Csodálatos vitorlások a Balaton vizén!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Balaton legcsodálatosabb vitorlásai!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balaton legcsodálatosabb vitorlásai!


2023/12/06

Magyar tengerünket is csodálatos hajók szelik át, nem csak a hatalmas óceánok vizei. Most ezek közül a gyönyörű alkotások közül ismerheted meg a legszebbeket!

 

Lenyűgöző és csodálatos vitorlások a Balaton vizén

1. Kishamis

A Kishamis műemlék védettségi posztot élvez, kora már több, mint 120 év. Építése 1896-ban történt, Michael Ratsay tervei szerint, Balatonfüreden a hajógyárban, a megrendelés pedig a Széchenyi családból érkezett és a milleniumi hajófelvonuláson már ott volt. Kikötőjére Siófokon bukkanhatunk rá, a Kishamis a Balaton legrégebbi vitorlása és mind a mai napig kiváló eredménnyel záruló versenyeket tesz meg.

2. Lillafüred

A füredi Hajógyárban épült 1956-ban, teste szegecselt alumínium, egy árboccal, 75 négyzetméteres vitorlafelülettel és 30 fős befogadóképességgel. Egészen 2009-ig sétahajó volt, ám ismét versenyekre viszik, hiszen teljesen fel lett újítva. A Sirocco és a Nemere II. testvérhajója ez, jelenleg Balatonfüred kikötőjében áll.

3. Sirocco

Wágner Imre tervei alapján épült meg, melyet közösen írtak meg Hankóczy Jenővel, építése 1944-ben kezdődött meg Füreden a Hajógyárban, ám a világháború végett csak 1947-ben lehetett teljesen kész. 1984-ben teljes körű felújításnak vetették alá, a Sirocco nevet is azóta viseli, hossza majdnem húsz méter, és 9,3 tonna, 22 méteres árboccal, valamint egy 73 négyzetméteres nagyvitorlával, melyek alapján egy nagy hajóról beszélhetünk.

 

4. Nemere II.

Ez egy sorozatnak az első hajója, a három darabból álló 75-ös scharenkreuzeré, az akkor Európa szerte híres gyárban, a Balatonfüredi Hajógyárban készült 1944. júniusában, Benacsek Jenő tervei alapján. Két testvére van, a Sirocco és a Lillafüred. A Nemere II. tölgyfából készült, mely túlélte a világháború idejét, ám ezután évekig nem volt vízen. Számos versenyt nyert már, de a legszebb eredményei a két évente megrendezett Kékszalagokon érte el, hét indulásból ötször aratott diadalmas nyereséget és 1955-ben pedig olyan időrekordot vitorlázott, mely a mai napig is tartja magát.

5. Barracuda

Akár a Sirocco modern kiadása is lehetne, igazi kecses és vékony hajó ez. Ebből a hajótípusból csak kettő van hazánkban, az egyik a Barracuda, a másik pedig a Garuda, ám a Barracuda az első olyan vitorlás, mellyel vízisíelést hajtottak végre a Balatonon, mely le is van írva, hiszen mindenféle segítség nélkül, saját erőből érte el azt a sebességet, mely ennek a sportnak az űzését lehetővé tette.


Balaton hajó vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vantni

A vantnik (=csarnak) az árbocot oldalra merevítő drótkötelek.

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,...

Kielwasser

Kielwasser - farvíz

Exkluzív rendezvényhelyszín

Exkluzív rendezvényhelyszín olyan hely a különféle rendezvények megtartásakor, ahol...

Kitisztázás

Az összegubancolódott kötél vagy vitorla kibogozása.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.