A nap, melyen egy egész kis világ eltűnt: Pompeji története

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy város megsemmisülése: Pompeji

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy város megsemmisülése: Pompeji


2016/04/14

Krisztus után 79-bena Vezúv egy egész várost temetett alá, mely a Római Birodalom egyik legnagyobbika volt akkor. A kikötővárost, mely egykor virágzott, por és forró hamu temette örök némaságba. Most erről tudhatsz meg többet.

A nap, amikor egy egész világ szűnt meg létezni: Pompeji története

Egy augusztusi éjszakán Pompeji városában a házak remegni kezdtek, a lakók ijedten ébredtek fel álmukból. Nem sokkal később ismét egy kisebb földrengés volt érezhető a Nápolyi-öbölben elterülő kikötővárosban.

 

Ez figyelmeztetés volt, ám a több, mint húszezer lakos nyugodtan álmodta tovább az igazak álmát.
Nem  sokkal később gyönyörű nap virradt, az emberek úgy hitték, nincsen semmi ok az aggodalmaskodásra. 

 


A piacon minden kereskedő ugyanúgy árulta portékáját, friss halat, gyümölcsöt, a vásárlók pedig végig kóstolgatták őket egytől egyig. Ízisz templomában, aki a termékenység istennője, a szerzetesek a napi szertartásukra készülődtek, a pékségekben a friss árukat betolták a kemencékbe. 

 


Dél derekán a városban fellelhető nagy villákban a rabszolgák nekiláttak az ebéd előtti előkészületek elvégzéséhez.
Egy nagyon gazdag kereskedő, Gaius Julius Polybius villájának összes lakója is ezzel volt elfoglalva. Gaius mellett a felesége, öt gyermeke, unokaöccse és annak áldásos állapotban lévő felesége, valamint a család összes rabszolgája is jelen volt. 

 


Már az első falatokat vették volna magukhoz az ebéd  első fogásából, hirtelen hatalmas és fülsüketítő robajjal omlott össze minden. A föld megremegett, minden nagyobb épület pedig imbolyogni kezdett. 

 


Ezután azonnal a tátott szájjal álló Pompejii lakosok minden emberének szeme láttára, fényes nappal a körülbelül tíz kilométerre fekvő Vezúv vulkán iszonyatosan nagy méreteket öltő forró hamu és tajtékoszlopot lövellt ki magából az ég felé, ezután habkő, tűzforró hamu hullott nyári záporként a hatalmas kikötőváros egészére és annak minden egyes rémülettől kővé dermedt lakosára.


Mindenki azt sikoltozta, hogy itt van, eljött az Ítélet Napja. Pedig ez mindennek még csak a kezdete volt … 

 

 

 

Ezen a végzetes és katasztrofális napon a nemrég 18. életévét betöltött ifjabb Pilinus épp Pompejiiben, azon belül pedig nagybátyja miseinumi házában folyatta tanulmányait, mely a várostól körülbelül harminc kilométerre feküdt.

 


Misenium a rómaiak legnagyobb flottájának volt a központi kikötője, melynek ifjabb Pilinus nagybátyja volt az első számú admirálisa.
A fiatal fiú így tökéletesen figyelemmel kísérhette, ahogyan a hatalmas méreteket öltő hamuoszlop az égbe lövell a Vezúv torkából a Nápolyi-öböl túlfelén. 

 


Tacitus történetírónak levelet is írt, melyben egy fenyőfa törzséhez hasonlítja a hamu oszlopot és ez az egyetlen levél az, mely egy szemtanú beszámolója az akkori eseményekről. 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Művészeti előadás

A művészeti előadás a művészetek teljes körét átfogó bemutató, beszélgetés, s egyfajta...

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet  

Formastabilitás

A formastabilitás a hajótest alakjától függő, a hajó dőlésével szemben mutatkozó...

Kajüt

A kajüt másik nevén a hajófülke, lakótér, itt alszik a legénység, alkalmas még...

Vorlieck

A vorlieck a nagyvitorla (Gross) első éle.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.