V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Elkezdődött!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Elkezdődött!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Elkezdődött!


2009/10/11

Forrás: vitorlazas.hu

Az idén jubiláló V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságot harmadik alkalommal szervezi az Adriatic Challenge. Közel 40 hajó áll rajthoz október 10-17. között a dalmáciai Biogradban, hogy öt hajóosztályban (Bavaria 42 M, Bavaria 47 C, Dufour 44, Salona 37 R és Sun Odyssey 32i), majd’ 400 versenyző összemérje tudását 4 pálya és 3 túraversenyben. Bár a válság miatt nem jött össze a tavalyi 70 hajós létszám, a mezőny így is rendkívül rangos.

 

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság 2009 - Elkezdődött!

V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság - Hajóosztályok és csapatok

Bavaria 42 M: 8 csapat

Ebben a hajóosztályban 4 vitorlázó olimpikon is felhúzza a kesztyűt. Olyan nevek küzdenek majd az országos bajnoki cím megszerzéséért, mint az athéni Olimpia 470-es hajóosztály versenyzője, a háromszoros tengeri bajnoki címvédő, Czégai Péter, az AIS S. T. kormányosa. A csapat évente egyszer versenyez tengeren ebben a felállásban, a legénység minden tagja gyerekkora óta vitorlázik. Itt lesz a J24 Európa bajnokságra készülő, kilencszereses Kékszalag győztes, az atlantai Olimpián Finn Dingi hajóosztályban induló Litkey Farkas, a Magyar Építő – Volksbank S. T. csapatával. Nagyon felkészültek, nagy esélyük van trónfosztásra . Szintén a dobogóért száll versenybe az indulók legfiatalabb kapitánya, a Laser hajóosztály pekingi olimpikonja, Berecz Zsombor, a Deluxe Sailing Team-el. Ennek a csapatnak még egy olimpikon versenyzője van, Cserép Csaba személyében, aki Czégai Péter társa volt Athénban. A többszörös magyar bajnok Rauschenberger Miklós, az Amitié S. T. élén már harmadik alkalommal indul a versenyen, idén ők is egy éremmel szeretnének távozni. Ebbe természetesen lesz beleszólása Tuss Miklósnak, a mezőny legtapasztaltabb kormányosának a SpiriTuss csapatával is. A tavalyi ezüstérmes Kelemen Tamás, idén az Adr iatic Challenge S. T. kormányosa. A csapat szinte minden tagja többszörös magyar bajnok, különböző hajóosztályokban. Ők ebben a felállásban az idei Kékszalagon a negyedik helyen végeztek az RC 44-es versenyhajóval. Litkey Árpád, a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda S. T. kapitánya is ennek a hajóosztálynak a rangját emeli. Idén kezdte meg olimpiai felkészülését Star kategóriában, ahol rögtön meg is szerezte a magyar bajnoki címet. Az összeszokott balatoni Asso osztályban versenyző Proligy csapat is harcba száll, kormányosuk Dolmányos Gábor, 2005-ben, ORC osztályban már begyűjtöttek egy tengeri bajnoki címet.

