Vitorlás védelme viharos időben - most elmondunk mindent, amit tudnod kell!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vitorlázás és a vihar - így készülj fel!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlázás és a vihar - így készülj fel!


2023/11/06

Viharos időben ha egy mód van rá, ne menjünk vízre a vitorásunkkal. Viszont, ha mégis úgy alakul vagy elkap minket a vihar, akkor jobb, ha tudjuk, hogy hogyan cselekedjünk ilyen esetben. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a viharban való vitorlázáshoz.

Vitorlás védelme viharban

Figyeljünk az aktuális időjárást

Ahogyan a legkönnyebb elkerülni a viharokat, az az időjárás figyelése. Szerencsére a mai feljett technológiáknak köszönhetően óráról órára frissülnek az aktuális időjárás előjelzések és a hosszú távú előrejelzések is sokkal pontosabbak. Tehát a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a viharba kerülést, egyszerűen az, ha élesen figyeljük az időjárást, és nem indulunk el rossz körülmények között, vagy amikor az időjárás várhatóan romlik.

 

Mindig készüljünk fel minden időjárási körülményre

Nem számít, milyen szép nap van, vagy mennyire vagy tájékozott az időjárásról, lehetséges, hogy elkap a vihar. Amikor ez megtörténik, a legjobb módja annak, hogy biztonságosan visszatérj a kikötőbe, ha gondoskodsz arról, hogy mind a hajó, mind a legénység jól felkészült legyen.

A hajó megfelelő karbantartása elengedhetetlen a biztonságos navigációhoz minden körülmények között, de egy jól működő hajó minden bizonnyal biztosítja, hogy a dolgok egy kicsit simábban menjenek a fedélzeten, amikor az időjárás kicsit durvábbá válik. Mielőtt felszállnál a fedélzetre, szánj néhány percet az indulás előtti ellenőrzésre. Valamint, ellenőrizd az alapvető kellékeket és a hiányzó vagy lejárt tárgyakat is pótold.

 

A 10 legfontosabb indulás előtti ellenőrzés

1. Ellenőrizd a motort, a folyadékszintet és az üzemanyag-rendszert, az akkumulátort, a fenékvízszivattyúkat (ha van mély fenékvíz), a navigációs berendezéseket és a VHF rádiót. Győződj meg arról, hogy minden rendszer hatékonyan és megfelelően működik.

2. Ellenőrizd, hogy megvan-e minden, a hajóhoz szükséges biztonsági felszerelés, beleértve a hajón tartózkodó minden egyes személy számára megfelelő, jól illeszkedő mentőmellényt.

3. Töltsd fel az üzemanyagtartályokat. A viharos körülmények között való hajózás növeli a normál üzemanyag-fogyasztást. Még akkor is, ha csak egy rövid utat tervezel, mindig jobb, ha a szükségesnél több üzemanyag van, mint ha elfogyna.

4. Győződj meg róla, hogy elegendő élelem és víz van az utazáshoz. Még a rövid part menti kirándulásokhoz is tölts fel egy-két napra elég ivóvizet és nem romlandó harapnivalókat.

5. Vigyél magaddal orvosi készletet baleset vagy vészhelyzet esetére.

6. Ellenőrizd a naprakész térképeket és készíts "B-tervet" alternatív biztonságos kikötőkre, ahol menedéket találhat arra az esetre, ha az időjárás romlana.

7. Tarts magadál egy jelző eszközt, amely segítségével jelezni tudsz, ha segítségre lenne szükséged.

8. Minden felszerelést biztonságosan tárolj, amíg szükség nem lesz rá.

9. Tájékoztass valakit a parton, hogy mi a tervezett útvonalad vagy vitorlázási terved és mikorra várható a visszatérésed.

10. Győződj meg arról, hogy a legénység tudja, hol vannak tárolva a mentőmellények, tűzoltó készülékek és egyéb biztonsági felszerelések és hogy tudják, hogyan kell azokat helyesen használni.

 

Csónakázás nagy hullámokban és zord vízben

Ha rosszabbodó körülmények között találod magad a vízen, a legjobb, amit tehetsz, hogy nyugodt maradsz. Ha pánikba esel a helyzet miatt, valószínűleg rossz döntéseket hozol, ami a felszerelés töréséhez és sérüléséhez vezethet. A tengeren a balesetek elkerülésének legjobb módja, ha hideg fejjel, megalapozott, stratégiai döntéseket hozol és figyelemmel kíséred a körülményeket.

Minden hajó másképp viselkedik, ezért nehéz konkrét tanácsokat adni a hajó kezeléséről nyugtalan körülmények között, azonban van néhány alapvető szabály a nagy hullámok közötti navigációra.

A következő oldalon megtudhatja, hogyan lehet vitorlásozni viharban! Lapozz!

 


hajó tenger, óceán vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fuxolás

A fuxolás, bandázsolás, babázás két kötél tartós összefonása, egymáshoz való tartós rögzítése.

Sajtótájékoztató helyszín

A tökéletes sajtótájékoztató helyszín olyan megfelelő technikai háttérrel rendelkezik,...

Hajótest hossza

A hajótest hossza a hajótest legnagyobb hosszúsága, a vízvonallal párhuzamosan mért...

Ketch vitorlás

            ...

Gyári felújított turbófeltöltő

A gyári felújított turbófeltöltőket a turbófeltöltő gyárak maguk újítják fel és a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.