Vihar a vízen - Ezeket a dolgokat tedd, ha viharba kerülsz!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Életmentő tudnivalók viharhelyzetekre

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Életmentő tudnivalók viharhelyzetekre


2018/07/09

Függetlenül attól, hogy a part közelében, vagy a nyílt tengeren hajózol, még a kisebb viharok is életveszélyes körülmények közé sodorhatnak hajóddal és legénységeddel együtt. A hirtelen erős széllökések gond nélkül felboríthatnak egy kisebb vízi járművet, a sekélyesebb vizekben a hullámok pedig hamar sokkal fenyegetőbbé válhatnak és jobbra-balra dobálhatják a hajókat.

Életmentő tudnivalók viharhelyzetekre

A tragikus balesetek elkerülése érdekében életbevágóan fontos, hogy a mind a szárazföldön, mind a hajón megbízható forrásból értesülhess a közelgő viharokról, és hogy fel legyél készülve az esetleges vészhelyzetek biztonságos kezelésére. A következőkben ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány életmentő tippet adni.

 

Figyeld az időjárást

Egy tapasztalt tengerész nem csak a hullámokat és a horizontot kémleli, hanem tekintete rendszeresen feltéved az egekre is. A felhők már távoli előhírnökei lehetnek egy közelgő időjárás-változásnak: a nyári viharokat gyakran jelzik óriási, üllőalakú, sötét nimbusz felhők, amelyek gyors tempóban, megállíthatatlanul törtetnek az égen.

 

A fehér „habos” kumulusz felhők ritkán jelentenek bajt, azonban ezek sötét viharfelhőket rejthetnek maguk mögött, vagy akár nimbusz felhőkké is átalakulhatnak. Bizonyos esetekben a horizont is lassan besötétedhet, és habár nimbusz felhőket nem látni az égen, a kumulusz felhők veszélyes viharcellákat takarhatnak el, a hajót pedig váratlanul rendkívül erős széllökések érhetik. Éjszaka nehéz megfigyelni a felhőket, de a távoli villámok és süvítő széllökések egyértelmű jelei a közelgő viharoknak.

 

Ahogy említettük, a széljárás is árulkodó jel lehet, különösen a hirtelen szélváltozások. Nem sokkal a viharok vagy szélviharok előtt a szél átmenetileg csillapodhat, iránya pedig megváltozik. Meglehet, hogy hirtelen lehűlést érzel a levegő hőmérsékletében. Meglehet, hogy a szél szép lassan felerősödik, amelyet szinte lehetetlen észrevenni, ha az ember hátszélben vitorlázik. Ezen időjárás-változásokat soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mindig komolyan kell venni őket. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak! 

 

Életmentő tudnivalók viharhelyzetekre

Radartechnológiák

A viharok és szélviharok általában jól láthatóak a radarokon, így az esetek többségében időben megjósolható, hogy kikerülheted-e őket, és ha nem, akkor nagyjából mennyi időd van felkészülni rájuk. A fedélzeti radaron kívül a tengerészek a part közelében akár okostelefonjukat is használhatják a közeli radarképek ellenőrzésére, amennyiben az internet-lefedettség területén tartózkodnak (persze sosem szabad csak erre támaszkodni).

 

Mielőtt külföldre utaznál vitorlázás céljából, derítsd ki, hogy az adott víztest időjárásáról mely ország szolgáltat friss radarképeket. Magyarországon például az Időkép webhelyén találsz friss információkat a jelenlegi és várható időjárásról.

 

Felkészülés egy viharra

Akár számítasz viharra, akár nem – fel kell legyél készülve a legrosszabb esetekre is. Felkészülésed menete és taktikáid legénységed létszámától, hajód típusától és a hajón tárolt felszerelésektől függ majd. Ezen szempontokat figyelembe véve nincs egyforma hajó és vészhelyzet sem. Fontos hogy ezek alapján állítsd össze vészprotokollodat, és hogy mindig a helyzetnek megfelelően intézkedj. A következőkben néhány általános vészintézkedésről olvashatsz.

 

Változtass irányt, hogy kikerüld a vihart

A kisebb viharok és szélviharok mérete általában jól látható a radarokon, és ha időben észreveszed őket, akkor kiszámíthatod sebességüket és irányukat, hogy ezek alapján elkerülhesd őket vagy elmenekülhess előlük. Sűrűn pillants rá a radarra, mert a viharok bármikor irányt változtathatnak, és akár más viharok is kialakulhatnak a környéken.

