Minden nap kockára teszik az életüket, amikor iskolába mennek

hirdetes

Veszelyes utak az iskolába

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Néhány országban szinte luxusnak számítanak az olyan közlekedési eszközök, mint a busz. De még ha csak ennyi gondjuk lenne. Sok gyerek nem azért hagyja ott az iskolát ezeken a környékeken, mert nincs kedve tanulni, hanem inkább az életveszélyes utak - vagyis inkább túrák - miatt, amik az iskolába vezetnek.

Veszélyes utak

Sokak örömére – vagy épp bánatára – elkezdődött az iskolaszezon. Viszont vannak olyan részei a világnak, ahol még az iskola is luxusnak számít, nemhogy az olyan közlekedési eszközök, mint a busz. Sok kisiskolás diák olyan útvonalakon halad keresztül, amíg el nem jut az iskoláig, amilyennel mi még a legrosszabb rémálmainkban se szeretnénk találkozni. Ezek az utak nemcsak hosszúak és megerőltetőek, de felérnek egy életveszélyes túrával is, ami során előfordul, hogy néhányuk életét is veszti, vagy eltűnik. Nagy elszántság és szívósság kell ahhoz, hogy a gyerekek naponta megtegyék ezeket az utakat, viszont éppen emiatt sokan ki is maradnak az iskolából.

Veszélyes utak

Az UNESCO szerint nem történt komolyabb előrelépés abban, hogy a gyerekek könnyebben eljussanak az iskolába. De például a Kínában található Guluban nemcsak a veszélyes terep nehezíti meg a kisiskolások túráit, hanem a hatalmas távolságok is. Az itteni gyerekeknek mindössze öt órás utat kell megtenniük a szűk, alig fél méteres, sziklába vájt utakon ahhoz, hogy oktatásban részesülhessenek. Ha a hazafelé vezető utat is beleszámítjuk, akkor az napi 10 órányi utazást jelent mindenféle olyan luxust mellőzve, mint a busz, vagy a vonat.

Veszélyes utak

Zhang Jiawanban, ebben a Dél-Kínában található faluban ugyan nincsenek akkora távolságok, mint Guluban, viszont itt az nehezíti meg az iskolába járást, hogy az utat hegynek fölfelé kell megtenni egy csöppet se biztonságos terepen ezeken a valószínűleg nem túl gyakran karban tartott létrákon.

 

A megoldás az lenne, hogy utakat és hidakat építenek, mellette pedig fellendítik annyira a közlekedést, hogy legalább busz legyen, ami elviszi a gyerekeket az iskolába. Viszont sok helyen igen gyakran előfordulnak olyan természeti katasztrófák, mint az árvíz és ez külön megnehezíti ezt a próbálkozást, mivel így minden költségesebb. A természettel nem lehet alkudozni, hiába van szüksége ezeknek a gyerekeknek arra, hogy biztonságos körülmények között legyenek elszállítva az iskolába.

Veszélyes utak

Indonézia Lebak nevű településén a gyerekeknek minden reggel egy függőhídon kell keresztülgyalogolniuk – vagyis inkább keresztülmászniuk ahhoz, hogy eljussanak az iskolába. Ez a függőhíd ráadásul nem tűnik valami biztonságosnak.

 

Kolumbia ezen kis településén sem egyszerű az iskolába vezető út, ahol a gyerekeknek minden nap 400 méteres mélységgel kell szembenézniük, amikor átereszkednek a Rio Negro folyó másik partjára.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz. Tovább

Siófok - BH Zrt.

Siófok BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása Siófokon a kihajózás jelentheti a legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 132

Átlagos értékelés: 4.7

hangszer