Vitorlázás Olaszországban: ezek Olaszország legjobb vitorlás helyei

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vitorlázás Olaszországban: ezek Olaszország legszebb vitorlás régiói

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlázás Olaszországban: ezek Olaszország legszebb vitorlás régiói


2023/10/19

Olaszországban vitorlázni minden tengerész álma (nem lepődnénk meg, ha még az olasz tengerészek is erről álmodoznának). Európa egyik leglátogatottabb országa tele van lélegzetelállító helyekkel, legyen szó akár csizmaformájú szárazföldjéről, vagy az azt körülölelő Földközi-tenger és az Adria partjairól.

Vitorlázás Olaszországban: itt érdemes vitorlázni Olaszországban

Habár nyáron meglehetősen nehéz természetes vagy mesterséges kikötőket találni, gondos szervezéssel életed egyik legcsodálatosabb élményben lehet részed, ha Olaszországba vitorlázol.

 

A legtöbben ilyenkor elkövetik azt a hibát, hogy túl sok mindennel töltik fel útitervüket. Érthető, hogy az ember szeretné látni a szicíliai naplementéket, a toszkán partot és az Adria kikötőit, de hacsak nem tölthetsz el itt hosszú heteket egy nyaralás során, akkor mindez csak kaotikus rohanásba torkollik majd, és fáradtabban térhetsz haza, mint ahogy útnak indultál.

 

Éppen ezért a következőkben összegyűjtöttünk néhány vitorlás régiót Olaszországból, amelyekre akár egy-egy egész nyaralást is megéri rászánni!

 

Tudnivalók az olaszországi vitorlázásról

Olaszország vitorlás régióira eltérő szélerőségek jellemzők, amelyek ráadásul szezonálisan is hajlamosak változni – a nyári hónapokban általánosságban jóval kevesebb szélre lehet számítani, mint az év többi részében.

 

Az augusztusi főszezonban általánosságban mindenütt magasabb árakra lehet számítani, amit mindenképpen érdemes észben tartani.

 

A vitorlások éppen ezért gyakran kell alkalmazzák a hajó motorját, ha mozogni szeretnének a tengeren. Ne lepődj meg tehát, ha több motorcsónakkal és motoros hajóval találkozol itt, mint a Földközi-tenger vagy az Adria más részein.

 

Fontos megjegyezni továbbá, hogy az olasz törvények előírják, hogy azok a hajóskapitányok, akik szeretnének 6 mérföldnél (nagyjából 9,5 kilométer) messzebb hajózni a parttól, ICC bizonyítvánnyal kell, hogy rendelkezzenek. E mellett be kell tudják mutatni a hajó regisztrációs papírjait és egy érvényes biztosítást is.

 

Az Olaszországban vitorlázók jó, ha tudják, hogy errefelé nincs hajómentő szolgálat – a tengeri vészhelyzetek esetén a helyi parti őrséget (Guardia Costiera) kell értesíteni az 1530-as hívószámon.

 

Olaszország négy legszebb vitorlás régiója

Olaszországnak négy nagyobb vitorlás régiója van, amelyek mind egyéni látványt és élményeket kínálnak az utazók számára. Lássuk ezeket bármilyen sorrend nélkül!

 

Vitorlázás Olaszországban, Toszkánában

Habár az előbb azt írtuk, hogy listánkat nem sorrend alapján mutatjuk be, az igazat megvallva talán Toszkána az első számú úti cél azok számára, akik egy vitorlással szeretnék felfedezni Olaszországot.

 

Itt mindenki talál magának valami érdekeset: ott van például Elba, Giglio, Capraia és Giannutri szigete, amelyek mind könnyedén megközelíthetők vitorlással. Mindegyiken található kikötő és több horgonyzóhely is, amelyek közül néhány az időjárástól is védett helyen bújik meg.

 

A szárazföldön a Cala di Medici, a Punta Ala, a Porto Santo Stefano, a Porto Ercole és Cala Galera mind méretes és kényelmes kikötők, amelyek mind tökéletes választások az Olaszországban vitorlázók számára.

