Hajó típusok

hirdetes

Melyik típusú vitorlás hajó illik hozzád?

SKHeni
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Ha szeretsz a hullámok hátán ringatózni, vagy csupán csak olvasni szoktál a hajókról, ez a cikk mindenképpen neked szól! A következő sorokban most részletesen olvashatsz a vitorlások típusairól!

Vitorlás hajók típusa

 

A vitorlás hajók típusairól

 

A vitorlás hajóknak sok különböző modellje létezik ma már, a gyerek csónaktól kezdve a milliókat érő motoros, luxus jachtokig. Vannak klubok, melyek csak egy típusra szakosodnak, és vannak olyanok is, amelyek többfélét kínálnak eladásra.

Általában két nagy kategóriába soroljuk a vitorlásokat: kisméretű tőkesúly nélküli hajók és tőkesúlyos járművek. Ezen a két nagy csoporton kívül hajók százai léteznek még, melyeket gyakran különböző osztályokba sorolnak.

 

Kisméretű vitorlás hajó

 

A kisméretű vitorlás fedélzete általában egy-két fő utast számlál. Kis méreténél fogva utánfutóval szállítják és vitorlás klubokban tárolják ezeket a járműveket. Hossza 2-től 6 méterig terjed.

Ezek a vitorlás hajók nem rendelkeznek tőkesúllyal, így az utasok súlya tartja egyensúlyban a hajót, vagyis egy rossz mozdulat és borul a hajó.  Viszont ez a szerkezet a legalkalmasabb azoknak, akik el akarják sajátítani a vitorlázás tudományát, ugyanis nagyon egyszerű kezelni.

Amikor az ember vitorlázni tanul, érdemes egy stabil, egyszerűen kezelhető vízi járművet választani, amelyen tapasztalatot szerezhetünk a hajó működéséről és szert tehetünk a vitorlázás képességére. A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

 

Vitorlás hajók típusa

 

A közepes méretű vitorlás hajók

 

Tőkesúlyos hajók

hirdetes

 

Ezeket a hajókat éppen a tőkesúly védi meg a felborulástól. Méretüket tekintve nagyobbak, mint kisméretű vitorlás társaik, és általában kötélen kikötve kikötőkben állomásoznak.  Fedélzete nagyobb, ezért az utasok jelenléte mellett kapitány irányítja a hajót, illetve stabilabb és szárazabb, mint az előző pontban jellemzett hajótípus. Ez is alkalmas azonban tanulásra, itt viszont a hajózás ismereteinek elsajátítása mellett a csapatszellem fontosságát is érzékelhetjük tanulóként.

 

Közepes vitorlás hajók

hirdetes

 

Ezeket a közepes méretű hajókat gyakran jachtoknak is nevezzük, melyek felborulását a tőkesúly akadályozza meg. Éjszakai-, illetve egy-két napos utazásokra az éjszakai alvóhely, egy konyha és egy mellékhelység kialakításával váltak alkalmassá. Ez a típus előfordul jacht versenyeken. Hosszúságuk általában 7-15 méter, néhányuk egytestű hajó, de vannak közöttük nagyobb térrel rendelkező többtestű jachtok is. Mindkettő alkalmas családi vitorlázásra. A következő oldalon találod a cikk folytatását!

 

Vitorlás hajók típusa

 

A vitorlás hajók további típusai

 

Motorcsónak

 

A motorcsónakok különböző formában, méretben és kivitelezésben léteznek. Van közöttük kirándulásra alkalmas és éjszakai utazó járat is. Ezen típusú járművek rendkívül alkalmasak horgászáshoz, a kabinnal rendelkezők pedig több napos kirándulásra is. Part menti vizek, folyók és nagy tavakat behajózására alkalmas. Ismert sporthajó változatban is.  Kisebb típusaik 3-4 embert szállítanak és versenyeken is indulnak. A nagyobbak pedig többnapos vagy éjszakai kirándulásra is alkalmasak a fedélzeten kialakított fekhellyel, mellékhelyiséggel.

 

Többtestű hajók

 

Kéttestű és háromtestű vitorlás hajókat különböztetünk meg. Minden formában és méretben a kisebbektől a tengerjárókig van közöttük teherhajó és nagyobb versenyeken résztvevő verseny modell is. A többtestű tengerjárók könnyen és nagy sebességgel haladnak, így teszik a vitorlázást élvezetessé. Eltérő vitorlázási technikát kell elsajátítanunk, ha ezt a típust szeretnénk kormányozni, ugyanis gyorsabban vitorláznak, mint kisméretű társaik, ellenben lassabban fordulnak.

 

 Szörfözés

 

Az ún. hullámlovaglás olyan vízi sport, mely egyesíti a szörföt a vitorlázással. Ha szörfözni szeretnék, akkor be kell szereznünk egy 2-3 méter hosszú szörfdeszkát egy hozzáerősített vitorlával. A tapasztalt hullámlovasok versenyeken vehetnek részt, vagy szabadidős tevékenységként folytatva mutatványaikkal kápráztathatják el közönségüket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek hajó sport tenger,óceán túra utazás

Szótár

Detre Diána

Név: Detre Diána Detre Diána születési hely/idő: Budapest, 1983. november.... Tovább

Frontális vihar

A frontális vihar a hidegfronttal érkező, gyakran zivatarral együttjáró vihar, mely több... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes