Öltöny helyett a sportcipő funkcionál státusszimbólumként? Viszlát, öltönyök, itt az új irodai viselet

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Viszlát, öltönyök – Itt az új irodai viselet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Viszlát, öltönyök – Itt az új irodai viselet


2019/11/09
VN

A piacelemzéssel foglalkozó Kantar szerint az öltönyök 7%-kal, a nyakkendők 6%-kal, a blézerek pedig 10%-kal nehezebben fogynak évről évre. A Marks & Spencer visszavesz a hivatalos öltözetek gyártásából, az öltönyspecialista Moss Bros pedig nemrégiben három profitfigyelmeztetést is nyilvánosságra hozott.

Új trendek az üzleti öltözködésben: te hordasz még öltönyt?

Tökmindegy mit viselnek a bankárok?

Még korábban 2019-ben a Goldman Sachs – aminek bankárait egykor Armani és Gucci ruhacikkeikről ismerték meg – bejelentette, hogy „rugalmas dress code-ra” váltanak. A cégben mindenkit értesítettek arról, hogy „a hétköznapibb környezetek megteremtése érdekében változik a munkahelyek természete”. Azóta egyre több bank és pénzügyi cég vállalat kezdte átvenni a tech vállalatok „tökmindegy” elvű öltözködési stílusát.

 

Mark Zuckerberg is pólót hord, más mért ne tenné?

Ezzel egy időben az öltönyök a „hatalomfosztottak” jelképeivé váltak – állítja legalább is Vox magazin. Egyre többen tekintenek úgy az ilyen hivatalos öltözékekre, hogy csak azok viselik őket, akikre ráerőltetik. Jó példa erre Mark Zuckerberg, akit eddig lényegében csak akkor láthattunk kicsípve, amikor a kongresszus előtt tett vallomást. Azonban hétköznapi szinten ő is tartja magát a Szilícium-völgyben megszokott póló/farmer kombinációhoz, jelezve ezzel, hogy ő a főnök, és nem illeszkedik senki divat-elvárásaihoz.

 

„A mostani a legjobb ruhatáram”

Hasonló változásokat észlel magán Dan Rookwood, a Mr Proter férfidivat-webhely egyik volt amerikai szerkesztője is, akit valaha ritkán mutatkozott legalább 8 méregdrága, személyre szabott ruhadarab nélkül. Azonban mióta a Nike kreatív igazgatójaként dolgozik, és New Yorkból Portland városába költözött, öltözködése is drasztikusan átalakult.

 

„A mostani a legjobb ruhatáram, amim valaha volt – egy rendes belépős szekrény, ahol minden ruhámat láthatom” állítja. „De csak azt látom benne, hogy a nagy részét nem hordhatom többé. Tele van méretre szabott öltönyökkel és ingekkel és nyakkendőkkel és méretre készített cipőkkel, amikben egyszerűen nem tudom elképzelni magam az időnkénti esküvőkön kívül, mióta megváltoztak a stílus szelei. Olyan, mint egy múzeum.”

 

A férfidivat lassabban változik, de most mégis drasztikus a változás

Rookwood megjegyezte továbbá, hogy a hivatalos öltözéktől való visszalépés az egész iparra kiterjed:

 

„A férfidivat lassabban változik, mint a női. De ha megnézed, hogy mit viseltek a férfiak 2014-ben 2019-hez képest, akkor látható a különbség. Nagy változás ez. Egyszerűen már nem vagyunk annyira „begombolkozva”.

 

Drága nyakkendő helyett drága sportcipő

A hangsúly a személyre szabott öltözékekről átkerült a luxus utcai ruházatra. A Louis Vuitton tavaly Virgil Abloh-t választotta meg az új férfi kollekció művészeti igazgatójának. Abloh még a Chicagói sportcipő-márka, az Off-White termékeivel szerzett hírnevet magának, amikkel egy „intellektuális réteget” szeretett volna vinni az utcai ruházatba.

 

Elmondhatjuk tehát, hogy míg néhány éve egy méregdrága nyakkendő funkcionálhatott státusszimbólumként, most egy méregdrága pár sportlábbeli veheti át ezt a szerepet.

 

Újra divatba jöhetnek még az öltönyök?

Rookwood szerint az öltönyök és egyéb kifinomult ruhadarabok ideje újra eljön majd: „minden visszatér idővel a divatban”, habár vannak, akik ebben az esetben kételkednek ebben a „szabályban”.

 

Egyesek szerint ez a változás most határozottan véglegesnek érződik, és az öltönyök ideje hamarosan végérvényesen is lejár (legalább is munkahelyi kontextusban).

 

Ha belegondolunk, nem olyan meglepő mindez. Egyre kevesebben viselnek öltönyt a munkahelyeken, és senki sem sírja vissza őket igazán. Egyszerűbb, szabadabb, és kényelmesebb „hétköznapi” ruhákat viselni, amikre ha az ember véletlenül kávét borít, akkor legfeljebb 2 percig bosszankodik, majd otthon bedobja a mosógépe, és 1-2 napon belül máris patyolattisztán viselheti. Ráadásul azon az áron, amin az ember pocsék öltönyöket vehet magának, igazán kiváló minőségű hétköznapi ruhadarabokat lehet beszerezni, amik nagyon is elegáns hatást kelthetnek.

 

De vannak negatív hatásai is az új divatnak?

Persze vannak bizonyos előnyei is annak, hogy az ember merően eltérő öltözéket visel a munkájában és szabadidejében. Van abban valami különlegesen kielégítő, amikor egy hosszú nap után hazaérve végre ledobhatjuk magunkról hivatalos öltözékünket, és átválthatunk „otthoni üzemmódba”. Ha nincs meg ez a kontraszt a munkaruha és az otthoni viselet között, akkor a hazaérés sem érződik annyira speciálisnak. 
 


divat érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz...

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).

Fedélzet

A fedélzet a hajótest felső ívelt borítása. A hajóbelsőt víztől, csapadéktól védi....

Dörzsléc

A dörzsléc a hajó szélét védő szegély.

Behúzókötél

A behúzókötél a vitorlák behúzására, kiengedésére, szélhez való optimális...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.