Ezeket a különleges városokat látnod kell, ha szereted a vízpartokat!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Városok a vizek szerelmesinek - II. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Városok a vizek szerelmesinek - II. rész


2016/02/24

A vízi város jelzőt bizony nem csak Velence érdemli ki, ezt a cikksorozatunk első részében bemutatott 5 város már bizonyította. Ma újabb 5 különlegességet ismerhettek meg azok közül a települések közül, melyek a vízfelszínre, vagy szigetekre épültek, és szimbiózisban élnek az őket körülvevő tavakkal, folyókkal, tengerekkel.

Ebben a különleges városban a víz közelsége még védelmet is jelent!

Ezúttal nem is kell messzire mennünk, hogy megismerjük az első, szembeötlően egyedi helyszínünket. Igaz Európában viszonylag kevés olyan város van, amely közvetlenül vízre épült, mégis találni igazán különleges elhelyezkedésű településeket.

 

 

 

Naarden, Hollandia

 

 

Naarden faluját geometriája teszi kifejezetten megkapóvá, főleg akkor, ha alkalmunk adódik madártávlatból szemügyre venni. A levegőből, netán a Google Earth felvételeiről érzékelhető leginkább a különös kialakítása, ugyanis lényegében egy csillag erődről van szó, megerősített falakkal vették körül és egy vizesárokkal. Már az 1300-as években önálló településként létezett, erődítését pedig a 17. században végezték. Ha szeretnétek élőben is megcsodálni, körülbelül 15 km-re, északra találjátok Amszterdamtól.

 

 

 

Mexcaltitan, Mexikó

 

Mexikó Velencéje egy apró ember alkotta sziget Nayarit állam partjainál, mely arról híres, hogy a legenda szerint itt született az Azték kultúra. Mára lénygében turisztikai látványosságként működik, és hogy érthető legyen az „apró” jelző, kicsit kevesebb, mint 400 méter átmérőjű szigetről beszélünk, úgy 800 lakossal. A száraz évszakban épp olyan, mint bármely más sziget, de az eső beálltával az utcákat elárasztja a víz, így az ott élők csónakokkal közlekednek a településen.

 

 

 

Peru úszó faluja, Uros

 

Az uros-i emberek saját maguk építik a szigeteket, melyeken élnek, méghozzá a totora nádat használva alapanyagul, mely a Titikaka tó őshonos növénye. Eredetileg védelmi célokkal hozták létre az ehhez hasonló úszó településeket, illetve magukat a szigeteket is vész esetére építették, hogy legyen hová elhúzódni, ha baj van. Mára viszont állandó lakhelyükké és életmódjukká vált, hogy a nádból épült talajon építkezzenek és töltsék mindennapjaikat. A nád viszont, mint tudjuk, nem a legtartósabb építőanyag, főként, ha állandóan ki van téve a vízzel való érintkezésnek. Ennek okán a lakóknak folytonosan friss rétegekkel kell erősíteniük szigetüket, hogy tovább fennmaradjon. Ettől függetlenül egy sziget élettartama körülbelül 30 év. 

 

 

 

 

További különlegességekért lapozz a következő oldalra!

Ebben a különleges városban a víz közelsége még védelmet is jelent!

A gyakran vitatott fennhatóságú Viktória-tavi Migingo sziget mindössze fél hektáron fekszik, és 131 embernek biztosít lakhatást, főként halászoknak. Az igen szerény adottságokkal rendelkező sziget nem tűnhet túl értékesnek, de a látszat ez esetben csal. Kenya és Uganda is többször megpróbálta már megszerezni, ugyanis egy potenciálisan jövedelmező halászati területhez férhet hozzá az, akinek a birtokába kerül. 

 

 

Flores, Guatemala

 

A gyönyörű, piros tetős koloniális épületekkel borított szigetváros Flores a Lago Petén Itzá tavon található Guatemalában. A bűbájos kisváros leginkább turizmussal foglakozik, hiszen fekvése nem mindennapi, ráadásul a közelben fellelhető Maya templomok romjait felkeresők is nagy számban érkeznek ide, kiindulási pontnak használva a települést a környék felfedezéséhez.

 

 

 

A harmadik részben elhajózunk kicsit Ázsia vizeire, érdemes megnézni, milyen szépséges vízi városokra találtunk például Kínában… Hamarosan jövünk a folytatással!


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

470

470 vitorlás hajó története Francia tervezésű olimpiai osztály, Montrealban szerepelt...

Reménytelen helyzet

Reménytelen helyzet - ha ellenfelünk a cirkálószakaszon elõttünk haladva zavart szelet...

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent.

Pádli

  Egytollú, rövid evező.

Óvózászló

Piros zászló, mellyel versenyen jelezzük az ellenünk szabálytalankodó hajó és a zsûri...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.