Vitorlázzunk vissza a múltba – Képeken a balatoni vitorlázás a 60-es 70-es évekből

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vitorlázzunk vissza a múltba – Képeken a balatoni vitorlázás a 60-es 70-es évekből

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlázzunk vissza a múltba – Képeken a balatoni vitorlázás a 60-es 70-es évekből


2024/02/01
ZH

Forrás: képek forrása: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór Cége

Az 1960-as és 1970-es évek időszaka a Balaton partján töltött nyári szünetek aranykorát hozta el. Ebben a nosztalgikus utazásban vitorlázók, hajók és a balatoni hangulat színesíti meg az emlékezetes pillanatokat a vizeken.

vitorlázás Balatonon

Balatoni Hajózás és Vitorlázás a 60-as Évekből: Nosztalgia a Vizeken

 

Az 1960-as és 1970-es évek a balatoni nyári szünetek igazi aranykorát hozták el, amikor a valódi pihenés csak akkor kezdődött, ha a család Trabantja elhagyta az Osztapenko kapitány szobrát, és az M7-esen lekanyarodva megérkezett a Balaton partjára. A balatoni SZOT-üdülő Junoszty tévés, csipketerítős szobái, a strandokon fogyasztott főtt kukorica és lángos mind részei voltak a felejthetetlen nyári élményeknek.

 

magyar yacht szövetség

Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór Cége

1929. december 3-án öt vitorlásklub, köztük a Királyi Magyar Yacht Club, egyesült és megalapította a Magyar Vitorlás Yacht Szövetséget. Az új szövetség első elnöke gróf Széchenyi Béla volt, ahogy a képen is látható.

 

A Balaton mindig a magyar tengerként szolgált, és sokak számára még a világútlevél kiváltása után is maradt a Balaton a legkedvesebb üdülőhelyük. A Fortepan-képgyűjteményében mindig érdekes képekre bukkanunk, ami persze most sem volt másképp! Tekintsünk hát vissza a múltba, és éljük át újra a balatoni nyarak hangulatát a '60-as, '70-es és '80-as évek szemszögéből.

 

 

Vitorlázás a Balatonon


A balatoni vitorlázást még a két világháború vagy a kommunizmus sem tudta megtörni. A Fortepan-gyűjtemény fotói bemutatják a balatoni yollék és az 50-es cirkálók mellett a tó legszebb hajóit, a 30-as cirkálókat. Képes nosztalgiával utazunk vissza korabeli Kékszalag versenyekre, ahol a Balaton minden legendás és mindennapos vitorlása rajthoz állt, és szinte mindig célba ért. Engedjük, hogy a képek vezessenek minket egy nosztalgiamaratonra és vitorláshajó túrára a múltba, ahol a balatoni vizeken pompázik a kalózok és a 120 éves Kishamis, és a fedélzeti elegancia uralja az időt.

 

balatoni vitorlázás
Fortepan / Turbéky Eszter

A Kishamis, a Balaton jelenlegi legrégebbi B-kutter típusú vitorlása, eredetileg a Széchenyi család megbízásából épült 1896-ban. A második világháború idején sok vitorlást elpusztítottak, de a Kishamis megmenekült: a füredi hajógyár munkásai az elsüllyedést választották, így sikerült megmenteni a hajót. Az ötvenes években a kuttert felújították, és ma is versenyez vele a Balatonon. A fotó 1935-ben készült.

Fortepan / Dr. Ember Károly

 

1941-es fotó egy 30-as cirkálóról a siófoki belső kikötőben, valószínűleg a Bohó nevű hajóról. A mentőöv alapján látszik, hogy a Bohó egy rendszeres résztvevője volt a Kékszalag versenyeknek.

 

Fortepan / Dr. Ember Károly

1941-ben, Balatonfüred közelében megrendezett Kékszalag vitorlásverseny. Az esemény eredeti versenykiírása 1934-ből származik, és így fogalmaz: "Egy 140-160 km-es navigációs verseny - a partok érintése nélkül - nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván."

 

Fortepan / Somlai Tibor

1936-ban vitorláshajók felvonulása Tihanyban, a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete előtt.

 

Fortepan / Dr. Ember Károly

Vitorlás 1943-ból.

 

Fortepan / Dr. Tóth Károly

1962-ben egy kalóz látható a Tihanyi Apátság épületének háttérben. A német Carl Martens tervei alapján épített, stabil, tágas és könnyen karbantartható modell gyorsan terjedt el. Magyarországon 1942-ben rendezték az első kalózbajnokságot.

 

Fortepan

Reggeli rutin a siófoki vitorláskikötőben 1959-ben, a háttérben egy vas 50-es cirkáló.

 

Fortepan / Mészáros Zoltán

Kilátás a siófoki Európa szállóból (1968).

 

Fortepan / MHSZ

Tihany, Gödrös: korabeli modellvitorlások 1964-ben.

 

Fortepan / Umann Kornél

1979-ben a Balatonon való hajózás az Uránusz nagyvitorláson. A kétárbócos, közel 16 méter hosszú vitorlás a Balatonfüredi Hajógyárban készült 1955-ben, utasbefogadó képessége 31 fő volt. Háttérben a legendás Beloiannisz motoros hajó látható. Az Uránuszt 2007-ben, a Beloianniszt pedig 2003-ban vonták ki üzemeltetésből.

 

Fortepan / Dr. Ember Károly

Balatoni idill egy 50-es cirkálón.


autó Balaton divat érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Navigáció

 Hajózástan, helyzetmegállapítás+hajóvezetés.

Cumulus

A cumulus egy 1-2 km magasan úszó gomolyfelhő. A zivataros idő előhírnöke. A vastagabb...

Fux

A fux az orrkabin neve.

Backbord-szabály

Backbord-szabály: különböző oldali irányú széllel hajózó vitorlások találkozásánál...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.