notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Eredmény, negyedik záró nap

hirdetes

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Eredmény, negyedik záró nap

balogh anikó
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság (V. MTNB) negyedik napján egy pályaversenyt és egy túrafutamot rendeztek az öt hajóosztályban versenyző vitorlázónak az Adrián. Az első futamban 15 csomós, a másodikban 8 csomós szél fújt kezdetben, először DK-i irányból, aztán folyamatosan változott. A helyi időjárási viszontagságok következményeképpen a kiírt 7 futam helyett, csak 5 futamot tudott megtartani a főszervező Adriatic Challenge. A magyar bajnoki címet a Bavaria 42 M hajóosztályban az AIS S. T. szerezte meg, Czégai Péter irányításával. A Bavaria 47 C osztályban Pallay Tibor és a Kész Challenger S. T. végzett az élen. A Dufour 44 kategóriában Székely Antal, a Compass Sailing Team-el lett az első. A Salona 37 R osztályban Gyenes Ákos csapata, a Weight S. T. lett a bajnok. Az utánpótlás mezőnyben, a Sun Odyssey hajóosztály versenyét a SVE – Compass Junior S. T. nyerte, Bakóczy Róbert kormányossal.

 

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság
4. nap, október 15.

 

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Eredmény, negyedik záró nap

Magyar Tengeri Nagyajós Bajnokság fórum témák, hozzászólások itt!

 

 

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Eredmény

 

Bavaria 42 Match hajóosztály

1. futam: pályaverseny

Már a rajt előtt, egészen az egy perces visszaszámlálásig az AIS Sailing Team, Czégai Péter kormányossal match race-ben volt a Litkey Farkas kormányozta Magyar Építő – Volksbank Sailing Team-el. A rajt után Czégaiék időben meghalzoltak és egy jobb oldali takkon indultak az kreutz bója felé. Ez egy kifizetődő húzás volt, innentől kezdve nem tudta elvenni senki a vezetést az AIS Sailing Team-től. Folyamatosan a nyomukban volt a Magyar Építő – Volksbank S. T., valamint az Amitié csapata, Rauschenberger Miklós kapitánnyal, miközben a Proligy S. T. Szakasits Ádám irányításával is kitűnően tartotta az iramot az élmezőnnyel. Az összetettben vezető Litkey Árpád, a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda Sailing Team-el itt még csak az 5. helyen állt. A befutónál az AIS S. T. haladt át elsőként a célvonalon, egy lépéssel közelebb kerülve ezzel bajnoki címének megvédéshez. Ráadásul a nagy rivális Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda S. T. a harmadik lett. Az ezüstérmet ebben a futamban a Magyar Építő – Volksbank S. T. szerezte meg, Litkey Farkas vezényletével.

2. futam: túraverseny

Egy túraversenyt sikerült rendezni az V. MTNB-on, ahol ebben a hajóosztályban ekkorra még nem dőlt el a bajnoki cím. A címvédő AIS Sailing Team-nek és a trónfosztásra esélyes Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda Sailing Team-nek is fontos volt a futamgyőzelem a magyar bajnoki cím megszerzéséhez. Izgalmakban gazdag, folyamatos szélirány – változásokkal és helyezés újraosztásokkal teli versenyben volt része annak, akinek a helyszínen volt szerencséje megnézni a túrafutamot. Az említett két csapat, a Magyar Építő – Volksbank gárdájával együtt kiválóan rajtolt. A kreutz bójához különböző irányokból érkeztek, de Liteky Árpád vette elsőként a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda Sailing Team-el, közvetlenül mögöttük Czégai Péter az AIS Sailng Team-el és Litkey Farkas a Magyar Építő – Volksbank csapatával. A második pálya jelhez közeledve már feljött az Adriatic Challenge S. T. is, Kelemen Tamás irányításával, de ott volt a SpiriTuss S. T. Tuss Miklós vezényletével. A jelnél már Czégaiék vezettek, és az Amitié S. T. is feljött rájuk, Rauschenberger Miklós vezetésével. Később a mezőnyt maguk mögött hagyva, Litkey Árpád és Czégai Péter csapatai harcoltak egymással. Weöres Szabolcs, az AIS S. T. legénységének egyik tagja az árbocra is felmászott, hogy jobban lássa merre van jobb szél. A célhoz közeledve továbbra is az AIS S. T. vezetett. Közben egy Dél felöl érkező szélfrissülést jól kihasználva, Kelemen Tamás a második helyre hozta be az Adriatic Challenge Sailing Team-et. Litkey Árpád egy újabb harmadik helyet szerzett a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda Sailing Team-el, így összetettben épphogy lecsúszott a dobogó legfelső fokáról. „Az utolsó futamban óriási koncentrációra volt szükség, hogy bárki is odaérjen az első helyre, mert elfogyott a szél. Többek között ezért is sajnálom, hogy végül csak két napból állt a bajnokság, jó lett volna többször megméretni magunkat a mezőnyben. Elégedett vagyok, nagyon örülünk, hogy negyedszerre is magyar tengeri bajnok lett az AIS S. T.” – nyilatkozta Czégai Péter kormányos. Összetettben ezüstérmes a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda S. T., kormányos: Likey Árpád. A bronzérmet a Magyar Építő – Volksbank S. T. vihette haza, Litkey Farkas kapitánnyal.

