notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Velencei Karnevál a gondolák városában

hirdetes

A Velencei Karnevál a gondolák városában

VZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Velencei Karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül a gondolák városában. Aki ide ellátogat, az biztosan feledhetetlen élménnyel tér haza!
 

A Velencei Karnevál a gondolák városában

A farsang időszaka a hagyomány szerint húshagyó csütörtöktől egészen húshagyó keddig tart, mely időszak alatt évről-évre turisták tízezrei lepik el a várost.
A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virággal beborított ökrökkel vezettek fel. Az ünnepségsorozat végén – húshagyó kedd éjjelén – pedig a velenceiek ismételten összegyűltek a város főterén, álarcaikat elhagyva már és kórusban kiáltozva búcsúztatták el a telet.

Napjainkban a galambröptetéssel vagy az Angyalok szárnyalása nevű eseménnyel indul a karnevál. A Szent Márk Székesegyháznál a papírból készült kismadár megjelenik az égbolton – egy kábellel eresztik le a harangtoronyból, sűrű konfettizápor közepette. A galambröptetés az egyik legrégebbi hagyománya  a karneválnak, akkoriban egy kötéltáncos sétált végig a Campanile és a Dózse-palota között kifeszített kötélen.

 

Ha szeretnél Te is részese lenni ennek a feledhetetlen élménynek, a Velencei Karneválnak, akkor kattints ide és foglalj helyet nálunk!

hirdetes

 


 

A Velencei Karnevál a gondolák városában

A Velencei karnevál történeteA karneválról már 1094-ből vannak források, de a „karneválok városa” rangot csak a 18. században kapta meg, annak ellenére, hogy a város maga évszázadokon át tekintélyt parancsoló tengeri hatalmat tudhatott magának, és természetesen fényes győzelmeit mindig látványos felvonulásokkal, zenével ünnepelte meg.

Az újkorban már már divattá vált a velencei mulatozás az arisztokraták körében, 1869-ben Ferenc József császár is ellátogatott a városba, bár amennyire lehet hinni a mendemondáknak, inkognitóban volt ott.

A Velencei Köztársaság bukása után a karnevál is hanyatlani kezdett, viszont a hagyományt modern formában a 20. század utolsó felében fedezték fel újra, azóta az ünnepség újra reneszánszát éli.
 

A Velencei Karnevál a gondolák városában

A jelmezkészítés történeteA jelmezkészítés a legkorábbi időkig nyúlik vissza, mikor még a maszkok viselését törvényekkel szabályozták. Kezdetekben az ünnepség végéig lehetett csak maszkot viselni. A legkorábbi törvény mely az álarc viselését korlátozta, 1268-ban született meg.

hirdetes

A legfurcsább rendelet 1467-ből származik, mikor megtiltották a férfiaknak, hogy nőnek álcázva magukat beléphessenek az apácazárdákba.

1502-ben hozott rendelet a pálcát és egyéb fegyvert viselőkre irányult. A törvények betartása viszont annyira nem működött az ünneplők körében, hogy 1789-ig ugyanazokat a szabályokat kellett meghozni minden évben.

Napjainkban a mulatság idején bőséges választékból válogathatunk, általában 5-40 euró körüli összegért árulják minden sarkon az árusok. Találhatunk utcai kozmetikusokat is a karnevál idején, akik egyedi maszkot festenek arcunkra, hasonló árfekvésben.
A káprázatos jelmezek, ruhák viszont sajnos a legtöbb turista számára szinte megfizethetetlenül drága.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások... Tovább

Vorlieck

A vorlieck a nagyvitorla (Gross) első éle. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.7