notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez a lány 10 éve járja a világot vitorlás hajóval

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Vitorlás hajóval járja a világot 10 éve

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás hajóval járja a világot 10 éve


2015/03/13
Petra

2006-ban vett egy hajót és a legjobb tengerészektől tanult. Ma már akkora tudással rendelkezik, hogy simán kimerészkedik egyedül hosszabb időre a nyílt tengerre. Azóta vitorlás hajóval járja a világot.

Vitorlás hajó
A kapitány nem más, mint Liz Clark, aki 2006-ban húzta fel a horgonyt és azóta meg sem áll. Függetlenül és szabadon járja a világot hajójával és ami a legszebb ebben az egészben: egyáltalán nincs terve a jövőre nézve. Legalábbis egyelőre nem tervezi, hogy abbahagyja az utazgatást. Képzettsége miatt se kell őt félteni, ugyanis jártas már annyira a témában, hogy képes tájékozódni a nyílt tengeren. 7 éves volt, amikor először elment egy 5 ezer mérföldes hajókirándulásra a családjával.

Amikor később felnőtt, úgy érezte, itt az ideje annak, hogy legyen egy saját hajója – nem csak azért, mert szeret vitorlázni, hanem mert imád a természetben lenni. Clark 2005-ben vásárolt is egy hajót, amit Swellnek nevezett el. A hajó remek állapotban volt ahhoz képest, hogy 1966-ban gyártották. Viszont a hajót fel kellett készítenie egy nagyobb kirándulásra, ezért nem ártott egy kis extra felszereltség.

Annak érdekében, hogy a hajó alkalmas legyen egy hosszabb kiruccanásra, Clark olyan szakmai tudással rendelkező tengerészekkel dolgozott együtt, akiktől mindent megtanulhatott, főleg a technikai részét: kitanulmányozta a technikai berendezést, az elektromos rendszereket, a mechanikát és minden mást. Hisz ha egyedül lesz a nyílt tengeren, minden problémát neki kell megoldania, ott senkitől se tud segítséget kérni.

Vitorlás hajó

Az első évben, amit Clark a tengeren töltött, elhajózott Mexikó nyugati partjaira. Viszont ezt az időszakot nem egyedül töltötte, mert csatlakozott hozzá néhány barátja, ők voltak a legénység. Bár Clark élvezte a barátaival töltött időt, mégis bejelentette, hogy egyedül szeretné folytatni az utat, mert a jövőben azt tervezi, hogy kicsit jobban próbára teszi magát azáltal, hogy teljesen elszigetelődik a modern világtól.

Második nagy útja során a Karib-tengert hódította meg, viszont az a terve, hogy teljesen egyedül legyen, nem valósult meg, ugyanis egy sokkal tapasztaltabb, egy személyes legénység csatlakozott hozzá, aki már többször bejárta a tengert: édesanyja. Több mint 20 napot töltöttek a Csendes-óceánon. A következő egy évet pedig a Francia Polinézián és Kiribatin töltötte hajóján, immáron egyedül.

Ez a kirándulás igencsak próbára tette Clark szakmai tudását. Visszafelé Kiribatiról baleset történt, így nem tudott volna tovább haladni. Szerencsére Clark annyi tudást és szakértelmet szerzett azoktól a tengerészektől, akikkel annak idején együtt dolgozott, hogy sikerült megállítania a szivárgást, így folytatni tudta az utat.

Clark összesen 18 ezer mérföldet tett meg hajójával és már tervezi a következő csendes-óceáni kirándulást.

 

ClarkutazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kompasz

Iránytű, tájoló.

Halfej

Halfej: a nagyvitorla felsõ sarkába préselt fémlemez.

Ben Ainslie

Ben Ainslie Háromszoros olimpiai aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, a Sport Tiszteletbeli...

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Hajótest szélessége

A hajótest szélessége a hajótest legnagyobb, keresztirányban és vízszintesen mért mérete...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.