notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vitorlás Európa-bajnokság Balatonfüreden

hirdetes

22-es Binnenyolle Európa-bajnokság

Dávid Júlia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Meghiúsulni látszott álmot vált most valóra a Balatonfürdei Yacht Club azzal, hogy a 71 évvel ezelőtt elmaradt Európa-bajnokságot 2010. augusztus 24-e és 26-a között rendezi meg Balatonfüreden.  1939-ben, a II. világháború miatt sajnos elmaradt a 22-es Binnenyolle kontinensviadal. Most 3 nemzet (magyar, német, osztrák) versenyzői állnak majd rajthoz  ezekkel a csodálatos fahajókkal, melyek valóban a vitorlázás hőskorát idézik.
 

Az Eb hivatalosan augusztus 24-én, kedden veszi kezdetét, de már érkeznek külföldről az egységek. A tervek szerint hat pályafutamot és egy túrafutamot kell teljesíteni a versenyzőknek. Ez a hajótípus az 1900-as években meglehetősen elterjedt volt a Balatonon, hiszen a középosztály számára is elérhetővé tette a vitorlázás örömeit. A Nyugat-Európában is népszerűvé vált 22 m2-es verseny yollét a füredi Hajógyár kezdte el gyártani 1928-ban és egy évvel később már bajnokságot is rendeztek, ahol akkor Heinrich Tibor győzött. Kiválóságát mutatja az is, hogy ezt követően még hat alkalommal nyerte el a magyar bajnoki címet. 1945-ben Ausztriában folytatta vitorlázó karrierjét és egymás után nyerte a versenyeket Wörther See-n.

hirdetes
Nagy elismerés volt a magyar vitorlás sport számára, amikor felkérték, hogy 1939-ben rendezze meg a 22-es verseny yolle Európa-bajnokságát. A Hajógyár 12 darab úgynevezett szappan yollét gyártott le, de a kitört háború miatt ez az esemény sajnos elmaradt.


Most 2010-ben a Balatonfüredi Yacht Club elnyerte a verseny rendezés jogát, így augusztus 24-e és 26-a között mérettethetik meg magukat az indulók a 22-es Binnenyolle Európa-bajnokságon.


A rendező Balatonfüredi Yacht Clubról:


Európa egyik legrégebbi vitorlás klubját a Balatonfüredi Yacht Clubot 1867-ben alapították. A klub megalakulás óta nagy hangsúly fektet a versenyzésre, kiemelten foglalkozik az utánpótlás neveléssel, a tagok döntő része jelenleg is aktív versenyző. A klub 16. éve folyamatosan a legeredményesebb hazai vitorlás egyesület. A pontszerző helyek több mint felét az ifjúsági sportolók szerzik. A 2012-es olimpiára egy nagyon határozott és komoly program kezdődött el. Négy hajóosztályban sikeres és a sport iránt elkötelezett, tehetséges fiatalok kezdték meg a felkészülést. A Balatonfüredi Yacht Club 2009-ben, a Magyar Sport napja alkalmából a sport területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Magyar Sportért emlékérem EZÜST FOKOZATÁT kapta.

hirdetes


Sajtó információ: Solymos Dóra
E-mail: solymos.dora@byc.hu
Mobil: 06 70 6263658
www.byc.hu
 

Forrás: Dávid Júlia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 200

Átlagos értékelés: 5.0