 

Életmentő tudnivalók viharhelyzetekre

Engedd le a vitorlákat, mielőtt megérkeznének az erős széllökések

Ne várd meg, hogy a viharos szél csavargatni kezdje a vitorlákat és elszabaduljon a pokol a fedélzeten. Indítsd be a hajó motorját, vagy legalább is készülj fel rá, hogy bármikor bekapcsolhasd azt, hogy a legrosszabb esetben is mozgóképes maradj, ha lecsap az elkerülhetetlen vihar. Ne feledd, hogy szinte minden hajót úgy terveznek meg, hogy a hullámokkal párhuzamosan tudnak a legjobban haladni, de igaz rájuk az is, hogy az oldalról érkező hullámok jelentik a legnagyobb veszélyt számukra.

 

Engedd le a vitorlákat, húzd fel a viharvitorlákat és készülj fel a lavírozásra

A lavírozás lényege úgy megállítani a hajót, hogy az orra egy bizonyos szögben álljon a szélirányhoz és a hullámirányhoz képest. Ez a módszer sokkal biztonságosabb, mint lehúzni a vitorlákat és csak úszni az árral. Árral úszás közben a legtöbb hajó oldalra fordul és sokkal nagyobb eséllyel borul fel egy széllökés vagy egy nagyobb hullám miatt.

                                             

Engedd le a vitorlákat, húzd fel a viharvitorlákat és készülj a menekülésre

A taktika lényege, hogy a hajót a szél és a vihar irányával párhuzamosan irányítod. Ez a módszer csak akkor működik, ha van előtted elegendő tengerrész, amelyen hátszélben hajózhatsz, míg az erős széllökések tartanak. Ha a szél és a hullámok túl erőssé vállnak, akkor oda kell figyelned a hajó sebességére, különben egy nagyobb lökés hatására a hajóorr nekiütközhet az előtte haladó hullámnak, ami súlyos károkat okozhat a vázban.

                                             

Életmentő tudnivalók viharhelyzetekre

Szűk helyen néha a legjobb módszer lehorgonyozni, mielőtt lesújt a vihar

A lehorgonyzás segít megakadályozni, hogy a hajó közeli akadályokba, vagy más hajókba ütközzön bele. Ez az opció akkor válhat szükségessé, ha nincs elég tengerrészed a lavírozáshoz vagy a meneküléshez. Mivel a szél gyakran hirtelen felerősödhet egy közben, érdemes járatni a motort, hogy bármikor előremenetbe tehesd a hajót, csökkentve ezzel a horgonytartóra kifejtett stresszhatást.

 

Mi a teendő, amikor megérkezik a vihar?

A már említett tényezők (legénység, hajótípus, felszereltség, vihartípus, stb.) alapján más és más taktikákat érdemes bevetni a különböző vészhelyzetekben. Néhány gyorstipp viharok idejére:

 

Várhatóan rövid idejű viharok esetén

  • Hacsak nincs más választásod, ne ereszd le a vitorlákat és ne ússz az árral.
  • A motor vagy a viharvitorlák használata mellett fordítsd a hajót a szél és a hullámok irányába, hogy azokkal párhuzamosan haladhass.
  • Lavírozz az orrod annyira a szélbe fordítva, amennyire csak lehetséges.
  • Horgonyozz le, ha szűk helyen vagy.
  • Ha van előtted elég tengerrész, akkor próbálj elmenekülni a vihar elől.

 

Várhatóan hosszabb idejű viharok esetén

  • Lavírozz a tengeri horgonnyal vagy anélkül, hogy minél jobban a szélbe tudd fordítani a hajóorrt.
  • Húzd fel a viharvitorlákat és menekülj úszóhorgony használatával vagy anélkül, és ügyelj rá, hogy a hajó ne haladjon túl gyorsan és ne ütközzön az előtte haladó hullámba.
  • Csak beállított tengeri horgonnyal ússz az árral, nehogy a hajó oldala a hullámok irányába forduljon.

 

Ne feledkezz meg a legénység biztonsági felszereléséről sem, különöse tekintettel a mentőmellényekre!

 


Balaton hajó tenger,óceán utazás VitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...

Balatonlelle - Balatoni Hajózási Zrt. Vitorláskikötő

A 2001-ben épült 220 férőhelyes balatonlellei vitorláskikötő a Balatoni Hajózási Zrt....

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája).

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.