ebéd alkalmával figyelni kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Készülj fel az üzleti ebédre: minden, amire gy üzleti ebéd alkalmával figyelni kell


2020/01/16

A vállalkozói élet velejárói az üzleti ebédek, és annak minden kellemes és kellemetlen része is. Szeretjük vagy sem, a kapcsolatépítés és az üzletteremtés fontos eszközei ezek az alkalmak, azonban nem árt pozitívan felfogni az egészet, hisz így egy jó hangulatú ebédet költhetünk el pár kollégával vagy üzletféllel. Jöjjenek most a legfontosabb tudnivalók! 

 

Üzleti ebéd protokollja: Így viselkedj egy hivatalos ebéden

 

Az üzleti ebédek általában a nyugodtabb és lazább kapcsolatápolást hivatottak segíteni, amelyek már az együttműködés kezdeti fázisában is felettébb hasznosak lehetnek. Érdemes hát megismerkednünk az alapvető protokollal, hogy mikor és mit illik, vagy nem illik.

 

Mindig a vendéglátó választ helyszínt – főleg, ha külföldi a vendég

Vendéglátóként ne arra törekedjünk, hogy a legdrágább vagy legelegánsabb vendéglőbe invitáljuk a vendéget. Ugyanígy ne vigyük a partnert (vagy partnereket) egy olcsó kifőzdébe se, bármilyen finom is ott a paprikás krumpli. Válasszunk egy ízléses, és csendes, kellemes hangulatú vendéglőt, amely se nem hivalkodó, se nem igénytelen. Fontos a mértékletesség!

 

Az üzleti ebédeknek az elsődleges célja az üzleti kapcsolat ápolása, a közös nevezők megtalálása, egymás közelebbről való megismerése. Mindig válasszunk egy programtervet, melyet bátran követhetünk, mint egy stratégiát. Próbáljunk meg olyan helyet választani, ami beleépíthető a programba. A belváros szívében, a Parlament szomszédságában található Grey Goose Restaurant ilyen szempontból is tökéletes, hiszen beleilleszthető egy városbemutató körútba. Kattints ide ha szeretnéd megnézni a letisztult, modern eleganciával rendelkező Grey Goose éttermet: üzleti rendezvényhelyszín!

 

Az alábbiakra érdemes mindenképpen odafigyelnünk, ha szeretnénk, hogy jól sikerüljön az ügyféllel elköltött ebéd:

 

Legyünk pontosak!

Ez alapvető kritériumnak mondható, és teljesen jogos az elvárás, hogy az üzleti ebédre időben érkezzünk akkor is, ha dugó van a városban. Amennyiben mégis késünk – és erre logikus magyarázatunk is van –, értesítsük az ebédet szervező üzletfelet vagy az ügyfelet, és határozottan kérjünk elnézést.

 

Figyeljünk a megjelenésünkre! 

Az üzleti ebédre csakis kifogástalan külsővel érkezhetünk. A ruhánk is legyen tökéletes: férfiaknak lehetőleg konzervatív öltözet nyakkendővel, nőknek pedig azt gondolom, nem is érdemes elmagyarázni, hogy mit illik (mit szokás) ilyenkor felvenni. 
 

Evőeszközök és poharak

Nem árt, ha a találka előtt áttanulmányozunk egy pár oldalt hajdanán tanult protokoll-jegyzeteinkből, vagy felkutatjuk az interneten, mire is érdemes figyelni az étkezést illetően, ez ugyanis egy kényes és sarkallatos pontja az üzleti ebédnek. Ha nincs időnk elmélyülni az evőeszközök használatának tudományában, vagy nézzük meg a Micsoda nő! idevágó részét, vagy pedig egyszerűen kövessük a józan ész és logika szabályait: fogásonként haladjunk kívülről befelé. Amikor a a tányér mellett mér elfogytak az evőeszközök, értelemszerűen a tányér felettiek következnek majd, méghozzá fentről lefelé.

