notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

November 4-től védettek lettek a kaptárkövek

hirdetes

Védetté nyilvánították a kaptárköveket

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

November 4-től védettek a kaptárkövek, amikből rengeteg van Magyarországon és amik már előbb itt voltak, mint őseink. Éppen ezért nemcsak természetvédelmi, hanem kulturális értéke van, ugyanis ezt a követ a régiek is használták.

Kaptárkő

November 4-én egy olyan rendelet lépett életbe, ami védetté nyilvánítja a kaptárköveket. Hazánkban rengeteg kaptárkő található, amik onnan ismerhetőek fel, hogy többnyire kúp alakú, magas sziklaalakzatok, aminek az oldalai tele vannak jellegzetes, szinte szabályos mélyedésekkel. A rendelet szinte az összes helyet felsorolja, ahol ilyen kaptárköveket találunk, köztük szerepel a budakeszi Kecske-hegy, az egerszalóki Menyecske-hegy, az egri Mész-hegy, a sóskúti Kálvária-domb és a biatorbágyi Kő-hegy. Ezeknek a kaptárköveknek viszont nemcsak természetvédelmi, hanem kulturális jelentőségük is van, mert nemcsak a természetnek megmunkálásának köszönhetjük őket, hanem némelyiket emberi kéz faragta ki.

Kaptárkő

A jégkorszak ideje alatt a természet alaposan átformálta a Föld felszínét. Az erózió, a csapadékok, a szél és a tűzhányók folyamatos működése eredményeképpen pedig kialakultak ezek az érdekes kőalakzatok, amiknek téglalap alakú mélyedések vannak az oldalán. Ha ránéz az ember, máris egy kaptár jut az eszébe. Ennek ellenére rengeteg elnevezése van ezeknek a köveknek a püspökkövektől kezdve a köpüskövekig. Mondhatni, ahány táj, annyi elnevezés. Végül mégiscsak a kaptárkő elnevezés győzött, ami illik is ezekre a különleges sziklaalakzatokra.

Kaptárkő

Mivel a kaptárkövek már őseink előtt is itt álltak, ezért számtalan funkciójuk lehetett, erről még a kutatók is vitáznak. A kaptárkövek kialakulását ugyanis nemcsak a természetnek, hanem őseinknek is köszönhetjük, akik fülkéket vájtak ezeknek a szikláknak a belsejébe. Egyes elméletek szerint a hunok faragták őket, mások szerint a szkíták, vagy a kelták. De akad olyan is, aki szerint a kaptárköveket méhészkedésre használták. Eddig ez a legelfogadottabb elmélet, de valószínű, hogy mindegyikben van egy kis igazság.

Kaptárkő

Ezek a kaptárkövek valóban nagyon különlegesek és szerintem találó a kaptár elnevezés, mert leginkább egy kaptárra hasonlítanak azzal a sok kis vájattal az oldalukon. Hazánkban nagyon sok helyen találunk ilyen köveket, többek között Eger környékén, vagy a Bükkalján.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7... Tovább

Frühstart

A frühstart a korai rajt a versenyeken. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 162

Átlagos értékelés: 4.9

túra