Bavaria 47 C: 8 csapat

Ebben a hajóosztályban olyan rutinos versenyzők állnak rajthoz, mint az Atlanti óceánt átszelő Fürstner József az Ágoston Sailing Team-el; vagy Majoross Beáta, a Kész S. T. egyik tagja, aki Balatonon Scholtz hajóosztályban versenyez, idén pedig 13. helyen végzett a Kékszalagon a Nemere II fedélzetén, ami kizárólag hölgy tagokból állt. Kormányosuk Pallay Tibor, junior EB bronzérmes Star osztályban. A Jadran S. T. ugyan lelkes amatőr csapatnak tartja magát, viszont kapitányuk, Ruják István, korábban a Finn Dingi hajóosztály sikeres versenyzője volt. Számukra a tisztes helytállás a cél, kapitányuknak k&ou ml;szönhetően azonban még okozhatnak meglepetést. A tavalyi tengeri bajnokság Bavaria 46 C hajóosztály bajnoka az LP Média S. T. Gyakorlatilag őket nevezhetjük címvédőnek, hiszen a Bavaria 47 C ezt az osztályt váltja idén. Gál István kormányosuk jelentős tengeri és balatoni vitorlázó tapasztalattal rendelkezik. Paksi Álmos, a balatoni Asso versenyző, pedig arra vállalkozott, hogy egy kezdő, de nagyon vidám csapattal száll harcba. A Dumaszínház S. T. tagjai, többek között, a Dumaszínház humoristái, illetve ezt a csapatot erősíti Sipos F. Tamás énekes, valamint Kozmann György többszörös Európa és világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus. A < strong>Szeviép-Szofisztika S. T. egy teljesen amatőr csapat, Szabolcsi József kapitánnyal. Tavaly sokáig vezették az összetett versenyt, majd az utolsó nap éppen csak lecsúsztak a dobogó legfelső fokáról. Idén feltett szándékuk, hogy nem vétenek ekkorát, céljuk a győzelem. Az Interline Sailing Team, Dr. Juhász Bélával a kormány mögött már harmadik alkalommal érkezik a tengeri bajnokságra. Balatonon már több mint 10 éve, tengeren pedig 7. éve vitorlázik együtt ez az igazi amatőr csapat. Elégedettek lennének, ha a közép mezőny első felében végeznének. A Na is Oto S. T. egy baráti társaság, kapitányuk Csiha Lászl& oacute;. Balatonon a 8 MOD osztályban versenyeznek.

Dufour 44: 8 csapat

Ebben a hajóosztályban is számos vitorlázó olimpikon indul. Pomucz Tamás az 1992-es Olimpia Repülő Hollandi osztály résztvevője volt és ugyan ebben a kategóriában egy Európa bajnoki címmel is rendelkezik. Az összeszokott Fekete Serege áprilisban megnyerte az Adriatic Challenge Tavaszi Regattát. Az atlantai Olimpián Star osztályban képviselte hazánkat a Pureco S. T. kormányosa, Haranghy Csaba. Csapatukat jó értelemben vett laikus vitorlázók alkotják. Negyedik alkalommal versenyeznek a tengeri bajnokságon. Két harmadik és egy első helyük van, most sem akarják alább adni. A harmadik olimpikon, az 1988-as Olimpia Finn Dingi osztály versenyzője, Székely Antal, a Compass Sailing Team-et vezeti, minden okuk megvan bízni egy dobogós helyezésben. A Variens S. T. kapitánya Dobszai Zoltán, egy jól összeszokott csapattal érkezik. Számos csapattag gyerekkorában kezdte a versenyvitorlázást, mint például Kovács Kristóf, az ismert televíziós producer. A Hyper S. T. egy lelkes amatőr csapat, elindultak az Adriatic Challenge Tavaszi Regattán is. Kormányosuk a Nemere II fedélzetén is megfordult Fülöp Szilárd. A legénységet jó barátok alkotják, első számú közös érdeklődésük a bor. A GeoDesy S. T. kapitánya, Horváth Tamás is rutinos tengeri verse nyző. A csapat nyert már tengeri bajnoki ezüstérmet, de tavaly csak a 8. helyen végeztek. A tengeri bajnokság újságírói is vállalták a megméretést, mindenképp szeretnék magukat versenyben is kipróbálni. Természetesen sokan vitorláznak közülük, azonban akadnak teljesen kezdők is. Ők két csapatban indulnak ebben a hajóosztályban. A Presszió S. T. kormányosa Horváth Zsolt, tengeren is gyakran megfordul, Balatonon pedig Sudár Regattával versenyez. A Híradás S. T. Tokai Mátyás és Schulek Csaba vezényletével száll harcba. Mindkét kormányos elsősorban balatoni vitorlázónak tartja magát, azonban jócskán rendelkezne k tengeri tapasztalattal is.

