notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csodálatos vitorlások a Balaton vizén!

hirdetes

A Balaton legcsodálatosabb vitorlásai!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyar tengerünket is csodálatos hajók szelik át, nem csak a hatalmas óceánok vizei. Most ezek közül a gyönyörű alkotások közül ismerheted meg a legszebbeket!

 

Lenyűgöző és csodálatos vitorlások a Balaton vizén

1. Kishamis

A Kishamis műemlék védettségi posztot élvez, kora már több, mint 120 év. Építése 1896-ban történt, Michael Ratsay tervei szerint, Balatonfüreden a hajógyárban, a megrendelés pedig a Széchenyi családból érkezett és a milleniumi hajófelvonuláson már ott volt. Kikötőjére Siófokon bukkanhatunk rá, a Kishamis a Balaton legrégebbi vitorlása és mind a mai napig kiváló eredménnyel záruló versenyeket tesz meg.

 

2. Lillafüred

A füredi Hajógyárban épült 1956-ban, teste szegecselt alumínium, egy árboccal, 75 négyzetméteres vitorlafelülettel és 30 fős befogadóképességgel. Egészen 2009-ig sétahajó volt, ám ismét versenyekre viszik, hiszen teljesen fel lett újítva. A Sirocco és a Nemere II. testvérhajója ez, jelenleg Balatonfüred kikötőjében áll.

 

3. Sirocco

hirdetes

Wágner Imre tervei alapján épült meg, melyet közösen írtak meg Hankóczy Jenővel, építése 1944-ben kezdődött meg Füreden a Hajógyárban, ám a világháború végett csak 1947-ben lehetett teljesen kész. 1984-ben teljes körű felújításnak vetették alá, a Sirocco nevet is azóta viseli, hossza majdnem húsz méter, és 9,3 tonna, 22 méteres árboccal, valamint egy 73 négyzetméteres nagyvitorlával, melyek alapján egy nagy hajóról beszélhetünk.

 

 

4. Nemere II.

Ez egy sorozatnak az első hajója, a három darabból álló 75-ös scharenkreuzeré, az akkor Európa szerte híres gyárban, a Balatonfüredi Hajógyárban készült 1944. júniusában, Benacsek Jenő tervei alapján. Két testvére van, a Sirocco és a Lillafüred. A Nemere II. tölgyfából készült, mely túlélte a világháború idejét, ám ezután évekig nem volt vízen. Számos versenyt nyert már, de a legszebb eredményei a két évente megrendezett Kékszalagokon érte el, hét indulásból ötször aratott diadalmas nyereséget és 1955-ben pedig olyan időrekordot vitorlázott, mely a mai napig is tartja magát.

hirdetes

 

5. Barracuda

Akár a Sirocco modern kiadása is lehetne, igazi kecses és vékony hajó ez. Ebből a hajótípusból csak kettő van hazánkban, az egyik a Barracuda, a másik pedig a Garuda, ám a Barracuda az első olyan vitorlás, mellyel vízisíelést hajtottak végre a Balatonon, mely le is van írva, hiszen mindenféle segítség nélkül, saját erőből érte el azt a sebességet, mely ennek a sportnak az űzését lehetővé tette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Bavaria 32

Bavaria 32 - Kötélzet és vitorlázat Nagyvitorla konvencionális... Tovább

szélcsend

Levegő nyugalmi állapota, vagyis áramlása oly gyenge, hogy érzékeinkkel nem vesszük észre Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek hajó szerelem tenger,óceán