notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezeket a különleges városokat látnod kell, ha szereted a vízpartokat!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Városok a vizek szerelmesinek - II. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Városok a vizek szerelmesinek - II. rész


2016/02/24
D.Ági

A vízi város jelzőt bizony nem csak Velence érdemli ki, ezt a cikksorozatunk első részében bemutatott 5 város már bizonyította. Ma újabb 5 különlegességet ismerhettek meg azok közül a települések közül, melyek a vízfelszínre, vagy szigetekre épültek, és szimbiózisban élnek az őket körülvevő tavakkal, folyókkal, tengerekkel.

Ebben a különleges városban a víz közelsége még védelmet is jelent!

Ezúttal nem is kell messzire mennünk, hogy megismerjük az első, szembeötlően egyedi helyszínünket. Igaz Európában viszonylag kevés olyan város van, amely közvetlenül vízre épült, mégis találni igazán különleges elhelyezkedésű településeket.

 

 

 

Naarden, Hollandia

 

 

Naarden faluját geometriája teszi kifejezetten megkapóvá, főleg akkor, ha alkalmunk adódik madártávlatból szemügyre venni. A levegőből, netán a Google Earth felvételeiről érzékelhető leginkább a különös kialakítása, ugyanis lényegében egy csillag erődről van szó, megerősített falakkal vették körül és egy vizesárokkal. Már az 1300-as években önálló településként létezett, erődítését pedig a 17. században végezték. Ha szeretnétek élőben is megcsodálni, körülbelül 15 km-re, északra találjátok Amszterdamtól.

 

 

 

Mexcaltitan, Mexikó

 

Mexikó Velencéje egy apró ember alkotta sziget Nayarit állam partjainál, mely arról híres, hogy a legenda szerint itt született az Azték kultúra. Mára lénygében turisztikai látványosságként működik, és hogy érthető legyen az „apró” jelző, kicsit kevesebb, mint 400 méter átmérőjű szigetről beszélünk, úgy 800 lakossal. A száraz évszakban épp olyan, mint bármely más sziget, de az eső beálltával az utcákat elárasztja a víz, így az ott élők csónakokkal közlekednek a településen.

 

 

 

Peru úszó faluja, Uros

 

Az uros-i emberek saját maguk építik a szigeteket, melyeken élnek, méghozzá a totora nádat használva alapanyagul, mely a Titikaka tó őshonos növénye. Eredetileg védelmi célokkal hozták létre az ehhez hasonló úszó településeket, illetve magukat a szigeteket is vész esetére építették, hogy legyen hová elhúzódni, ha baj van. Mára viszont állandó lakhelyükké és életmódjukká vált, hogy a nádból épült talajon építkezzenek és töltsék mindennapjaikat. A nád viszont, mint tudjuk, nem a legtartósabb építőanyag, főként, ha állandóan ki van téve a vízzel való érintkezésnek. Ennek okán a lakóknak folytonosan friss rétegekkel kell erősíteniük szigetüket, hogy tovább fennmaradjon. Ettől függetlenül egy sziget élettartama körülbelül 30 év. 

 

 

 

 

További különlegességekért lapozz a következő oldalra!

Ebben a különleges városban a víz közelsége még védelmet is jelent!

A gyakran vitatott fennhatóságú Viktória-tavi Migingo sziget mindössze fél hektáron fekszik, és 131 embernek biztosít lakhatást, főként halászoknak. Az igen szerény adottságokkal rendelkező sziget nem tűnhet túl értékesnek, de a látszat ez esetben csal. Kenya és Uganda is többször megpróbálta már megszerezni, ugyanis egy potenciálisan jövedelmező halászati területhez férhet hozzá az, akinek a birtokába kerül. 

 

 

Flores, Guatemala

 

A gyönyörű, piros tetős koloniális épületekkel borított szigetváros Flores a Lago Petén Itzá tavon található Guatemalában. A bűbájos kisváros leginkább turizmussal foglakozik, hiszen fekvése nem mindennapi, ráadásul a közelben fellelhető Maya templomok romjait felkeresők is nagy számban érkeznek ide, kiindulási pontnak használva a települést a környék felfedezéséhez.

 

 

 

A harmadik részben elhajózunk kicsit Ázsia vizeire, érdemes megnézni, milyen szépséges vízi városokra találtunk például Kínában… Hamarosan jövünk a folytatással!


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben...

Sajtótájékoztató helyszín

A tökéletes sajtótájékoztató helyszín olyan megfelelő technikai háttérrel rendelkezik,...

Kitisztázás

Az összegubancolódott kötél vagy vitorla kibogozása.

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...

Focksott

A focksott meghatározását lásd az orrvitorla behúzókötél szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!