A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál


2015/01/04
VZs

1982-ben még csak néhány fő szórakoztatott alig száz nézőt, mára viszont a világ 3. leghíresebb karneváljává nőtte ki magát a látványos Rijekai karnevál!

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

A karneválok eredeteA karneváli ünneplések már egészen az őskorig nyúlnak vissza, eredetileg  télűzőként funkcionáltak. A maszkokkal, a színes jelmezekkel és a hangos zenével akarták elűzni a gonosz telet, és felkészülni az újjászületésre, az új évre, a meleg tavaszra.

Már a 20. század elején is ilyen felvonulások jellemezték Rijekát, sőt már akkor komoly és jegyzett ünnep volt a Rijekai karnevál. Ide jártak mulatni a német nemesek, az osztrákok, a magyarok és az oroszok.
 

 

Amennyiben szeretnéd élőben megnézni és részt venni a világ 3. leghíresebb karneválján, a Rijekai karneválon, akkor kattints ide és foglalj helyet nálunk!

 

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

A Rijekai karnevál


A tavaszi karneváli mulatság ebben a régióban közel hat évtizedre tekint vissza. A világszerte közismert velencei karnevál mintájára 1982-től Horvátországban karneváli hangulatba öltözik Rijeka és elkezdődik a majd egy hónapos tavaszváró ünnepség.


A Rijekai karnevál újrakezdése
 

Amikor elkezdték újra megszervezni és felépíteni a Rijekai karnevál hírnevét, 1982-ben, alig néhány fő szórakoztatta a közel 100 fős közönséget.Olyan rohamosan fejlődött, hogy mára Európa második legnagyobb karneválja lett, világrangsorban pedig a harmadik a Riói és a velencei mögött,  a 20 ezer résztvevővel és a 600 ezres látogatójával.
1995-ben az Európai Szövetség jóvoltából igazi, jegyzett európai rendezvénnyé vált a Rijekai karnevál.
 

A világ 3. leghíresebb karneválja, a Rijekai karnevál

Rijekai karnevál programjai


Horvátország egész területéről érkeznek ide színes maszkokban a szereplők, és az egy hónapos rendezvény majd minden napjára jut valamilyen program. Ha nem felvonulás van éppen, akkor is bőven találunk koncertet, kiállításokat és esti jelmezes bulikat, összejöveteleket. Ezeket az esti felvonulásokat rendszerint tűzijátékkal zárják, közben pedig nyílnak a hajnalig tartó zenés, bulizós szórakozóhelyek, ahol mindenképpen maszkban kell megjelennünk.

 Az egyik legjelentősebb program a karneválon, a Gyerekek karneválja. Ezen a helybéli gyerekek vonulnak fel jelmezbe öltözve, kiknek rokonaik az ország másik feléből is képesek felutazni, hogy lássák gyereküket, unokájukat jelmezben.
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Világ körül

Ha szereted a szép képeket, a külföldi országok nevezetességeit, érdekességeit,...

Biztonságtechnika

A komplex vagyonvédelem a biztonságtechnika szerint a mechanikai védelmen alapszik, melyet az...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Dekk

A dekk jelentése fedélzet.

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.