Világvárosok a semmiből

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A semmiből születő városok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A semmiből születő városok


2019/07/03

A világ elképesztően gyorsan változik. A technika, az építészet, a világ úgy összességében. Most egy nagyon szemléletes példában fogjuk bemutatni, hogy mire is gondoltunk!

A semmiből jöttek ezek a városok

Világvárosok a semmiből

Elképesztő, hogy egy-két emberöltő alatt milyen városok fejlődnek ki, gyakorlatilag a semmiből. Olyan helyek számítanak manapság világvárosnak, melyek egykor elképesztően kicsik voltak, vagy egyáltalán nem is léteztek. Csak valamilyen oknál fogva (olaj, helyi gazdaság hihetetlen mértékű fejlődése) lehetőség nyílott, hogy belekezdjenek az építkezésbe. És mit lehet mondani? Belekezdtek… Nézzük meg tehát, hogy milyen csodák nőttek ki a földből.  Persze nem meglepő módon a többségük a távol keleten van. Nézzük hát most meg őket!

 

Szingapúr egy remek példa

Az egyik legjellemzőbb példa, Szingapúr.1965-ös függetlenedése óta a városállam rohamos fejlődés indult el, amit nagyrészt előnyös gyarmati múltjának köszönhet, hiszen Szingapúr volt  a környék brit gyarmati központja. Stratégiai jelentőségű kikötője hamarosan a világ egyik legfejlettebb államává tette . Ma már alig lehet elképzelni, hogy  100 évvel ezelőtt szemetes, cölöpházakkal teletűzdelt kis kikötő volt a helyén, igaz?

 

Dubaj is hasonlóan jó bizonyíték

Szintén nagyon eklatáns példa Dubaj. A közel-kelet és az olaj persze ismert tényező manapság a világ politikában, de gondoljunk csak bele: mi lesz akkor, mikor elfogy a fekete arany és okafogyottá vállnak ezek az épületek, ez az infrastruktúra? 1980-ban még szinte semmi sem volt itt, manapság meg a világ egyik legnagyobb és legszebb városa.

 

És mi a helyzet Pekinggel?

Következzen most Peking, Kína fővárosa. Sanghaj után a második legnagyobb városa a föld legnépesebb országának.Elismerten Kína politikai, oktatási és kulturális központja, míg például Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren domináns városok. Egyike Kína négy ősi fővárosának. A képen is látható, hogy 50 évvel ezelőtt mennyire más volt az egész város felépítése és szerkezete. 

 

Nairobi, azaz Kenya fővárosa

Végül itt van Nairobi, Kenya fővárosa, a maga 2,7 millió lakosával. Egy nagyon fiatal városról van szó személyében, hiszen az 1890-es években egy brit tábor volt a helyén.Csak hogy érzékeltessük az időt és a különbségeket: a felső kép 1960-ban készült, a msik meg manapság.

 


érdekesség hír kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árboctalp

Árboctalp: Az árboc alsó, a fedélzeten vagy gerincen rögzített része.

Idegenvezető tanfolyam

Idegenvezető tanfolyam   Az idegenvezető az egyik legérdekesebb szakma, amelyet...

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Raffica

Raffica vitorlás hajó A hajót Bruce Farr tervezte a Libera hajóosztály...

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.