A Sirocco megvédte bajnoki címét a Volksbank Alkotmány Kupán

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Sirocco megvédte bajnoki címét

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Sirocco megvédte bajnoki címét


2010/08/23

Forrás: Dávid Júlia

A kenesei szezon legnagyobb versenyét, a Volksbank Alkotmány Kupát, 2010. augusztus 21-én rendezte meg, immáron hatodik alkalommal, a KMPVSE Balatonkenesén. A hagyományokhoz híven a kupa keretein belül az Old Timer Tabu Kupa, a TIG-RES Kupa, valamint a kikötői háziverseny résztvevői is rajthoz álltak. Az idei eseményen a rekord számú, közel 500 versenyző, a verseny történetének eddigi leghosszabb idejét vitorlázta.

Volksbank Alkotmány Kupa

A Volksbank Alkotmány Kupán 484 versenyző és 89 hajó állt rajthoz. A hagyományokhoz híven a klasszikus fahajók 30 perces előnnyel, 10.30-kor rajtoltak el az igen gyenge, 1-2 m/s-os K-DK-i szélben, őket követték a modern hajók. A túraverseny útvonala (Balatonkene-Balatonalmádi-Balatonkenese-Balatonaliga-Balatonkenese) lett volna optimális esetben, azonban, ha a szélviszonyok nem teszik lehetővé, és az első hajó 14.00 óráig nem éri el a balatonkenesei bóját a versenyzők Balatonkenesén futnak be. Az eleinte még bíztatóan lengedező szél a Balatonalmádinál szinte teljesen leállt.

A címvédő Sirocconak, a 116 éves Kishamisnak és a Szinbádnak sikerült elsőként venni a bóját 12.00 óra körül. Ezt követően aztán reménytelen szélcsend ítélte tétlen várakozásra a hajósokat. 14.00 órakor már néhány hajó feladta a küzdelmet és visszaindult a kenesei kikötőbe. A Sirocco Cittel Lajos kormányzásával az élen vitorlázott és bizakodva vártak a szélre, de az Almádi-Kenese táv több mint fele még hátravolt. Időközben egyre többen adták fel a versenyt a kilátástalan szélcsendben. A Balatonkenese előtti vízterületen aztán reménykeltő, fodrozódó víz fogadta a vezető egységet.

Cittelék végül 4 óra 43 perces vitorlázást követően 16.13 perckor haladtak át a célvonalon. Őket követte csaknem fél órás lemaradással, a Balaton legidősebb hajója a Kishamis Hrehuss Pál irányításával. Harmadik helyen egy Naucit, a Don Rosé végzett, Molnár Barna kormányzásával. A legtöbb időt  7 óra 15 percet, egy YSII-es hajó, a Sáma vitorlázott. A YS hajók versenyén, a TIG-RES Kupán YSI-ben az Aranytálca diadalmaskodott, YSII-ben a Pillangó, YSIII-ban pedig az Anna. A napsütötte fáradt vitorlázók jóízűen fogyasztották el a ropogós csülköt. A díjkiosztón elismerő taps fogadta a győzteseket. A Volksbank Alkotmány Kupát pedig a SMILE zenekar zenés-táncos koncertje zárta.
 

Dávid Júlia
Fotó : Gubicza Gábor

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos...

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Üzleti rendezvényhelyszín

Az üzleti rendezvényhelyszín megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen a rendezvény...

Kikötőmester

A kikötő hajókkal és hajósokkal foglalkozó mindenese.

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.