 

A már használt evőeszközöket soha nem illik visszatenni az asztalra – ha végeztünk az aktuális fogással, az evőeszközt úgy tegyük a rányérra, hogy 5 órára mutasson.

 

A poharakkal már jóval könnyebb dolgunk  van, ugyanis elég azt megjegyezni, hogy a vörösboros pohár az mélyebb, testesebb, öblösebb, a fehérboros pedig a karcsúbb, hosszúkásabb.

 

Alkoholt mértékkel, vagy inkább sehogy!

Az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok szigorúak, és érdemes rá nagyon odafigyelni. A legújabb divat szerint üzleti ebédnél az alkohol fogyasztása nem ajánlott, ám a kissé kötetlenebb, kapcsolatépítési céllal szervezett találkozók esetében megengedett némi eltérés ettől – ám akkor is maximum két pohár bor erejéig.

 

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a vendéglátó nem rendel alkoholt, mi se tegyük. Ugyanehhez mérten színpadias pohárköszöntőre sincs semmi szükség, ám ha mégis erre kerül sor, készüljünk fel rá tisztességgel, ugyanis kifejezetten kínos belesülni a mondandónkba, miközben tíz szempár figyel árgus szemekkel.

 

Ételrendelés

Ha mi vagyunk a vendégek, és mi rendelünk először, válasszunk a középső árfekvésből, de ne ez legyen az egyetlen szempont. Voksoljunk olyan étel mellett, melynek fogyasztása kényelmes és praktikus; a bonyolultabb vagy maszatolósabb ételeket hagyjuk máskorra, nem ez itt most a lényeg. Fontos, hogy olyan fogást kérjünk a pincértől, melynek fogyasztása közben is tudunk a partnerre figyelni. 

 

A siker kulcsa egy üzleti ebéden

 

Ne pakoljunk az asztalra!

Biztosan jó sok minden van nálunk, ahogyan ez mindenkivel így van általában, azonban mindezeket nem kell közszemlére tenni. Vagyis se a pénztárcát, se a kocsikulcsot, se az esernyőt ne tegyük az asztalra. A kabátunknak ott van a fogas – és ha már így van, használjuk is. Ha esetleg nincsen, vagy tele van, a szék háttámlája még elfogadható verzió.

 

Kínos párbeszéd vagy kínos csönd

Érdemes felkészülnünk, hogy az üzleti ebéd sokkal közelebb áll a tárgyaláshoz, mint az étkezéshez. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt, ha jó benyomást szeretnénk tenni partnerüknre (vagy partnereinkre). Ugyanakkor készüljünk is fel, vagyis legyenek témáink, kérdéseink és válaszaink is. Legyünk diszkrétek, és ha az üzletfél maga nem említ bizonyos témaköröket (például család), akkor ne kérdezzünk bele, ugyanis nem illik, és kínos lehet.

 

Ha mi kapunk esetleg kellemetlenkedő kérdést, a legegyszerűbb, ha egy teljesen semleges válasszal vesszük a dolog élét, és ezzel egyértelműen a másik tudomására hozzuk, hogy nem a legjobb témát kezdte el pedzegetni.

 

Az üzleti ebéd lezárása, befejezése

Üzleti ebédről lévén szó, az eseményt mindig a fogadó és meghívó fél fejezi be a kávé után szóban (amennyiben kávéznak a felek). Ilyenkor fogadóként megköszönjük, hogy elfogadták a meghívást, illetve ha nem szeretnénk határozottan lezárni a társalgást, egyszerűen csak nem teszünk fel újabb kérdéseket, és hagyjuk, hogy magától leüljön úgymond a beszélgetés. Ha már a másik fél sem kezd új témába, jöhet az elköszönés.


divat gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája).

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem...

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Louis Vuitton Trophy

Amerika Kupa 2010 mondd el Te is a véleményed itt!   Louis Vuitton Trophy A...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.