Ezeket a különleges városokat látnod kell, ha szereted a vízpartokat!

hirdetes

Városok a vizek szerelmesinek - II. rész

D.Ági
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A vízi város jelzőt bizony nem csak Velence érdemli ki, ezt a cikksorozatunk első részében bemutatott 5 város már bizonyította. Ma újabb 5 különlegességet ismerhettek meg azok közül a települések közül, melyek a vízfelszínre, vagy szigetekre épültek, és szimbiózisban élnek az őket körülvevő tavakkal, folyókkal, tengerekkel.

Ebben a különleges városban a víz közelsége még védelmet is jelent!

Ezúttal nem is kell messzire mennünk, hogy megismerjük az első, szembeötlően egyedi helyszínünket. Igaz Európában viszonylag kevés olyan város van, amely közvetlenül vízre épült, mégis találni igazán különleges elhelyezkedésű településeket.

 

 

 

Naarden, Hollandia

 

 

Naarden faluját geometriája teszi kifejezetten megkapóvá, főleg akkor, ha alkalmunk adódik madártávlatból szemügyre venni. A levegőből, netán a Google Earth felvételeiről érzékelhető leginkább a különös kialakítása, ugyanis lényegében egy csillag erődről van szó, megerősített falakkal vették körül és egy vizesárokkal. Már az 1300-as években önálló településként létezett, erődítését pedig a 17. században végezték. Ha szeretnétek élőben is megcsodálni, körülbelül 15 km-re, északra találjátok Amszterdamtól.

hirdetes

 

 

 

Mexcaltitan, Mexikó

 

Mexikó Velencéje egy apró ember alkotta sziget Nayarit állam partjainál, mely arról híres, hogy a legenda szerint itt született az Azték kultúra. Mára lénygében turisztikai látványosságként működik, és hogy érthető legyen az „apró” jelző, kicsit kevesebb, mint 400 méter átmérőjű szigetről beszélünk, úgy 800 lakossal. A száraz évszakban épp olyan, mint bármely más sziget, de az eső beálltával az utcákat elárasztja a víz, így az ott élők csónakokkal közlekednek a településen.

 

 

 

Peru úszó faluja, Uros

 

Az uros-i emberek saját maguk építik a szigeteket, melyeken élnek, méghozzá a totora nádat használva alapanyagul, mely a Titikaka tó őshonos növénye. Eredetileg védelmi célokkal hozták létre az ehhez hasonló úszó településeket, illetve magukat a szigeteket is vész esetére építették, hogy legyen hová elhúzódni, ha baj van. Mára viszont állandó lakhelyükké és életmódjukká vált, hogy a nádból épült talajon építkezzenek és töltsék mindennapjaikat. A nád viszont, mint tudjuk, nem a legtartósabb építőanyag, főként, ha állandóan ki van téve a vízzel való érintkezésnek. Ennek okán a lakóknak folytonosan friss rétegekkel kell erősíteniük szigetüket, hogy tovább fennmaradjon. Ettől függetlenül egy sziget élettartama körülbelül 30 év. 

hirdetes

 

 

 

 

További különlegességekért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek utazás

Szótár

Karabíner

A karabíner rugós csat, elengedhetetlen felszerelés a hajósok és túrázók számára.... Tovább

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.