 

Vitorlázás Olaszországban, Nápolyi-öbölben

A Nápolyi-öböl sok Olaszországban vitorlázó főhadiszállása, méghozzá nem véletlenül. A terület északi részén található Ischia és Procida névre hallgató szigetek mind ideális célpontok a vitorlással érkezők számára, a régió pedig több jól felszerelt marinát és megannyi látványos horgonyzóhelyet kínál.

 

A festői táj koronája egyértelműen a háttérben nyugvó Vezúv, amit a legtöbb közeli marinából jól látni. Az egyik legjobb vitorláskikötő egyébként a Pontine-szigeteken található, ekamely szintén az öböltől északra fekszenek.

 

Délebbre haladva, a Sorrentói-félszigettől nem messze bukkanhatsz Capri szigetére (és hírhedten drága kikötőjére). Kedvezőbb időben horgonyzási lehetőségeket is találsz errefelé. Ha délen jársz, érdemes az Amalfi-partra is benézni.

 

Vitorlázás Olaszországban, Szardíniában

Szardínia szigetének környéke nem csak Olaszország, vagy a Mediterrán-térség, hanem talán az egész világ egyik legtökéletesebb vitorlás régiója. A térség biztonságos kikötői nagyjából egyenlő távolságra fekszenek egymástól a sziget partjai mentén.

 

A keleti oldal védettebb, és bámulatos, fehér homokos, tisztavizű tengerpartokat kínál. Népszerű úti cél, különösen a gazdagok számára, de az olyan kikötőkben, mint a Porto Cervo például rendkívül kedvező árakon éjszakázhatsz a szezonon kívüli időkben. Nyáron több száz vagy több ezer eurós árakra számíts.

 

Szardínia nyugati oldala kevésbé védett, és így nyitottabb a misztrál szél számára is. Ez az erős északnyugati szél a kisebb testű hajók számára jelenthet gondot, amelyeknek ráadásul nincs is túl sok lehetőségük elbújni előle. Amikor a misztrál teljes erővel fúj, a kisebb vitorlásokkal szigorúan kerülni kell a Korzika és Szardínia közötti Bonifaciói-szorost.

 

Persze jó időben mindenképpen érdemes elvitorlázni Szardínia nyugati oldalára is, mert San Pietro és Capo Teulada szigete között mesés olaszországi vitorlázásban lehet részed.

 

Vitorlázás Olaszországban, Szicíliában

Végül, de nem utolsó sorban nem hagyhatjuk ki Szicíliát, az olaszországi vitorlázás egyik fénypontját sem. Ez a régió számos marinát kínál, habár ezek nyáron – nem meglepő módon – meglehetősen drágák lehetnek. Nem meglepő módon sok nagyobb olasz vitorlásbérleti cég is jelen van Szicíliában.

 

Horgonyzóhelyeket Cefalùban és Palermo mellett is találni. A sziget nyugati végén San Vito lo Capo is kényelmes marinát és horgonyzóhelyet kínál a hajósoknak, amelyek védelmet biztosítanak a misztrál szél ellen.

 

Szintén a sziget nyugati végének közelében fekszenek az Egadi-szigetek is, amelyek tiszta vízzel és biztonságos horgonyzóhelyekkel várják a vitorlázókat, de lehorgonyozhatsz akár a közeli Lipari-szigetek között is.

 

Trapani és Marsala városai szintén csábító célállomások az Olaszországban vitorlázók számára, habár délre haladva a kikötők felszereltsége némileg csökken.

 

Szicília keleti oldalán több gyönyörű városra lelhetnek azok, akik egy vitorlás fedélzetén szeretnék felfedezni Olaszországot – ilyen például Catania, Szirakúza és Taormina is. Riposto marinájából pazar kilátás nyílik az Etnáról fellőtt tűzijátékokra.

 

A Messinai-szoros örvényei érdekes látványt nyújtanak az arra hajózok számára, és habár a legtöbb hajóra nem jelentenek veszélyt, észrevehetően befolyásolhatják a járművek kormányzását.
 


tenger, óceán utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Caleb Paine

Caleb Paine Caleb Paine Jorge Zariffal együtt napjaink Junior Finnes...

Diabétesz

 diabétesz

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem...

Reggeliző belváros

A legjobb reggelizőt keresed Budapesten? A PRE-GO a legjobb reggeliző a belvárosban, ahol helyben...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.