A legősibb vitorlás: valóságos vízi szörnyet fedeztek fel Mexikóban: Spinosaurus maradványokra bukkantak

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A legősibb vitorlás: valóságos vízi szörnyet fedeztek fel Mexikóban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legősibb vitorlás: valóságos vízi szörnyet fedeztek fel Mexikóban


2020/05/07

95 millió évvel ezelőtt élt Spinosaurus, minek megkövesedett csontjaira találtak rá a Detroit Mercy Egyetem kutatói. A dinoszauruszuk közé sorolt Spinosaurus-t valóságos vízi szörnynek nevezik egy tanulmányban, ami azért érdekes, mert ezzel megdőlt az az eddigiekben fenntartott vélekedés, miszerint a nem madár-dinoszauruszuk élettere egyedül a szárazföld volt. 

Vízi szörnyet találtak Mexikóban

A Spinosaurus félig vízi életmódot folytatott

Marokkó délkeleti részén fedeztek fel megkövesedett Spinosaurus-farokcsontokat, ami alapul szolgál a faj életmódjának, testfelépítésének, képességeinek, kinézetének vizsgálatához, modellezéséhez. A kutatók a maradványok segítségével modellezték a példány valószínűsíthető felépítését, aminek segítségével a feltételezhető mozgását szerették volna kideríteni. Mégpedig azért, mert ebből bizony messzemenő következtetéseket vonhatnak le nemcsak a Spinosaurus életmódjával kapcsolatban, hanem az egész dinoszauruszuk fajával kapcsolatban is. Amire jutottak, az pedig valóban áttörést jelent a tudományban: a Spinosaurus félig vízi életmódot folytatott.

 

A Spinosaurus tehát a legősibb vitorlás

Bár a kutatóknak azt még nem sikerült megállapítaniuk, hogy pontosan milyen vitorlájuk, azaz kinövésük volt a hátcsigolyájukon, kétségtelen, hogy volt. A modellezés alapján kiderült, hogy a krokodilhoz hasonlóan ide-oda tudta mozgatni a farkát oldalsó irányba, olyan tolóerőt generálva, amellyel könnyedén üldözőbe tudta venni a kiszemelt zsákmányt a víz alatt. Továbbá az is kiderült már, hogy szintén a krokodilhoz hasonlóan az arccsontjuk különböző nyílások voltak, amik szintén segíthették a sikeres vadászatot. A Spinosaurus több tekintetben is alkalmazkodott a vízi életmódhoz, többek között csontsűrűsége és farkának alakja tekintetében. Bár eddig úgy vélekedtek a szakértők, hogy a Spinosaurus csupán néha begázolt a folyóba, arra várva, hogy egy-egy hal elússzon mellette, most már inkább arra hajlanak a bizonyítékok, leletek alapján, hogy félig vízi életmódot folytatott, és főleg nagytestű halakkal táplálkozott, vagyis a kora valóságos vízi szörnye lehetett, amitől valósággal rettegett a préda. 

 

Nagy áttörés a tudományban

Stephanie Pierce, a Harvard Egyetem munkatársa így nyilatkozott: "Ez a felfedezés megdönti azokat a több évtizedes elképzeléseket, hogy a nem-madár dinoszauruszok élettere a szárazföldre korlátozódott…úgy véljük, hogy ez a mostani felfedezés forradalmasítja a dinoszauruszok biológiájával kapcsolatos ismereteinket". De nézzük meg a kutatásról készült anyagot, amiben a modellezett Spinosaurus is látható!

 

 


érdekesség hír tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása.

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz.

Félszél

Félszél – a hajó menetiránya és a látszólagos szélirány kb. 90 fokot zár be

Sloop vitorlás

            ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.