notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hajó típusok

hirdetes

Melyik típusú vitorlás hajó illik hozzád?

SKHeni
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Ha szeretsz a hullámok hátán ringatózni, vagy csupán csak olvasni szoktál a hajókról, ez a cikk mindenképpen neked szól! A következő sorokban most részletesen olvashatsz a vitorlások típusairól!

Vitorlás hajók típusa

 

A vitorlás hajók típusairól

 

A vitorlás hajóknak sok különböző modellje létezik ma már, a gyerek csónaktól kezdve a milliókat érő motoros, luxus jachtokig. Vannak klubok, melyek csak egy típusra szakosodnak, és vannak olyanok is, amelyek többfélét kínálnak eladásra.

Általában két nagy kategóriába soroljuk a vitorlásokat: kisméretű tőkesúly nélküli hajók és tőkesúlyos járművek. Ezen a két nagy csoporton kívül hajók százai léteznek még, melyeket gyakran különböző osztályokba sorolnak.

 

Kisméretű vitorlás hajó

 

A kisméretű vitorlás fedélzete általában egy-két fő utast számlál. Kis méreténél fogva utánfutóval szállítják és vitorlás klubokban tárolják ezeket a járműveket. Hossza 2-től 6 méterig terjed.

Ezek a vitorlás hajók nem rendelkeznek tőkesúllyal, így az utasok súlya tartja egyensúlyban a hajót, vagyis egy rossz mozdulat és borul a hajó.  Viszont ez a szerkezet a legalkalmasabb azoknak, akik el akarják sajátítani a vitorlázás tudományát, ugyanis nagyon egyszerű kezelni.

Amikor az ember vitorlázni tanul, érdemes egy stabil, egyszerűen kezelhető vízi járművet választani, amelyen tapasztalatot szerezhetünk a hajó működéséről és szert tehetünk a vitorlázás képességére. A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

 

Vitorlás hajók típusa

 

A közepes méretű vitorlás hajók

 

Tőkesúlyos hajók

hirdetes

 

Ezeket a hajókat éppen a tőkesúly védi meg a felborulástól. Méretüket tekintve nagyobbak, mint kisméretű vitorlás társaik, és általában kötélen kikötve kikötőkben állomásoznak.  Fedélzete nagyobb, ezért az utasok jelenléte mellett kapitány irányítja a hajót, illetve stabilabb és szárazabb, mint az előző pontban jellemzett hajótípus. Ez is alkalmas azonban tanulásra, itt viszont a hajózás ismereteinek elsajátítása mellett a csapatszellem fontosságát is érzékelhetjük tanulóként.

 

Közepes vitorlás hajók

hirdetes

 

Ezeket a közepes méretű hajókat gyakran jachtoknak is nevezzük, melyek felborulását a tőkesúly akadályozza meg. Éjszakai-, illetve egy-két napos utazásokra az éjszakai alvóhely, egy konyha és egy mellékhelység kialakításával váltak alkalmassá. Ez a típus előfordul jacht versenyeken. Hosszúságuk általában 7-15 méter, néhányuk egytestű hajó, de vannak közöttük nagyobb térrel rendelkező többtestű jachtok is. Mindkettő alkalmas családi vitorlázásra. A következő oldalon találod a cikk folytatását!

 

Vitorlás hajók típusa

 

A vitorlás hajók további típusai

 

Motorcsónak

 

A motorcsónakok különböző formában, méretben és kivitelezésben léteznek. Van közöttük kirándulásra alkalmas és éjszakai utazó járat is. Ezen típusú járművek rendkívül alkalmasak horgászáshoz, a kabinnal rendelkezők pedig több napos kirándulásra is. Part menti vizek, folyók és nagy tavakat behajózására alkalmas. Ismert sporthajó változatban is.  Kisebb típusaik 3-4 embert szállítanak és versenyeken is indulnak. A nagyobbak pedig többnapos vagy éjszakai kirándulásra is alkalmasak a fedélzeten kialakított fekhellyel, mellékhelyiséggel.

 

Többtestű hajók

 

Kéttestű és háromtestű vitorlás hajókat különböztetünk meg. Minden formában és méretben a kisebbektől a tengerjárókig van közöttük teherhajó és nagyobb versenyeken résztvevő verseny modell is. A többtestű tengerjárók könnyen és nagy sebességgel haladnak, így teszik a vitorlázást élvezetessé. Eltérő vitorlázási technikát kell elsajátítanunk, ha ezt a típust szeretnénk kormányozni, ugyanis gyorsabban vitorláznak, mint kisméretű társaik, ellenben lassabban fordulnak.

 

 Szörfözés

 

Az ún. hullámlovaglás olyan vízi sport, mely egyesíti a szörföt a vitorlázással. Ha szörfözni szeretnék, akkor be kell szereznünk egy 2-3 méter hosszú szörfdeszkát egy hozzáerősített vitorlával. A tapasztalt hullámlovasok versenyeken vehetnek részt, vagy szabadidős tevékenységként folytatva mutatványaikkal kápráztathatják el közönségüket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Iránylat

Iránylat: Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy... Tovább

Schooner

A schooner, magyarosan szkúner, egy kétárbocos vitorlás hajó, amin a hátsó árboc magasabb. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 179

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek hajó sport tenger,óceán túra utazás