notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

hirdetes

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

VZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

1982-ben még csak néhány fő szórakoztatott alig száz nézőt, mára viszont a világ 3. leghíresebb karneváljává nőtte ki magát a látványos Rijekai karnevál!

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

A karneválok eredeteA karneváli ünneplések már egészen az őskorig nyúlnak vissza, eredetileg  télűzőként funkcionáltak. A maszkokkal, a színes jelmezekkel és a hangos zenével akarták elűzni a gonosz telet, és felkészülni az újjászületésre, az új évre, a meleg tavaszra.

Már a 20. század elején is ilyen felvonulások jellemezték Rijekát, sőt már akkor komoly és jegyzett ünnep volt a Rijekai karnevál. Ide jártak mulatni a német nemesek, az osztrákok, a magyarok és az oroszok.
 

 

Amennyiben szeretnéd élőben megnézni és részt venni a világ 3. leghíresebb karneválján, a Rijekai karneválon, akkor kattints ide és foglalj helyet nálunk!

 

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

A Rijekai karnevál


A tavaszi karneváli mulatság ebben a régióban közel hat évtizedre tekint vissza. A világszerte közismert velencei karnevál mintájára 1982-től Horvátországban karneváli hangulatba öltözik Rijeka és elkezdődik a majd egy hónapos tavaszváró ünnepség.

hirdetes


A Rijekai karnevál újrakezdése
 

Amikor elkezdték újra megszervezni és felépíteni a Rijekai karnevál hírnevét, 1982-ben, alig néhány fő szórakoztatta a közel 100 fős közönséget.Olyan rohamosan fejlődött, hogy mára Európa második legnagyobb karneválja lett, világrangsorban pedig a harmadik a Riói és a velencei mögött,  a 20 ezer résztvevővel és a 600 ezres látogatójával.
1995-ben az Európai Szövetség jóvoltából igazi, jegyzett európai rendezvénnyé vált a Rijekai karnevál.
 

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

Rijekai karnevál programjai


Horvátország egész területéről érkeznek ide színes maszkokban a szereplők, és az egy hónapos rendezvény majd minden napjára jut valamilyen program. Ha nem felvonulás van éppen, akkor is bőven találunk koncertet, kiállításokat és esti jelmezes bulikat, összejöveteleket. Ezeket az esti felvonulásokat rendszerint tűzijátékkal zárják, közben pedig nyílnak a hajnalig tartó zenés, bulizós szórakozóhelyek, ahol mindenképpen maszkban kell megjelennünk.

hirdetes

 Az egyik legjelentősebb program a karneválon, a Gyerekek karneválja. Ezen a helybéli gyerekek vonulnak fel jelmezbe öltözve, kiknek rokonaik az ország másik feléből is képesek felutazni, hogy lássák gyereküket, unokájukat jelmezben.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része. Tovább

merev forstag

Rögzíti a hajó orrát az árbochoz, egy alumínium, vagy műanyag profilban drótkötél... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.9