Gyerekekkel a vitorlás fedélzetén- Ezekre kell figyelned, ha gyerekekkel vitorlázol

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Gyerekekkel a vitorlás fedélzetén- Ezekre kell figyelned

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gyerekekkel a vitorlás fedélzetén- Ezekre kell figyelned


2023/11/19

Egy pihentető vitorlázás máris kihívássá válik, ha gyerekek is vannak a fedélzeten. Azonban bármilyen nehéz feladatnak is látszik, egy vitorlás nyaralásról életed legcsodálatosabb emlékeit hozhatod haza, ha gyermekeid is veled tartanak. Egy vitorlás út előtervezése mindig fontos lépés, főleg akkor, ha gyerekek kerülnek a képbe. A család kisebb tagjaival már jóval a kihajózás előtt tudatnod kell, hogy mire számíthatnak, és meg kell velük értetned a hajón és a vízparton érvényes szabályokat is. Íme néhány tipp, amivel biztonságosabbá, élvezetesebbé teheted a hajókázást gyermekeiddel.

vitorlázás gyerekekkel

Első a biztonság a vitorlás fedélzetén

A gyerekeket először is körbe kell vezetni a hajón, ugyanis az elkövetkezendő időszakban ez lesz az otthonuk. Tisztában kell lenniük a szabályokkal, a helyes viselkedéssel, és a különböző felszereltségek használatával is, különös tekintettel a WC-re.

 

Meg kell mutatnod nekik továbbá, hogy hogyan járjanak-keljenek a hajón, hogy elkerüljék a sérüléseket és baleseteket. Bizonyos hajókon vannak biztonsági hálók, de még ezeken sem szabad magukra hagyni, vagy szem elől téveszteni a kisebb gyerkőcöket, és mindegyikükön kell, hogy legyen egy megfelelő méretű mentőmellény. Fontos az is, hogy rossz időben ne tartózkodjanak a fedélzeten.

 

Amennyiben egy vitorlás, vagy más kisebb méretű hajóról van szó, ami lehetőséget nyújt a tengerben való úszkálásra is, akkor a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy hogyan mászhatnak le a tengerbe a létrán és hogy sose ússzanak a hajó fenekénél, ahol a propellerek vannak.

 

Egészségügyi óvintézkedések vitorlázás közben

Egy hajón mindig kell, hogy legyen elegendő elsősegély minden utas számára, és ez gyerekek jelenlétében szintén fokozottan fontos.

 

A gyerekek sokkal érzékenyebbek a környezeti változásokra, és gyakrabban törhetnek rájuk kisebb rosszullétek az utazás során, mint a felnőttekre, szóval mindenképpen érdemes kellő mennyiségű orvosságot magadnál tartani az ilyen esetekre. Készülj fel a torokfájásra, a hasfájásra, a fülfájásra, hőemelkedésre, illetve azokra a bajokra, ami a gyerekednél jellemzően elő szokott fordulni. Legyen kéznél elegendő sebtapasz és fertőtlenítőszer a kisebb sérülések ellátására. 

 

A tengeribetegség egyik legjobb gyógymódja sok pihenést és friss levegőt biztosítani a gyerekeknek. A gyerekek továbbá különleges védelmet igényelnek az UV sugárzás elől, szóval legyen elég naptej a bőrükre, és általánosságban ne tartózkodjanak a napon a legveszélyesebb órákban.

 

Ruhák és élelmiszerek vitorlázáshoz

Gondolj arra, hogy a vízen, a parton, és utazásod különböző állomásaidon milyen időre számíthatsz, és ez alapján pakolj be, készülj a meglepetés esőkre és hidegekre is!

 

A friss tengeri levegő hajlamos meghozni az egyébként is gyakran éhes gyerekek étvágyát, ezért ne felejtsd el biztosítani az egészséges, rendszeres étkezéseket számukra. A gyerekek továbbá gyakran elfelejtenek eleget inni, különösen a hajózás izgalmai közepette. Ügyelj arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak az út során!

 

A gyerekek érdeklődésének megőrzése érdekében érdemesebb rövidebb útszakaszokat tervezni (pl. 2x2 óra egy 4 órás helyett, stb.), de ügyelj arra is, hogy elegendő idejük legyen úszkálni, játszani, és élvezni az utazás állomásait.

 

Amire a különböző korú gyermekeknél érdemes odafigyelni

Minden út előtt szerezz minél több információt, amik segíthetnek megfelelően felkészülni a kalandokra. Az előkészületek mindig sokban függnek a gyerekek korától is.

 

Kisbabák a vitorlás fedélzetén

Meg kell győződnöd róla, hogy van-e megfelelő hely a hajón a szoptatáshoz, a higiéniai teendők elvégzéséhez és a nyugodt alváshoz. Továbbá járj utána, hogy a különböző célállomások mennyire tesznek eleget ezeknek a szükségleteknek, illetve, hogy tudsz-e beszerezni babaételt.

 

Kisgyerekek, óvodások a vitorlás fedélzetén

Ők azok az utastársak, akik folyamatos felnőtt figyelmet igényelnek. Érdemes olyan játékokat, színezőket, és egyéb dolgokat bepakolni, amikkel a gyerekek leköthetik magukat. Ügyelj persze arra is, hogy ezek ne foglaljanak sok helyet.

 

Fontos továbbá, hogy a gyerekek ne csak „ott legyenek” az utazáson, hanem ők is átéljék azt. Érdemes már jóval az indulás előtt felkelteni az érdeklődésüket a várható élményekre és érdekességekre, úgymint a csillagok nézegetésére a hajó fedélzetéről, vagy a tengeri élővilágra.

 

Iskolás gyerekek a vitorlás fedélzetén

Az önállóbb korú gyerekeket érdemes arra ösztönözni, hogy hajónaplót írjanak, képeket készítsenek, vagy megismerkedjenek a vitorlázás világával. Az alapvető készségek, és az eszközök használatának elsajátítása szintén fontos lehet egy hajón, ráadásul biztosan élvezik majd, hogy ők is részesei a dolgoknak.
 


hajó utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nautic 330 Club vitorlás hajó

A Nautic 330-as 2005-ben megjelent, még inkább családközpontú koncepciója. A hajótest 15...

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a...

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.