6 tipp arra, hogy hogyan vitorlázd körbe a világot: vitorlázd körbe a világot, segítünk

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 6 tipp arra, hogy hogyan vitorlázd körbe a világot

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

6 tipp arra, hogy hogyan vitorlázd körbe a világot


2023/11/30

Nem mindenkinek adatik meg, hogy egy hirtelen felindulásból felszálljon vitorlására, és körbecirkálja vele a Föld tengereit és óceánjait. Mégis, az utazás gondolata sokakat megrészegít, és vannak, akik minden áron szeretnének belekóstolni a vitorlás életbe a világ vizein.

A világ körbe vitorlázása

Ha kellően kalandvágyó vagy, akkor valójában többféleképpen is valóra válthatod álmodat, és még olajsejknek sem kell lenned hozzá. Tartsd nyitva a szemed, mert sosem tudhatod, hogy mikor pottyan az öledbe egy életre szóló lehetőség.

 

Íme 6 tipp azoknak, akik szeretnék körbevitorlázni a világot:

 

1. Szerezz munkát egy hajón

Ha sikerül elsajátítanod egy hasznos fedélzeti készséget, akkor rögtön lehetőségek tárháza nyílik meg előtted. Gondolkodj el rajta, hogy mihez értesz, vagy mi érdekel, és keress valamilyen ahhoz kapcsolódó kurzust, tréninget, amely során kitanulhatsz egy fedélzeti szakmát. Az egyszerűbb fedélzeti munkáktól kezdve a hajómérnöki és tengeri szakács karriereken át egészen a kapitányi tisztségig temérdek célt kitűzhetsz magadnak, csak állj készen megmászni a ranglétrát.

 

2. Menj el önkéntesnek kisebb vitorlás hajókra

Ha minél előbb szeretnél egy vitorlás fedélzetére kerülni, és inkább kihagynád a képzési fázist, akkor próbálj bekerülni egy olyan hajó legénységébe, amire tapasztalatlan segédeket is felvesznek.

 

Habár érdemes a külföldi lehetőségek között is szétnézni, temérdek olyan csapatra lelhetsz, akik szintén csak most kísérleteznek a vitorlázással, így velük együtt tanulhatsz bele ebbe a sportba/szakmába. Természetesen komolyabb csapatoknál is bepróbálkozhatsz, hiszen ők még több tapasztalattal szolgálnak, de kezdőként nem sok esély lehet bekerülni közéjük.

 

Ha sikerül találnod egy kapitányt, akkor keresd fel őt, közöld vele, hogy szeretnél besegíteni, és sorolj fel minden releváns képzettséget, készséget, amik esetleg hasznosak lehetnek egy hajón.

 

3. Állj be hajóőrnek

Ez egy remek opció azoknak, akik szeretnék ugyan körbevitorlázni a világot, de konkrétan nem élvezik magát a vitorlázást, vagy élvezik, de könnyedén elkapja őket a tengeribetegség.

 

A legtöbb világot körbevitorlázó hajótulajdonos időnként szünetelteti a hajózást, hogy otthon lehessen egy kicsit. Ilyenkor általában megkeresik a legbiztonságosabb kikötőket, ahol leparkolhatják vízi járművüket, de csak úgy ott hagyni egy hajót a vízen érthetően ijesztő gondolat lehet. Néhány tulajdonos éppen ezért hajóőröket alkalmaz, akik néhány hétig, vagy akár egy hónapig vigyáznak a hajójukra.

 

A hajóőr gyakran együtt utazik a tulajdonossal, és megegyezés szerint még akár pénzt is lehet keresni ezzel, habár sokan már azzal megelégszenek, hogy ingyen hajókázhatnak egy vitorlás fedélzetén.

 

4. Menj el egy hajótúrára

Néhány vitorlás hajó folyamatosan cirkál a világ vizei között. Csak válassz szakaszt az útvonalon, amit látni szeretnél, és egyezz meg a kapitánnyal, hogy mekkora összegért tarthatsz velük azon a szakaszon. Ha be tudsz segíteni valamiben, akkor az értelemszerűen növeli az esélyeidet, hogy rábólintsanak a dologra.

 

Ha van elég félretett pénzed, akkor talán egy egész világkörüli útra is befizethetsz, vagy több szakaszra is elmehetsz más-más években, míg nem a végére az összes óceánt és tengert ki nem pipálod listádon.

 

5. Működj együtt barátaiddal

Habár az ilyen ötletek gyakran az átitalozott éjszakákon születnek, amikor mindenki mindenre képesnek érzi magát, némi spórolással, tervezéssel, és aktív együttműködéssel ténylegesen megvalósíthatjátok közös álmotokat barátaiddal. Nézzetek szét a használt és új vitorlások között, járjatok utána a karbantartás, és a hajókezelés fortélyainak, és idővel ti magatok is kihajózhattok majd!

 

Ha nem tudtok elegendő időt félretenni egy világkörüli útra, akkor próbáljátok apránként adagolni, és minden évben látogassatok meg egy-egy tengert, vagy óceánt, míg el nem mondhatjátok magatokról, hogy körbevitorláztátok a Földet.

 

6. Vásárold meg saját hajódat

Egyesek annyira elszántan szeretnék körbehajózni a világot, hogy képesek saját otthonukat is eladni, hogy egy vitorlás fedélzetére költözhessenek (amit az otthonukért kapott pénzből vásárolnak). Ez egy radikális döntés, de ha nem köt túl sok minden jelenlegi otthonodhoz, és képes vagy olyan munkát szerezni, amihez nem kell mindig egy helyen lenned, akkor zöld az út. Vannak, akik például ingatlant adnak bérbe jövedelemforrás gyanánt, míg mások fél évet munkával, fél évet pedig hajózással töltenek.
 


hajó sport utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Randihely

Egy tökéletes randihely kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen több dologra is oda kell...

Irodatakarítás Budapest

Irodatakarítás Budapest

470

470 vitorlás hajó története Francia tervezésű olimpiai osztály, Montrealban szerepelt...

Saját testsúlyos edzés

 Saját testsúlyos edzés

Beaufort skála

A Beaufort skála meghatározását lásd a szélerősség skála szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.