hirdetes

 

Bavaria 47 C hajóosztály

1. futam: pályaverseny

A rajtnál Pallay Tibor csapata, a Kész Challenger S. T. jött el a legjobban; valamint a Paksi Álmos vezényelte Dumaszínház Sailing Team és a Jadran Sailing Team, Ruják Istvánnal a kormány mögött. A Kész Challenger S. T. meg is tudta tartani vezető pozícióját, Pallay Tibor csapata haladt át a célvonalon elsőként, közelebb kerülve ezzel a magyar bajnoki címhez. Folyamatos küzdelemben végül a második helyre Weöres Botond behozta az Ágoston Sailing Team-et, ami sokat javított az összetett helyezésükön. Harmadikként pedig a címvédő L. P. Média S. T. érkezett, Gál István remek taktikázásának köszönhetően.

2. futam: túraverseny

Szinte a legjobban rajtolt Paksi Álmos csapata, a Dumaszínház S. T.; valamint az L. P. Média S. T. Gál István kormányossal. A kreutz bójához közeledve ugyan még kissé lemaradva érkezett a bajnoki címre leginkább esélyes Kész Challenger S. T., Pallay Tibor kapitánnyal. A folyamatos szélváltókban azonban remekül taktikázva végül második helyen ért célba a csapat, ami összetettben elég volt ahhoz, hogy megszerezze a csapat első tengeri bajnoki címét. Sikerült megkoronázni a napjukat a Weöres Botond kormányozta Ágoston Sailing Team-nek, futam győzelemmel zárták a bajnokságot, amivel összetettben a dobogó második fokára értek. Gyönyörű versenyzéssel a harmadik helyen a Ruják István irányította Jadran S. T. végzett a futamban. Összetettben azonban a Na is Oto S. T. lett a bronzérmes. „Az egész verseny nagyon tetszett, mi is bölcsebbek lettünk, jövőre is itt leszünk” – összegzett Pallay Tibor, a bajnok csapat kormányosa.

 

Dufour 44 hajóosztály

1. futam: pályaverseny

Remekül elrajtolt Székely Antal a Compass Sailing Team-el; valamint Dobszai Zoltán, a Variens Sailing Team-el és Pomucz Tamás is a Fekete Sereggel. Haranghy Csaba, a Pureco S. T. kormányosa, aki még versenyben volt a magyar bajnoki címért, beragadt csapatával a rajtnál. A „lee” bójánál Székelyék vezettek, mögöttük a Fekete Sereg és a Hyper S. T., Fülöp Szilárd vezényletével. Végül ez is maradt a befutás sorrendje, győzött a Compass S. T., második lett a Fekete Sereg, harmadik a Hyper S. T.

2. futam: túraverseny

A rajtnál az élre tört Haranghy Csaba, a Pureco csapatával. Szintén jó rajtot vett a Fülöp Szilárd irányított Hyper S. T.; valamint Pomucz Tamás Fekete Serege. A kreutz bójánál Harnghyék vezettek, ezután a folyamatosan váltakozó irányú szél állandóan átrendezte a mezőnyt. Végül győzött a Compass S. T. Kiváló versenyzéssel pedig a második helyen ért célba a Puerco S. T. A bajnokságot egy futam bronzéremmel zárta a Dobszai Zoltán kormányozta Variens S. T. „Egész héten jól ment a csapat, elégedett vagyok mindenki teljesítményével, ami abban is megnyilvánult, hogy idén kevesebbet kiabáltam verseny közben.” – értékelte a csapat egész heti munkáját Székely Antal, a hajóosztály bajnokainak kormányosa. Az összetett helyezésben ezüstérmes a Pureco S. T.; a bronzot pedig a Fekete Sereg vihette haza.

