notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Világvárosok a semmiből

hirdetes

A semmiből születő városok

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A világ elképesztően gyorsan változik. A technika, az építészet, a világ úgy összességében. Most egy nagyon szemléletes példában fogjuk bemutatni, hogy mire is gondoltunk!

A semmiből jöttek ezek a városok

Elképesztő, hogy egy-két emberöltő alatt milyen városok fejlődnek ki, gyakorlatilag a semmiből. Olyan helyek számítanak manapság világvárosnak, melyek egykor elképesztően kicsik voltak, vagy egyáltalán nem is léteztek. Csak valamilyen oknál fogva (olaj, helyi gazdaság hihetetlen mértékű fejlődése) lehetőség nyílott, hogy belekezdjenek az építkezésbe. És mit lehet mondani? Belekezdtek… Nézzük meg tehát, hogy milyen csodák nőttek ki a földből.  Persze nem meglepő módon a többségük a távol keleten van. Nézzük hát most meg őket!

 

 

Az egyik legjellemzőbb példa, Szingapúr.1965-ös függetlenedése óta a városállam rohamos fejlődés indult el, amit nagyrészt előnyös gyarmati múltjának köszönhet, hiszen Szingapúr volt  a környék brit gyarmati központja. Stratégiai jelentőségű kikötője hamarosan a világ egyik legfejlettebb államává tette . Ma már alig lehet elképzelni, hogy  100 évvel ezelőtt szemetes, cölöpházakkal teletűzdelt kis kikötő volt a helyén, igaz?

hirdetes

 

 

 

Szintén nagyon eklatáns példa Dubaj. A közel-kelet és az olaj persze ismert tényező manapság a világ politikában, de gondoljunk csak bele: mi lesz akkor, mikor elfogy a fekete arany és okafogyottá vállnak ezek az épületek, ez az infrastruktúra? 1980-ban még szinte semmi sem volt itt, manapság meg a világ egyik legnagyobb és legszebb városa.

 

 

 

 

 

 

A semmiből jöttek ezek a városok

 

Következzen most Peking, Kína fővárosa. Sanghaj után a második legnagyobb városa a föld legnépesebb országának.Elismerten Kína politikai, oktatási és kulturális központja, míg például Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren domináns városok. Egyike Kína négy ősi fővárosának. A képen is látható, hogy 50 évvel ezelőtt mennyire más volt az egész város felépítése és szerkezete. 

hirdetes

 

 

Végül itt van Nairobi, Kenya fővárosa, a maga 2,7 millió lakosával. Egy nagyon fiatal városról van szó személyében, hiszen az 1890-es években egy brit tábor volt a helyén.Csak hogy érzékeltessük az időt és a különbségeket: a felső kép 1960-ban készült, a msik meg manapság.

 

 

 

(fotók forrása: cdn03.imgwykop.pl,  staticflickr.com, r5.cf2.rackcdn.com, huffpost.com) 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Dekk

A dekk jelentése fedélzet. Tovább

Száling

A száling az árboc merevítő keresztrúd. A szálinggal állíthatjuk árbocunk görbületét is. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 220

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek