Vitorlás hajó vásárlása - Dolgok, amikre figyelj oda vitorlás hajó vásárlásakor

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vitorlás hajót szeretnél vásárolni? Ezekkel érdemes tisztában lenned

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás hajót szeretnél vásárolni? Ezekkel érdemes tisztában lenned


2023/12/01

Akárcsak egy autó vásárlásakor, a vitorlás hajók böngészése közben is sokkal több mindenre kell odafigyelni, mint a felsorolt opciók árára és méretére. Azonban mivel vízi járművekről van szó, van néhány jellegzetes tényező is, amivel egy kezdő hajós jó, ha tisztában van, mielőtt hozzáfog felkutatni első vitorlását. Az alábbiakban ezeket a szempontokat szeretnénk megosztani mindazokkal, akik egy tájékozott vásárlás keretei között szeretnének szert tenni új vízi járművükre.
 

Vitorlás hajó vásárlása

Népszerű klasszikus és daysailer vitorlások

 

Meglepően sok vitorlástípus létezik, amelyek közül néhány ideálisabb egy kezdő számára a többinél. Ebbe a kategóriába sorolhatók a Sunfish, a Laser, a Hunter 140, a West Wight Potter 19, a Mariner 19 és a MacGregor 26 osztályú hajók is. De melyik lenne számodra az ideális vitorlás hajó? Álomhajód kiválasztásához tisztában kell lenned vele, hogy miként szeretnéd használni majd újdonsült járművedet.

 

Vitorlás hajó vásárlás – Hajótípusok

 

Nézz utána a különböző hajótípusok jellemzőinek, például hogy mi a különbség a szlúp és a ketch hajók között, mik azok a katamaránok, hogy az uszonyos vagy fix hajógerinces modellek lennének megfelelőek-e neked, illetve hogy szeretnél-e motort is vitorlásodra, és ha igen, akkor milyet.

 

Fontos továbbá, hogy sekélyes vizekben szeretnél-e vitorlázni, vagy a tengeren, illetve hogy utánfutón szállítható hajóra vágysz-e vagy ez nem szempont számodra. A különféle hajótípusok más és más tevékenységekre ideálisak (némelyikük több szerepre is alkalmas). Több napos vitorlázásokra szeretnél menni? Hány fő lesz a hajón? Hány ágyra lesz szükség? Mik a tisztálkodási igények? Ne feledd továbbá, hogy ha versenyeznél is vitorlásoddal, akkor egészen más kategóriákban kell majd nézelődnöd.

 

Vitorlás hajó vásárlás – Méretek

 

Attól függően, hogy egyedül, vagy kisebb, esetleg nagyobb legénység társaságában szeretnél hajókázni, lényegesen eltérő hajóméretek között kell válogatnod. Nézz utána, hogy az adott modellhez szükséges felszerelések milyen áron szerezhetők be. Számolnod kell továbbá a téli tárolás, a szállítás és az általános karbantartás költségeivel is. A következő oldalon azt is elmondom többek között, hogy újat, vagy használt hajót érdemes vásárolni! 

 

Vitorlás hajó vásárlás – Új vagy használt hajó?

Nem mindenkinek van szüksége egy új, csúcstechnológiájú vitorlásra. Érdemes szétnézni a használt lehetőségek között is, ugyanis ezek lényegesen olcsóbbak lehetnek egy új modellnél, és gyakran tökéletesen megfelelnek az ember minden elvárásának.

 

Persze használt hajó választásakor mindig gondolni kell arra, hogy a vásárlást követően mennyi időt és pénzt kell majd ráfordítani az esetleges nélkülözhetetlen javításokra és átalakításokra. A használt hajók továbbá több karbantartást is igényelhetnek attól függően, hogy előző tulajdonosuk mennyire vigyázott rájuk. Ha megvan hozzá a szaktudásod, a „csináld magad” hajófelújításokkal rengeteg pénzt spórolhatsz meg magadnak, ami még egy pont a használt modellek javára.

 

Vitorlás hajó vásárlás – Költségek

Sok remek vitorlást lehet viszonylag olcsón beszerezni. A hajótulajdonosok általában jóval többet fektetnek eladásra szánt vitorlásuk feljavításába, mint amennyi pénzt az eladás során kapnának érte, ezért a használt hajókat gyakran jó állapotban, felújítva, de még így is olcsóbban lehet megvásárolni, mint egy teljesen újat.

 

Ha teheted, igyekezz saját magad elvégezni a szükséges javításokat a hajón, mert a rendszeres javítások és fejlesztések költségei könnyen meghaladhatják egy új hajó árát. Ha azonban van elegendő időd és energiád beletanulni a hajójavítás és –átalakítás rejtelmeibe, akkor ezzel a problémával nem kell majd számolnod.

