notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Világvárosok a semmiből

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A semmiből születő városok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A semmiből születő városok


2019/07/03

A világ elképesztően gyorsan változik. A technika, az építészet, a világ úgy összességében. Most egy nagyon szemléletes példában fogjuk bemutatni, hogy mire is gondoltunk!

A semmiből jöttek ezek a városok

Világvárosok a semmiből

Elképesztő, hogy egy-két emberöltő alatt milyen városok fejlődnek ki, gyakorlatilag a semmiből. Olyan helyek számítanak manapság világvárosnak, melyek egykor elképesztően kicsik voltak, vagy egyáltalán nem is léteztek. Csak valamilyen oknál fogva (olaj, helyi gazdaság hihetetlen mértékű fejlődése) lehetőség nyílott, hogy belekezdjenek az építkezésbe. És mit lehet mondani? Belekezdtek… Nézzük meg tehát, hogy milyen csodák nőttek ki a földből.  Persze nem meglepő módon a többségük a távol keleten van. Nézzük hát most meg őket!

 

Szingapúr egy remek példaAz egyik legjellemzőbb példa, Szingapúr.1965-ös függetlenedése óta a városállam rohamos fejlődés indult el, amit nagyrészt előnyös gyarmati múltjának köszönhet, hiszen Szingapúr volt  a környék brit gyarmati központja. Stratégiai jelentőségű kikötője hamarosan a világ egyik legfejlettebb államává tette . Ma már alig lehet elképzelni, hogy  100 évvel ezelőtt szemetes, cölöpházakkal teletűzdelt kis kikötő volt a helyén, igaz?

 

Dubaj is hasonlóan jó bizonyíték

Szintén nagyon eklatáns példa Dubaj. A közel-kelet és az olaj persze ismert tényező manapság a világ politikában, de gondoljunk csak bele: mi lesz akkor, mikor elfogy a fekete arany és okafogyottá vállnak ezek az épületek, ez az infrastruktúra? 1980-ban még szinte semmi sem volt itt, manapság meg a világ egyik legnagyobb és legszebb városa.

 

És mi a helyzet Pekinggel?

Következzen most Peking, Kína fővárosa. Sanghaj után a második legnagyobb városa a föld legnépesebb országának.Elismerten Kína politikai, oktatási és kulturális központja, míg például Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren domináns városok. Egyike Kína négy ősi fővárosának. A képen is látható, hogy 50 évvel ezelőtt mennyire más volt az egész város felépítése és szerkezete. 

 

Nairobi, azaz Kenya fővárosa

Végül itt van Nairobi, Kenya fővárosa, a maga 2,7 millió lakosával. Egy nagyon fiatal városról van szó személyében, hiszen az 1890-es években egy brit tábor volt a helyén.Csak hogy érzékeltessük az időt és a különbségeket: a felső kép 1960-ban készült, a msik meg manapság.

 
érdekesség hír kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kalóz

A Kalóz kétszemélyes, biztonságos jolle. Versenyzéskor ketten használják, de ideális...

720

720o büntetés jár a vitorlás verseny közben elkövetett nagyobb szabálytalanságokért....

Óvodai dajka tanfolyam

    Ha Ön szereti a gyermekeket és örömmel forgolódik közöttük, és nap mint...

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Fonyód Lighting ZRt. Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a GE Lightning Zrt. fonyódi ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!