Hajó típusok

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Melyik típusú vitorlás hajó illik hozzád?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Melyik típusú vitorlás hajó illik hozzád?


2016/05/25

 

Ha szeretsz a hullámok hátán ringatózni, vagy csupán csak olvasni szoktál a hajókról, ez a cikk mindenképpen neked szól! A következő sorokban most részletesen olvashatsz a vitorlások típusairól!

Vitorlás hajók típusa

 

A vitorlás hajók típusairól

 

A vitorlás hajóknak sok különböző modellje létezik ma már, a gyerek csónaktól kezdve a milliókat érő motoros, luxus jachtokig. Vannak klubok, melyek csak egy típusra szakosodnak, és vannak olyanok is, amelyek többfélét kínálnak eladásra.

Általában két nagy kategóriába soroljuk a vitorlásokat: kisméretű tőkesúly nélküli hajók és tőkesúlyos járművek. Ezen a két nagy csoporton kívül hajók százai léteznek még, melyeket gyakran különböző osztályokba sorolnak.

 

Kisméretű vitorlás hajó

 

A kisméretű vitorlás fedélzete általában egy-két fő utast számlál. Kis méreténél fogva utánfutóval szállítják és vitorlás klubokban tárolják ezeket a járműveket. Hossza 2-től 6 méterig terjed.

Ezek a vitorlás hajók nem rendelkeznek tőkesúllyal, így az utasok súlya tartja egyensúlyban a hajót, vagyis egy rossz mozdulat és borul a hajó.  Viszont ez a szerkezet a legalkalmasabb azoknak, akik el akarják sajátítani a vitorlázás tudományát, ugyanis nagyon egyszerű kezelni.

Amikor az ember vitorlázni tanul, érdemes egy stabil, egyszerűen kezelhető vízi járművet választani, amelyen tapasztalatot szerezhetünk a hajó működéséről és szert tehetünk a vitorlázás képességére. A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

 

Vitorlás hajók típusa

 

A közepes méretű vitorlás hajók

 

Tőkesúlyos hajók

 

Ezeket a hajókat éppen a tőkesúly védi meg a felborulástól. Méretüket tekintve nagyobbak, mint kisméretű vitorlás társaik, és általában kötélen kikötve kikötőkben állomásoznak.  Fedélzete nagyobb, ezért az utasok jelenléte mellett kapitány irányítja a hajót, illetve stabilabb és szárazabb, mint az előző pontban jellemzett hajótípus. Ez is alkalmas azonban tanulásra, itt viszont a hajózás ismereteinek elsajátítása mellett a csapatszellem fontosságát is érzékelhetjük tanulóként.

 

Közepes vitorlás hajók

 

Ezeket a közepes méretű hajókat gyakran jachtoknak is nevezzük, melyek felborulását a tőkesúly akadályozza meg. Éjszakai-, illetve egy-két napos utazásokra az éjszakai alvóhely, egy konyha és egy mellékhelység kialakításával váltak alkalmassá. Ez a típus előfordul jacht versenyeken. Hosszúságuk általában 7-15 méter, néhányuk egytestű hajó, de vannak közöttük nagyobb térrel rendelkező többtestű jachtok is. Mindkettő alkalmas családi vitorlázásra. A következő oldalon találod a cikk folytatását!

 

Vitorlás hajók típusa

 

A vitorlás hajók további típusai

 

Motorcsónak

 

A motorcsónakok különböző formában, méretben és kivitelezésben léteznek. Van közöttük kirándulásra alkalmas és éjszakai utazó járat is. Ezen típusú járművek rendkívül alkalmasak horgászáshoz, a kabinnal rendelkezők pedig több napos kirándulásra is. Part menti vizek, folyók és nagy tavakat behajózására alkalmas. Ismert sporthajó változatban is.  Kisebb típusaik 3-4 embert szállítanak és versenyeken is indulnak. A nagyobbak pedig többnapos vagy éjszakai kirándulásra is alkalmasak a fedélzeten kialakított fekhellyel, mellékhelyiséggel.

 

Többtestű hajók

 

Kéttestű és háromtestű vitorlás hajókat különböztetünk meg. Minden formában és méretben a kisebbektől a tengerjárókig van közöttük teherhajó és nagyobb versenyeken résztvevő verseny modell is. A többtestű tengerjárók könnyen és nagy sebességgel haladnak, így teszik a vitorlázást élvezetessé. Eltérő vitorlázási technikát kell elsajátítanunk, ha ezt a típust szeretnénk kormányozni, ugyanis gyorsabban vitorláznak, mint kisméretű társaik, ellenben lassabban fordulnak.

 

 Szörfözés

 

Az ún. hullámlovaglás olyan vízi sport, mely egyesíti a szörföt a vitorlázással. Ha szörfözni szeretnék, akkor be kell szereznünk egy 2-3 méter hosszú szörfdeszkát egy hozzáerősített vitorlával. A tapasztalt hullámlovasok versenyeken vehetnek részt, vagy szabadidős tevékenységként folytatva mutatványaikkal kápráztathatják el közönségüket.

 


érdekességek hajó sport tenger,óceán túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fénymásoló bérlés

Nagyobb összegű beruházás és hitelfelvétel nélkül olyan készüléket használhat, ha a...

Ben Ainslie

Ben Ainslie Háromszoros olimpiai aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, a Sport Tiszteletbeli...

Saját testsúlyos edzés

 Saját testsúlyos edzés

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.