Vadászgép roncs egy részét emeltek ki a Balatonból, a többire október 16-án kerül sor: az első nagyobb elem, a légcsavaragy, kettő légcsavartollal került felszínre.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Magyar vadászrepülőgép egy eleme került a felszínre a Balaton mélyéről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Magyar vadászrepülőgép egy eleme került a felszínre a Balaton mélyéről


2023/10/13
NA

Magyarország hadtörténete gazdag és sokszínű, tele van hősi cselekedetekkel és tragédiákkal a különböző háborúk során. Most egy újabb fejezet nyílt a történelembe, amint sikerült a második világháború egyik magyar vadászrepülőgépének első, hatalmas részét a Balaton mélyéről felszínre hozni. A művelet hosszú és megfeszített erőfeszítések eredményeképpen zajlott, és hatalmas jelentőséggel bír a hadtörténeti örökség megőrzése szempontjából.

vadászgép roncs

Vadászgép roncs egy részét emelték ki a Balatonból

 

A Magyar Honvédség öt különböző alakulata, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei többnapos fáradságos munkája vezetett el a roncsdarabok felszínre hozásához. A munkálatok Balatonakarattyán, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban folytak, ahol a négy és fél méter mély víz és a nyolcvan centiméter vastag iszap lepte a roncsokat.
Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse hangsúlyozta a tisztítás fontosságát. Az elsődleges cél a roncsdarabok állapotának megőrzése és az azonosításra alkalmas számok minél pontosabb meghatározása. Annak érdekében, hogy a történelmi emlékeket minél hűebben rekonstruálhassák a szakértők, a tisztítás rendkívüli fontosságú.

 

Vadászgép roncs egy részét emelték ki a Balatonból, de az időjárás nem kedvezett

 

Az időjárás nem mindig kedvezett a munkafolyamatoknak, de ennek ellenére a szakemberek nem hagyták abba a roncs feltérképezését és a felszínre hozatal munkáját. Az első nagyobb elem, a légcsavaragy, kettő légcsavartollal, már a felszínre került, ami hatalmas mérföldkő a projekt során.
A munkálatokban számos katonai egység is részt vesz, beleértve az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandárt, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezredet, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárt, valamint az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredet. Mindez összefogásra és rendkívüli szakértelme a hadtörténeti kutatásban és örökségvédelemben.

 

Vadászgép roncs egy részét emelték ki a Balatonból, a többit október 16-án fogják

A teljes roncs kiemelésére várhatóan október 16-án kerül sor, amikor minden darabját a felszínre hozzák. Ez az esemény nem csupán a magyar történelem és hadtörténet iránt érdeklődők számára fontos, hanem azok számára is, akik érdeklődnek azok iránt a hősi tettek iránt, amelyek a második világháborúban zajlottak Magyarországon. A roncsok feltárása segít megőrizni és megérteni az ország múltját, és hozzájárul a történelmi ismeretek bővítéséhez és megosztásához.

 


forrás: https://infostart.hu/ 
 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Felnőttképzés

A közel 15 éves tapasztalattal rendelkező EFEB Felnőttoktatási Központ olyan színvonalas...

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...

Trimarán

Trimarán - háromtestü hajó, a középsõ test mindig hosszabb a ké

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.

Pozíciólámpa

 Napnyugtától napkeltéig, menetben használandó jelzőlámpa.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.