 

Természetesen ahogy a használt hajók, úgy a használt alkatrészek is olcsóbbak az újaknál – itt persze nagyon óvatosnak kell lenni, és személyesen ellenőrizni a kérdéses cikkek állapotát.

 

Vásárlást követő lépések

Ne feledkezz meg a vásárlást követő további költségekről sem. Biztosítást természetesen erősen ajánlott kötni, de ott vannak még a kikötők bérleti díjai is, ahol vitorlásodat tárolod majd a szezon során (hacsak nem szeretnéd minden alkalommal utánfutóról indítani a hajót, majd kikötés után visszaemelni rá).

 

1. Ne siesd el

Próbálj ne engedni a hirtelen fellángolásoknak és ne csapj le rá azonnal az első hajóra, ami látszólag minden elvárásodnak megfelel. Gondold át az adott típusra jellemző fent említett költségeket, és hogy mire szeretnéd használni, és ez alapján hozd meg döntésedet.

 

2. Vizsgáltasd át a kérdéses hajót

Kérj egy teljes auditot a hajó állapotáról, különös tekintettel a motorra (ha van). Egy apró motorhiba a későbbiekben súlyos lyukat égethet majd pénztárcádba. Ha nincs igazi gyakorlati tapasztalatod a vitorlásokkal, akkor könnyedén átfuthat a figyelmed olyan szemet szúró problémákon is, amiket egy szakértő egy kilométerről is észrevenne.

 

A régebbi hajók testét csak akkor lehet alaposan megvizsgálni, ha épp nincsenek a vízben. Ha kell, húzasd ki a szárazföldre. A biztosítók általában egy ilyen írott felmérést igényelnek, ami még egy ok arra, hogy mindenképpen szerezz egyet egy hitelesített szakértőtől. Ha a felmérés több hibára is rámutat, akkor érdemes azokat kijavítani, és új auditot kérni, hogy egy sokkal jobb állapotú hajóval állhass a biztosító elé.

 

3. Vidd el egy tesztvitorlázásra

Ahogy egy autó, úgy egy vitorlást is úgy lehet igazán átérezni és megismerni, ha az ember ki is próbálja azt. Lehet, hogy kezelése bonyolultabb, körülményesebb, vagy több fizikai erőkifejtést igényel, mint először gondoltad, vagy egyszerűen nem adja át azt az élményt, amire számítottál.

 

Lehetőség szerint kérd fel a felmérést végző szakembert, hogy ő is tartson veled a tesztkör során. Ha más nem, figyeld meg (és hagyd hogy a szakértő is megfigyelhesse) hogy miként mozog a hajó távolabbról. A képzett szem sok apró problémáról árulkodó mozzanatot kiszúrhat.

 

4. Ha megtetszett a hajó, akkor kezdj el alkudni

Ha ezek után nem érzed, hogy a hajó megfelelő lenne számodra, akkor ne is pazarolj rá több időt. Ne próbáld rábeszélni magad – ha erre lenne szükséged a vásárláshoz, akkor az adott vitorlás nem fog boldoggá tenni.

 

Időben tájékozódj az adott hajótípusra jellemző átlagárakról. Az interneten biztosan találsz majd több hirdetést is, amelyek alapján megállapíthatod, hogy az adott modell ára az átlag alatt vagy felett van. A felmérést végző szakember szintén segíthet megbecsülni a szóban fogó vitorlás értékét.

 

Ne félj alkudozni. Ebben az adott évszak is fontos szerepet játszik: a hajótulajdonosoknak a tél közeledtével számolniuk kell a télre való felkészítés és a tárolás költségeivel, amelyeket te a hajóval együtt levennél a vállukról. Ennek köszönhetően a tulajdonosok nyitottabbak lehetnek az alkudozásra, és többet engedhetnek az árból. Tavasszal kisebb valószínűséggel számíthatsz ilyen jellegű kedvezményre.

 

Nem tart örökké

Minél többet vitorlázik valaki, annál inkább elkezdi majd értékelni a nagyobb, gyorsabb, kényelmesebb hajókat, és annál jobban vágyik majd arra, hogy lecserélhesse régi járművét egy jobbra.

 

Az új hajók értéke néhány év alatt rengeteget zuhanhat, ezért ne számíts rá, hogy közel annyiért adhatod majd el, mint amennyiért te magad megvásároltad. Az érték megtartásában sokat segít a rendszeres karbantartás, és ha általánosságban vigyázol vitorlásodra.


hajó sportKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kávézó Budapesten

A tökéletes kávézó Budapesten mindenkinek más jelent, abban azonban egyetérthetünk, hogy a...

Blokk

A Blokk meghatározását lásd a csiga szótárszónál.

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

Bolcni

A bolcni jelentése csapszeg.

Kenese Marina Port

A Kenese Marina-Port bemutatása A Kenese Marina-Port , a Balaton egyik legnagyobb, 270...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.