Vitorlás védelme viharos időben - most elmondunk mindent, amit tudnod kell!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vitorlázás és a vihar - így készülj fel!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlázás és a vihar - így készülj fel!


2023/11/06
AN, NA
Vitorlázás és a vihar - így készülj fel!
Vitorlás védelme viharban

Hajókezelési tippek rossz időben


1. Biztosítsd a hajót - A körülmények romlásával fontos, hogy elpakold a laza tárgyakat és rögzítsd a nem használt felszereléseket, hogy azok ne guruljanak a lábak alá és ne legyenek útban, vagy ne törjenek össze. Kösd le a horgászbotokat, zárd le a szekrényeket és tegyél el mindent, ami nem elengedhetetlen a biztonságos hajózáshoz.

2. Ellenőrizd a fenékvízszivattyúkat - Remélhetőleg ezt már megtetted, mielőtt felszálltál a hajóra, de mindig érdemes ellenőrizni, hogy a fenékvízszivattyúk megfelelően működnek-e, hogy a fenékvíz üresen maradjon és a felesleges víz és súly ne befolyásolja a stabilitást, illetve ne akadályozza a hajó teljesítményét.

3. Lassíts - A hajó teljes sebességgel való vezetése a nagy tengeren nem csak a legénység számára rázós, de ez az első számú módja a felszerelés eltörésének vagy a hajó megrongálásának. Ha kissé csökkented a sebességet, sokkal simább lesz az utazás.

4. Trimmeld a hajót a körülményekhez - A motor trimmjének beállítása befolyásolja, hogy a hajó hogyan halad és szeli át a hullámokat. Minden hajótest és motor kombinációnak más lesz az ideális trimmelje viharos körülmények között, ezért előfordulhat, hogy kísérletezni kell, hogy megtaláld a hajónak a megfelelő pozícióját viharos időjárás esetén.

5. 45°-os szögben ütközz a hullámoknak - A nagy hullámnak fejjel előre neki menni vagy közvetlenül a hullám hátoldalán lecsúszni talán a legveszélyesebb módja a viharos tenger megközelítésének. Ehelyett a hajót 35-45° közötti szögben állítsd a hullámhoz képest. Nemcsak a kormányozhatósága lesz jobb, de kevesebb lesz a csattanás, a zaj és a törés is

 

Horgonyzás zord vízben

Egy jól védett és kényelmes horgonyzóhely védelmet nyújt a szél és a hullámzás ellen. Ismeretlen kikötőbe való behajózáskor, különösen, ha a tenger nyugtalan, érdemes átnézni a rendelkezésre álló összes térképet és útikönyvet és ellenőrizni, hogy nincs-e köztük eltérés. A horgonyzóhelyhez közeledve állj félre és mérd fel a körülményeket, a hullámtörés gyakran jelzi a zátonyokat vagy a sekély területeket, amelyeket el kell kerülni. Próbálj a lehető legmélyebb ponton behajózni a kikötőbe, mivel itt lesz a legnyugodtabb a tenger.

Ne feledd, hogy egy erős hullámzás gyakran keskeny pontok körül kanyarog, ezért előfordulhat, hogy a hajót messzire be kell manőverezned egy öbölbe, mielőtt a tenger teljesen lecsendesedik. Ne feledd azt sem, hogy a hullámok nagyobbnak tűnnek, ha az erős szél/hullámzás a nagy dagály irányával szemben halad. Okos ötlet csökkenteni a sebességet, maradj nyugodt és figyelj a hajó irányítására. 

Horgonyzáskor nézd meg a térképet, hogy jó tartást találj az iszapban vagy homokban. Kerüld a csákány bedobását korallokba vagy sziklákba, amelyek nem csak a tengeri élővilágot károsíthatják, hanem a horgonyt is megrongálják. Mindig gyakorold a biztonságos horgonyzási technikákat; a mélységnek és a körülményeknek megfelelő arányban adj ki horgonyláncot vagy horgonykötelet. Egy jó ökölszabály a 3:1 arányú skála nyugodt körülmények között, az 5:1 arányú skála mérsékelt körülmények között és a 7:1 vagy 10:1 arányú skála zord körülmények között. És soha ne feled, hogy figyelembe kell venni a lengési teret, ha más hajók is vannak a horgonyzóhelyen.

 

Biztonságos-e a hajón lenni viharban?

Bár igaz, hogy a vízen való tartózkodás során a villámcsapás kockázata valamivel nagyobb, vannak módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a kár elszenvedésének vagy egyáltalán a villámcsapás elszenvedésének esélyét, ha véletlenül villámcsapás éri.

Hogyan védjük a hajót a villámcsapástól?


1. Alacsonyítsd le a magas berendezéseket - A villám egy olyan elektromos töltés, amely a föld felé halad és egy elszigetelt, magas tárgyat keres, amelyen keresztül haladva elérheti a földet. A rudak, kitámasztók és antennák elsődleges célpontok, ezért engedj le minden olyan feleslegesen magas berendezést, amely nem része egy tervezett villámvédelmi rendszernek.

2. Telepíts megfelelő kötési rendszert -A megfelelő kötési rendszer vagy földelőlemez telepítése esetén a villámot úgy tervezték, hogy a villámot a hajón keresztül terelje el és a vízbe vezesse el anélkül, hogy a hajó vagy a berendezés károsodna.

3. Húzd ki a felesleges elektronikát - Ha villámcsapás ér, a felesleges berendezések kihúzása a legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk az elektronika károsodását. Még ha nincs is bekapcsolva egy bedugott eszköz, akkor is szenvedhet kárt, ha villámcsapás éri.

4. Tedd a kis elektronikai eszközöket a mikrohullámú sütőbe vagy a sütőbe - A fedélzeti mikrohullámú sütő vagy a sütő Faraday-kalitkaként (elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrész, amelybe a fémháló védőhatása folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be) fog működni villámcsapás idején, így megvédi a kis elektronikai eszközöket villámcsapás esetén.

5. Tartsd szemmel az eget - Az időjárás figyelése a legjobb módja annak, hogy csökkentsd a villámcsapás kockázatát. Ha látod, hogy vihar készülődik a környéken, ellenőrizd a legfrissebb időjárás-előrejelzéseket és változtass irányt, hogy elkerüld a rossz időjárást. Semmilyen körülmények között ne hagyd el a kikötőt, ha villámlással és mennydörgéssel járó vihart jósolnak.

Ha ezeket az egyszerű szabályokat, tanácsokat szem előtt tartod, az esetek 99%-ában meg lehet úszni a bajt. Senki sem szeretne kihagyni egy napot a vízen, de néha a vihar elkerülésének legjobb módja, ha otthon maradunk. Ne menj ki kedvezőtlen körülmények között, vagy amikor a körülmények romlását jósolják. Nem számít, mennyire jónak tűnnek a körülmények akkor, egyszerűen nem éri meg kockáztatni a hajódat vagy az életed.


hajó tenger, óceán vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Turbófeltöltő azonosítása

A turbófeltöltők azonosítása fontos pontja a szervizelésnek, mivel a turbófeltöltők ára...

Fénymásoló bérlés

Nagyobb összegű beruházás és hitelfelvétel nélkül olyan készüléket használhat, ha a...

Videoton Yacht Club, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Videoton Yacht Club ...

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk szerencsére gyönyörű...

Route du Rhum

Route du Rhum vitorlás verseny történet A Route du Rhum egy transzatlanti, egykezes...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.