Salona 37 R: 7 csapat

Ennek a hajóosztálynak is számos résztvevője visszatérő versenyző a tengeri bajnokságra. A Hercsel Erik kormányozta BYC Fanatics S. T. például mind az öt bajnokságon elindult. Van már egy bronz és egy ezüstérmük, nem titkolt szándékuk idén feltenni az i-re a pontot. Erre minden esélyük megvan, hiszen taktikusuk Gerő András, a Yacht Magazin főszerkesztője is rutinos tengeri medve. Valamint, náluk vitorláznak ketten az idei Kékszalag J24 hajóosztály bajnok csapatából is. Erős ellenfélnek ígérkezik a szintén győzelmi babérokra törő, immáron harmadszor induló Weight S. T. Gyenes Ákos kormányossal. A gárda magját képező legénys& eacute;g a balatoni 8 MOD hajóosztály ranglista vezetője, ottani hajójuk nevét viseli a tengeren a csapat. Dr. Farkas Tamás kormányozza a Tengeri Farkasok S. T. hajóját. Elkötelezett, rutinos vitorlázók alkotják a társaságot. Ha csak tehetik és pénztárcájuk engedi, elindulnak balatoni és tengeri regattákon egyaránt. A Bern S. T. Somos Ákos, offshore specialista vezényletével érkezik a tengerre. Ebben az évben is gyakran versenyeztek már tengeri körülmények között és már összemérték az erejüket a Mondial Assistance Challenger csapatával is, ahol Hollósi Gábor áll a kormány mögött. Ennek az amatőr bala toni csapatnak, amelynek a Fonyódi kormoránok alkotják a gerincét, a tisztes helytállás a célja. Kovács Tamás, a Tutuola S. T. kapitánya is szeretné felvenni a versenyt a presztízs mezőnyben, elégedett lenne, ha csapatából mindenki hozná a legjobb formáját, így lenne esélyük pár futamban egy-háromban végezni. Az Andok Sailing Team-et Vancsek László dirigálja, a gárda tavaly a 10. helyet szerzete meg.

Sun Odyssey 32i: 7 csapat

Az utánpótlás mezőny sem panaszkodhat, hiszen a csapatok nagy részét az a generáció alkotja, amelyik az elmúlt néhány évben sikert sikerre halmoz nemzetközi korosztályos versenyeken. A Laser hajóosztály junior Európa bajnoki bronzérmese, Bathó Péter lesz például a BYC I. csapat taktikusa. Tavalyi harmadik helyüket idén egy aranyra szeretnék váltani. Miközben a kétszeres címvédő, Bakóczy Róbert, a Compass Magazin Spartacus junior csapat kormányosa, a Finn Dingi osztály junior VB 9. helyezettje, triplázni jön. Szalay Csaba, az AIS-JAVSE csapat kormányosa szintén a dobogóra szeretne állni ebben a tekintélyes g&a acute;rdában keszthelyi csapatával.
Szintén feljöhet a dobogóra a BYC II junior csapata, amit Huszka Róbert kormányoz, a társaságot a BYC junior Laser versenyzői alkotják. Makai Péter edző pedig a Roltechnik-VVSI Junior S. T. kapitánya, csapatát a Velencei-tó térségéből állította össze jó adottságokkal rendelkező ifjúsági vitorlázókból. Egy igazán tehetséges vitorlázó nemzedék látszik felnőni, amit a tengeri bajnokság szervezője azzal támogat, hogy egyrészt a csapatok részvételi díjának a felét magára vállalja; másrészt közel 20 000 € összeggel járul az utánpótlás neveléshez. Ezen felül, az Adriatic Challenge idén két hajót finanszíroz az SOS Gyermekfalvaknak, így a „tyúkapó” néven elhíresült Bakóczy Kálmán és fia, Bakóczy Zoltán irányításával, újra versenybe szállhatnak a fiatalok.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fonyód - Keresztes György Kikötő (Hajóállomás BH Zrt)

A Fonyódi Keresztes György Kikötő tudnivalói: A Balaton nyugati medencéjének déli...

Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesület Kikötője

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Keszthely iVizimentő Egyesület...

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a...

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Laterál felület

A hajótest vízbemerült részének oldalnézeti vetülete.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.