notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a legszebb parlamentek a világon!

hirdetes

A világ leglátványosabb parlamentjei

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Minden ország nagy hangsúlyt fektet a parlamentje szépségére, hiszen ez is egyfajta szimbólum, és igazi építészettörténeti remekek kerülnek ki innen. Valóban, számos ilyen mesebeli épület található a föld kerekén, és most összeszedtünk nektek ezekből párat.
 

Nézd meg te is a világ legszebb parlamentjeit!

1. Magyarország
Nem véletlenül került hazánk parlamentje az első helyre, hiszen nem létezik olyan írás, ahol ne lenne megemlítve a legszebbek között, és rá is szolgált méltó helyére. Építésére 1881-ben írtak ki pályázatot, és a Steindl Imre által elképzelt neogótikus tervezés el is nyerte ezt. Több, mint 200 iroda van a 27 kaput és 29 lépcsőházat magába foglaló monstrumnak, és Magyarország koronázási ékszerei is itt vannak üveg mögé zárva, mint a korona, az országalma, és a jogar.

 

 

2. London, Egyesült Királyság
Az angolok parlamentje a Temze partján terül el, a Westminster-palota névvel illetve, és a Big Ben nevű óratornya szintén világhírnévnek örvend. A palota 1987 óta már a Világörökség részét képezi, az épület jelenlegi arculata pedig egy 1840-1870 között zajló újjáépítés eredménye. Négy szinttel, ezen belül 1100 helyiségével, 5 kilométernyi folyosójával, valamint számos kertjével méltán nevezhetjük a világ egyik legszebb parlamentjének.

hirdetes

 

 

3. Washington, Egyesült Államok
A 72.000 négyzetméternyi területet elfoglaló Capitolium az USA székhelye. 1793-ban tervezte William Thorton, és az ülések már 1800 óta zajlanak a hatalmas, hófehér épületben. Saját építésű földalatti vasútja biztosítja a környéken fekvő további kormányzati épületekhez való eljutást, maga az épület 5 szintes, és 540 helyiséget ural, és egyetlen magyar államférfi szobra kaphatott itt helyet csak, mégpedig Kossuth Lajos.

 

Nézd meg te is a világ legszebb parlamentjeit!

4. Új-Delhi, India
India parlamentje két építész terveinek gyümölcse, mégpedig Sir Edwin Lutyens és Sir Herbert Bakeré, akik Új-Delhi arculatáért viselték magukon a felelősség terhét. A 12 kapuban bővelkedő, 170 méternyi magasságot uraló, és közel hat hektárnyi területet magáénak tudható palota hat éven át épült, 30 méteres átmérővel rendelkező kupolával, és az épület teljes egésze homokkő falakból áll, melyek díszesek, akárcsak az összes kovácsoltvas kapu is.

 

hirdetes

 

5. Fokváros, Dél-Afrika
Maga az épület három fő résszel rendelkezik, a legrégebbi 1884-ben épült, és Tartományok Nemzeti Tanácsa ülésezik itt. 1920-ban került mellé a másik két épületrész, ami ma az Országgyűlésnek ad helyet. A tervek Charles Freeman fejéből pattantak ki, neoreneszánsz stílusban megálmodva, az új részek pedig Sir Herbert Baker keze nyomai. 

 

 

6. Bécs, Ausztria
Az épületet egy báró tervezte, Theophil Hansen személyében, aki klasszikus görög stílusjegyekben álmodta meg az épületet, amely 1874-től épült egészen 1883-ig, 13.500 négyzetméternyi területet magába foglalva. Az épületben több, mint 100 szoba és helyiség található, előtte pedig Pallasz Athéné görög istennő szobra emelkedik egy szökőkúttal együtt. A második világháborúban hatalmas károkat szenvedett épület ma a Nemzeti, és a Szövetségi Tanács üléseinek ad otthont.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Bal csapás

A hajó balcsapáson halad, ha a vitorlába "balról csap" bele a szél. Versenyben a... Tovább

Hétvégi gyerekprogram Symbol Budapest

Hétvégi gyerekprogram a Symbol Budapestben: Szeptember 13-tól május végéig tárt karokkal... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek utazás