notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

November 4-től védettek lettek a kaptárkövek

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Védetté nyilvánították a kaptárköveket

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Védetté nyilvánították a kaptárköveket


2014/11/08
Petra

Forrás: Érdekesvilág

November 4-től védettek a kaptárkövek, amikből rengeteg van Magyarországon és amik már előbb itt voltak, mint őseink. Éppen ezért nemcsak természetvédelmi, hanem kulturális értéke van, ugyanis ezt a követ a régiek is használták.

Kaptárkő
November 4-én egy olyan rendelet lépett életbe, ami védetté nyilvánítja a kaptárköveket. Hazánkban rengeteg kaptárkő található, amik onnan ismerhetőek fel, hogy többnyire kúp alakú, magas sziklaalakzatok, aminek az oldalai tele vannak jellegzetes, szinte szabályos mélyedésekkel. A rendelet szinte az összes helyet felsorolja, ahol ilyen kaptárköveket találunk, köztük szerepel a budakeszi Kecske-hegy, az egerszalóki Menyecske-hegy, az egri Mész-hegy, a sóskúti Kálvária-domb és a biatorbágyi Kő-hegy. Ezeknek a kaptárköveknek viszont nemcsak természetvédelmi, hanem kulturális jelentőségük is van, mert nemcsak a természetnek megmunkálásának köszönhetjük őket, hanem némelyiket emberi kéz faragta ki.

Kaptárkő

A jégkorszak ideje alatt a természet alaposan átformálta a Föld felszínét. Az erózió, a csapadékok, a szél és a tűzhányók folyamatos működése eredményeképpen pedig kialakultak ezek az érdekes kőalakzatok, amiknek téglalap alakú mélyedések vannak az oldalán. Ha ránéz az ember, máris egy kaptár jut az eszébe. Ennek ellenére rengeteg elnevezése van ezeknek a köveknek a püspökkövektől kezdve a köpüskövekig. Mondhatni, ahány táj, annyi elnevezés. Végül mégiscsak a kaptárkő elnevezés győzött, ami illik is ezekre a különleges sziklaalakzatokra.

Kaptárkő

Mivel a kaptárkövek már őseink előtt is itt álltak, ezért számtalan funkciójuk lehetett, erről még a kutatók is vitáznak. A kaptárkövek kialakulását ugyanis nemcsak a természetnek, hanem őseinknek is köszönhetjük, akik fülkéket vájtak ezeknek a szikláknak a belsejébe. Egyes elméletek szerint a hunok faragták őket, mások szerint a szkíták, vagy a kelták. De akad olyan is, aki szerint a kaptárköveket méhészkedésre használták. Eddig ez a legelfogadottabb elmélet, de valószínű, hogy mindegyikben van egy kis igazság.

Kaptárkő

Ezek a kaptárkövek valóban nagyon különlegesek és szerintem találó a kaptár elnevezés, mert leginkább egy kaptárra hasonlítanak azzal a sok kis vájattal az oldalukon. Hazánkban nagyon sok helyen találunk ilyen köveket, többek között Eger környékén, vagy a Bükkalján.túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kirándulás Alsóörsön

A Balaton északi partja rengeteg látnivalóval várja a látogatókat. Vannak itt túraútvonalak,...

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,...

árboc

A hajó fedélzetén, a hosszanti tengelyen helyezkedik el. Hosszú, általában fa vagy alumínium...

Ben Ainslie

Ben Ainslie Háromszoros olimpiai aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, a Sport Tiszteletbeli...

Dörzsléc

A dörzsléc a hajó szélét védő szegély.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!