notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Izgalmas versenyre és remek időre számítanak a balatonlellei Bavaria Yachtclub kikötőjéből rajtoló VIII. Építész KÉSZ Regatta szervezői

hirdetes

Izgalmas versenyre számítanak a balatonlellei Bavaria Yachtclub kikötőjéből rajtoló VIII. Építész KÉSZ Regatta szervezői

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg szeptember 12-én a az Építész KÉSZ Regattát, amely a balatonlellei BL Bavaria Yachtclub kikötőjéből rajtol és a Keszthely Yacht Kikötőben ér véget. A hagyománnyá vált viadalon nincs külön kategória, mindössze annyi kritériumnak kell az induló hajóknak eleget tenniük, hogy a fedélzeten minimum egy építésznek lennie kell. A regatta szervezője, Borsay Attila – aki maga is építész – elárulta, rekordmezőnyben reménykednek, és a versenyt szombat este egy nagyszabású gálával zárják majd a keszthelyi Festetics Kastély Barokk Báltermében.

Bavaria Yachtclub kikötőjéből rajtoló VIII. Építész KÉSZ Regatta

Noha ezt nem sokan tudják, de annak idején, a XX. század elején az építészek jelentős mértékben hozzájárultak a balatoni vitorlázás megalapozásához. Sőt, mára már valósággá vált az a mondás, hogy amíg az orvosok sportja a tenisz lett, addig az építészeké a vitorlázás. Nem véletlen, hogy a balatoni versenyek közül immár évek óta nem hiányozhat az Építész Regatta. Idén már a nyolcadik alkalommal rendezik meg a hagyománnyá vált viadalt, és a VIII. Építész KÉSZ Regatta mezőnye a szokásoknak megfelelően idén szeptember 12-én is a Balatonlellei BL Bavaria Yachtclub kikötőjéből vág neki a Keszthelyig tartó versenynek.

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy már nyolcadszor hozza össze az építésztársadalom egy jelentős részét egy fantasztikus hangulatú vitorlásverseny, melynek immár ismételten az egyik házigazdái és szervezői vagyunk. Bízunk abban, hogy az időjárás kegyes lesz, és ismételten remek hangulatú versenyre kerülhet sor a Balatonon” – fogalmazott Lange Péter, a Bavaria Yacht Magyarország ügyvezetője.

 

Az I. Építész Regattát 2008-ban szervezte és rendezte meg Kálmán Ernő, a kamara akkori elnöke és Borsay Attila. Az ötletgazdák azzal a céllal hozták létre a viadalt, hogy a szakma részére egy olyan társasági és szabadidős rendezvényt hozzanak létre, ahova Budapesttől távol az építész szakmát minden évben el lehet csábítani.

 

„Amikor az I. Építész Regattát megrendeztük, vendégeink voltak a Visegrádi Négyek tagországai építész szövetségének elnökei. Most a VIII. Építész Regatta keretében újra várjuk az addigi V4 elnökeit, akik a versenyen indulókkal részt vesznek majd Keszthelyen, a Festetics-kastélyban egy ünnepi gálaestre, ahol a kastély kezdődő felújítása kapcsán közös közép-európai értékeinket vesszük számba. Ebben az évben is megszólítjuk a társmérnök szervezetek tagjait is, így eme esemény kibővítve a tájépítész, belsőépítész, urbanista, településtervező mérnökök számára is nyitott” – mondta Borsay Attila.

Bavaria Yachtclub kikötőjéből rajtoló VIII. Építész KÉSZ Regatta

A szervező azt is elárulta, hisznek abban, hogy a regattát hosszú távon tudja a szakma működtetni, és szeretnék majd átadni a szervezését a következő generációnak. Ráadásul idén rekordmezőnyre számítanak vízen és szárazföldön egyaránt.

 

„Sikeres rendezvényben bízunk, ahol minimum húsz hajó vesz részt a regattán, és kétszáz résztvevő a különböző programokon. Mivel nincs külön kategória megnevezve, így a versenyen bármilyen egytestű vitorlással lehet indulni, mindössze egy kritériuma lesz a részvételnek: minden hajón legalább egy építésznek lenni kell a legénység tagjai között. A hajózó építészek mellett a támogató partnereknek biztosítjuk céges zászlóval történő indulását a versenyen, igény esetén  kapitányt is kaphatnak a fedélzetre” – folytatta Borsay Attila.

 

A Regatta közös európai kultúránk helyszínévé válhat, ahol a táji-történelmi adottságok, a termálvíz, a bor olyan értékeinkre irányítja a figyelmet, amely mindannyiunk számára fontos üzenetet hordoz. Ugyanakkor egy új közép-európai építészeti díj megalapításával pedig a szervezők értékrendet kívánnak teremteni.

Bavaria Yachtclub kikötőjéből rajtoló VIII. Építész KÉSZ Regatta

VIII. Építész KÉSZ Regatta
Helyszín: rajt - Balatonlelle, BL Bavaria Yachtclub, cél – Keszthely Yacht Kikötő
Főszervező: Kálmán Ernő DLA Ybl díjas építész, az építész regatta alapítója, valamint a V4 építészeti alapítvány
Szervező: Borsay Attila építész
Támogatók: a KÉSZ Kft, a BL Bavaria Yachtclub, VOLVO Hungaria.

 

2015. szeptember 11. Péntek
Balatonlelle
– versenyzők és hajóik érkezése a balatonlellei kikötőbe
– nevezések lebonyolítása 14:00 – 20:00 óra között a versenyirodán
– lefoglalt szállások elfoglalása
– vacsora

 

2015. szeptember 12. Szombat
Balatonlelle
– nevezés 07:30 – 08:30 óra között a versenyirodán
8:30 kapitányi értekezlet
9:00 Rajt, Balatonlelle-Keszthely útvonalon, Szigligeti betét bójával
Keszthely
12:00 meghívott vendégek fogadása
12:00 Festetics-kastély és a balatoni fejlesztések bemutatása a Festetics-kastélyban
14:00-18:00 szakmai program a V4 Alapítvány szervezésében
16:00 borkóstoló a badacsonyi borászatok részvételével Főnix kikötőben
17:00 befutási limitidő
18:00-tól Festetics kastély – ünnepi estély
- borkóstoló helyi borászok részvételével
– 19:00 Díszvendégek és Védnökök köszöntője
- versenyeredmények kihirdetése és falrakása az internetre versenyen készült fotók kivetítése
20:00 vacsora, utána élőzene, tánc

Forrás: Bavaria

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Borda

Borda – a hajótest keresztirányú eleme, merevítõje Tovább

Könyvelés Budapesten

Vezetőként hogyan hozhatnánk meg a cégünkkel vagy vállalkozásunkkal kapcsolatos legfontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 5.0

verseny