notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

November 4-től védettek lettek a kaptárkövek

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Védetté nyilvánították a kaptárköveket

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Védetté nyilvánították a kaptárköveket


2014/11/08
Petra

Forrás: Érdekesvilág

November 4-től védettek a kaptárkövek, amikből rengeteg van Magyarországon és amik már előbb itt voltak, mint őseink. Éppen ezért nemcsak természetvédelmi, hanem kulturális értéke van, ugyanis ezt a követ a régiek is használták.

Kaptárkő
November 4-én egy olyan rendelet lépett életbe, ami védetté nyilvánítja a kaptárköveket. Hazánkban rengeteg kaptárkő található, amik onnan ismerhetőek fel, hogy többnyire kúp alakú, magas sziklaalakzatok, aminek az oldalai tele vannak jellegzetes, szinte szabályos mélyedésekkel. A rendelet szinte az összes helyet felsorolja, ahol ilyen kaptárköveket találunk, köztük szerepel a budakeszi Kecske-hegy, az egerszalóki Menyecske-hegy, az egri Mész-hegy, a sóskúti Kálvária-domb és a biatorbágyi Kő-hegy. Ezeknek a kaptárköveknek viszont nemcsak természetvédelmi, hanem kulturális jelentőségük is van, mert nemcsak a természetnek megmunkálásának köszönhetjük őket, hanem némelyiket emberi kéz faragta ki.

Kaptárkő

A jégkorszak ideje alatt a természet alaposan átformálta a Föld felszínét. Az erózió, a csapadékok, a szél és a tűzhányók folyamatos működése eredményeképpen pedig kialakultak ezek az érdekes kőalakzatok, amiknek téglalap alakú mélyedések vannak az oldalán. Ha ránéz az ember, máris egy kaptár jut az eszébe. Ennek ellenére rengeteg elnevezése van ezeknek a köveknek a püspökkövektől kezdve a köpüskövekig. Mondhatni, ahány táj, annyi elnevezés. Végül mégiscsak a kaptárkő elnevezés győzött, ami illik is ezekre a különleges sziklaalakzatokra.

Kaptárkő

Mivel a kaptárkövek már őseink előtt is itt álltak, ezért számtalan funkciójuk lehetett, erről még a kutatók is vitáznak. A kaptárkövek kialakulását ugyanis nemcsak a természetnek, hanem őseinknek is köszönhetjük, akik fülkéket vájtak ezeknek a szikláknak a belsejébe. Egyes elméletek szerint a hunok faragták őket, mások szerint a szkíták, vagy a kelták. De akad olyan is, aki szerint a kaptárköveket méhészkedésre használták. Eddig ez a legelfogadottabb elmélet, de valószínű, hogy mindegyikben van egy kis igazság.

Kaptárkő

Ezek a kaptárkövek valóban nagyon különlegesek és szerintem találó a kaptár elnevezés, mert leginkább egy kaptárra hasonlítanak azzal a sok kis vájattal az oldalukon. Hazánkban nagyon sok helyen találunk ilyen köveket, többek között Eger környékén, vagy a Bükkalján.túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hétvégi gyerekprogram Symbol Budapest

Hétvégi gyerekprogram a Symbol Budapestben: Szeptember 13-tól május végéig tárt karokkal...

Rendezvénytermek Budapesten

A tökéletes rendezvénytermek Budapesten olyan helyszínen helyezkednek el, ami távol esik a...

Félszél

Félszél – a hajó menetiránya és a látszólagos szélirány kb. 90 fokot zár be

Balaton 295

A Balaton 295 vitorlás hajó bemutatása: A Balaton 295 a közkedvelt és sikeres Balaton...

Trimmelés

A vitorlázat és a rig finomállítása. Azt a vitorlázót, aki vitorlát vagy rigget állít,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.