notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A nap, melyen egy egész kis világ eltűnt: Pompeji története

hirdetes

Egy város megsemmisülése: Pompeji

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Krisztus után 79-bena Vezúv egy egész várost temetett alá, mely a Római Birodalom egyik legnagyobbika volt akkor. A kikötővárost, mely egykor virágzott, por és forró hamu temette örök némaságba. Most erről tudhatsz meg többet.

A nap, amikor egy egész világ szűnt meg létezni: Pompeji története

Egy augusztusi éjszakán Pompeji városában a házak remegni kezdtek, a lakók ijedten ébredtek fel álmukból. Nem sokkal később ismét egy kisebb földrengés volt érezhető a Nápolyi-öbölben elterülő kikötővárosban.

 

Ez figyelmeztetés volt, ám a több, mint húszezer lakos nyugodtan álmodta tovább az igazak álmát.
Nem  sokkal később gyönyörű nap virradt, az emberek úgy hitték, nincsen semmi ok az aggodalmaskodásra. 

 


A piacon minden kereskedő ugyanúgy árulta portékáját, friss halat, gyümölcsöt, a vásárlók pedig végig kóstolgatták őket egytől egyig. Ízisz templomában, aki a termékenység istennője, a szerzetesek a napi szertartásukra készülődtek, a pékségekben a friss árukat betolták a kemencékbe. 

 


Dél derekán a városban fellelhető nagy villákban a rabszolgák nekiláttak az ebéd előtti előkészületek elvégzéséhez.
Egy nagyon gazdag kereskedő, Gaius Julius Polybius villájának összes lakója is ezzel volt elfoglalva. Gaius mellett a felesége, öt gyermeke, unokaöccse és annak áldásos állapotban lévő felesége, valamint a család összes rabszolgája is jelen volt. 

hirdetes

 


Már az első falatokat vették volna magukhoz az ebéd  első fogásából, hirtelen hatalmas és fülsüketítő robajjal omlott össze minden. A föld megremegett, minden nagyobb épület pedig imbolyogni kezdett. 

 


Ezután azonnal a tátott szájjal álló Pompejii lakosok minden emberének szeme láttára, fényes nappal a körülbelül tíz kilométerre fekvő Vezúv vulkán iszonyatosan nagy méreteket öltő forró hamu és tajtékoszlopot lövellt ki magából az ég felé, ezután habkő, tűzforró hamu hullott nyári záporként a hatalmas kikötőváros egészére és annak minden egyes rémülettől kővé dermedt lakosára.


Mindenki azt sikoltozta, hogy itt van, eljött az Ítélet Napja. Pedig ez mindennek még csak a kezdete volt … 

hirdetes

 

 

 

Ezen a végzetes és katasztrofális napon a nemrég 18. életévét betöltött ifjabb Pilinus épp Pompejiiben, azon belül pedig nagybátyja miseinumi házában folyatta tanulmányait, mely a várostól körülbelül harminc kilométerre feküdt.

 


Misenium a rómaiak legnagyobb flottájának volt a központi kikötője, melynek ifjabb Pilinus nagybátyja volt az első számú admirálisa.
A fiatal fiú így tökéletesen figyelemmel kísérhette, ahogyan a hatalmas méreteket öltő hamuoszlop az égbe lövell a Vezúv torkából a Nápolyi-öböl túlfelén. 

 


Tacitus történetírónak levelet is írt, melyben egy fenyőfa törzséhez hasonlítja a hamu oszlopot és ez az egyetlen levél az, mely egy szemtanú beszámolója az akkori eseményekről. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Lazy Jack

 A nagyvitorla bumra szerelt zippzáros zsákja. Tovább

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája). Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek