Íme a legszebb parlamentek a világon!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A világ leglátványosabb parlamentjei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ leglátványosabb parlamentjei


2016/03/08

Minden ország nagy hangsúlyt fektet a parlamentje szépségére, hiszen ez is egyfajta szimbólum, és igazi építészettörténeti remekek kerülnek ki innen. Valóban, számos ilyen mesebeli épület található a föld kerekén, és most összeszedtünk nektek ezekből párat.
 

Nézd meg te is a világ legszebb parlamentjeit!

1. Magyarország
Nem véletlenül került hazánk parlamentje az első helyre, hiszen nem létezik olyan írás, ahol ne lenne megemlítve a legszebbek között, és rá is szolgált méltó helyére. Építésére 1881-ben írtak ki pályázatot, és a Steindl Imre által elképzelt neogótikus tervezés el is nyerte ezt. Több, mint 200 iroda van a 27 kaput és 29 lépcsőházat magába foglaló monstrumnak, és Magyarország koronázási ékszerei is itt vannak üveg mögé zárva, mint a korona, az országalma, és a jogar.

 

 

2. London, Egyesült Királyság
Az angolok parlamentje a Temze partján terül el, a Westminster-palota névvel illetve, és a Big Ben nevű óratornya szintén világhírnévnek örvend. A palota 1987 óta már a Világörökség részét képezi, az épület jelenlegi arculata pedig egy 1840-1870 között zajló újjáépítés eredménye. Négy szinttel, ezen belül 1100 helyiségével, 5 kilométernyi folyosójával, valamint számos kertjével méltán nevezhetjük a világ egyik legszebb parlamentjének.

 

 

3. Washington, Egyesült Államok
A 72.000 négyzetméternyi területet elfoglaló Capitolium az USA székhelye. 1793-ban tervezte William Thorton, és az ülések már 1800 óta zajlanak a hatalmas, hófehér épületben. Saját építésű földalatti vasútja biztosítja a környéken fekvő további kormányzati épületekhez való eljutást, maga az épület 5 szintes, és 540 helyiséget ural, és egyetlen magyar államférfi szobra kaphatott itt helyet csak, mégpedig Kossuth Lajos.

 

Nézd meg te is a világ legszebb parlamentjeit!

4. Új-Delhi, India
India parlamentje két építész terveinek gyümölcse, mégpedig Sir Edwin Lutyens és Sir Herbert Bakeré, akik Új-Delhi arculatáért viselték magukon a felelősség terhét. A 12 kapuban bővelkedő, 170 méternyi magasságot uraló, és közel hat hektárnyi területet magáénak tudható palota hat éven át épült, 30 méteres átmérővel rendelkező kupolával, és az épület teljes egésze homokkő falakból áll, melyek díszesek, akárcsak az összes kovácsoltvas kapu is.

 

 

5. Fokváros, Dél-Afrika
Maga az épület három fő résszel rendelkezik, a legrégebbi 1884-ben épült, és Tartományok Nemzeti Tanácsa ülésezik itt. 1920-ban került mellé a másik két épületrész, ami ma az Országgyűlésnek ad helyet. A tervek Charles Freeman fejéből pattantak ki, neoreneszánsz stílusban megálmodva, az új részek pedig Sir Herbert Baker keze nyomai. 

 

 

6. Bécs, Ausztria
Az épületet egy báró tervezte, Theophil Hansen személyében, aki klasszikus görög stílusjegyekben álmodta meg az épületet, amely 1874-től épült egészen 1883-ig, 13.500 négyzetméternyi területet magába foglalva. Az épületben több, mint 100 szoba és helyiség található, előtte pedig Pallasz Athéné görög istennő szobra emelkedik egy szökőkúttal együtt. A második világháborúban hatalmas károkat szenvedett épület ma a Nemzeti, és a Szövetségi Tanács üléseinek ad otthont.

 


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Sail Melbourne

Sail Melbourne vitorlás verseny Az ISAf Sailing World Cup-ot hét különböző országban...

Balatonfüred - Hajógyári Kikötő

A Balatonfüredi Hajógyári kikötő leírása: A Balaton keleti medencéjének északi...

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása.

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Luv oldal

 A hajó szél felöli oldala.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.