hirdetes

 

Salona 37 R hajóosztály

1. futam: pályaverseny

Nagyszerűen rajtolt Somos Zsolt a Bern Sailing Team-el, de a bajnoki cím legnagyobb esélyese, a Weight S. T., Gyenes Ákos irányításával is hozta a papírformát, azonnal az élbolyba kormányozta hajóját, ahol még Hercsel Erik gárdája, a BYC Fanatics és a Mondial Assistance Challenger S. T., Hollósi Gábor kapitánnyal is ott volt. Ők sokáig tartották vezető pozíciójukat, ám a célba elsőként a Weight S. T. érkezett, bebiztosítva ezzel magyar tengeri bajnoki címüket. Második lett a Mondial Assistance Challenger S. T., harmadik pedig a BYC Fanatics S. T.

2. futam: túraverseny

Ekkorra a Gyenes Ákos vezényelte Weight S. T. már biztosan magyar bajnok volt, hiszen az előző futamaik eredményei alapján már senki nem vehette el tőlük a vezetést. Ennek ellenére elindultak az utolsó futamban is. Nem is akárhogy vitorláztak. Méretei alapján, az elvileg jóval lassúbbnak számító Salona 37-es hajóval utolérték a leggyorsabb hajókat is. Végül befutó előtt egy órával, mivel nem volt szükségük végigmenni a pályán, a harmadik helyről kiálltak a versenyből, mert nagyon leállt a szél. A célvonalon elsőként a Tengeri Farkasok haladtak át, Dr. Farkas Tamás kormányos és csapata nagyon elégedett volt, hogy egy futamgyőzelemmel búcsúzik a tengeri bajnokságtól. Másodikként ért célba a BYC Fanatics, így Hercsel Erik kapitány bebiztosította az összetett ezüstérmet csapatának. A Mondial Assistance Challenger S. T., Hollósi Gáborral a kormány mögött. Ezzel nemcsak futam bronzérmet szereztek, hanem összetettben is harmadik lett az együttes. „Dobogóra vártuk magunkat, persze titkon reménykedtünk egy aranyéremben. Nagyon erős volt a mezőny, ezért különösen örülünk a tengeri bajnoki címnek.” – mondta Gyenes Ákos, a Weight S. T. kormányosa.

 

Sun Odyssey 32 i hajóosztály

1. futam: pályaverseny

A kétszeres címvédő Bakóczy Róbert, és gárdája a SVE-Compass Junior S. T. hozta a papírformát, fölényesen nyerték a futamot. Mivel csak futamgyőzelmük volt, teljesen biztossá vált bajnoki címük, ezzel háromszoros magyar tengeri bajnokok lettek. Mögöttük Bakóczy Kálmán irányításával az S.O.S. II. S. T. ért célba. A bronzérmet pedig a Huszka Róbert vezényelte Sail Support – BYC II. junior Sailing Team vehette át.

2. futam: túraverseny

A SVE-Compass Junior S. T. már nem indult a futamon, mert biztos volt bajnoki címük.
Futam győzelemmel zárta a versenyzést az AIS – KJAVSE Junior S. T., Szalai Csaba vezényletével. Egy második helyezéssel pedig a Ramada – BYC junior Sailing Team végzett, Csoma József kormányossal. Harmadik lett a Sail Support – BYC II. junior S. T., ami egy összetett bronzot is eredményezett számukra. Összetettben ezüstérmes lett az S.O.S. II. S. T., Bakóczy Kálmán irányításával.
 

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Eredmény

 

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 képek

 

Bavaria Match 42 bajnok AIS Sailing Team

 

Dufour 44 bajnok Compass Sailing Team

 

Bavaria 47 bajnok Kész Sailing Team

 

Sun Odyssey 32i bajnok SVE - Compass Junior Sailing Team

 

Salona 37R bajnok Weight Sailing Team


 

 

 

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Osztályjelzés

  A hajó típusának jelzése a nagyvitorlán. Tovább

Bal csapás

A hajó balcsapáson halad, ha a vitorlába "balról csap" bele a szél. Versenyben a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 105

Átlagos értékelés: 4.8