notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Sirocco megvédte bajnoki címét a Volksbank Alkotmány Kupán

hirdetes

A Sirocco megvédte bajnoki címét

Dávid Júlia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kenesei szezon legnagyobb versenyét, a Volksbank Alkotmány Kupát, 2010. augusztus 21-én rendezte meg, immáron hatodik alkalommal, a KMPVSE Balatonkenesén. A hagyományokhoz híven a kupa keretein belül az Old Timer Tabu Kupa, a TIG-RES Kupa, valamint a kikötői háziverseny résztvevői is rajthoz álltak. Az idei eseményen a rekord számú, közel 500 versenyző, a verseny történetének eddigi leghosszabb idejét vitorlázta.

Volksbank Alkotmány Kupa

A Volksbank Alkotmány Kupán 484 versenyző és 89 hajó állt rajthoz. A hagyományokhoz híven a klasszikus fahajók 30 perces előnnyel, 10.30-kor rajtoltak el az igen gyenge, 1-2 m/s-os K-DK-i szélben, őket követték a modern hajók. A túraverseny útvonala (Balatonkene-Balatonalmádi-Balatonkenese-Balatonaliga-Balatonkenese) lett volna optimális esetben, azonban, ha a szélviszonyok nem teszik lehetővé, és az első hajó 14.00 óráig nem éri el a balatonkenesei bóját a versenyzők Balatonkenesén futnak be. Az eleinte még bíztatóan lengedező szél a Balatonalmádinál szinte teljesen leállt.

A címvédő Sirocconak, a 116 éves Kishamisnak és a Szinbádnak sikerült elsőként venni a bóját 12.00 óra körül. Ezt követően aztán reménytelen szélcsend ítélte tétlen várakozásra a hajósokat. 14.00 órakor már néhány hajó feladta a küzdelmet és visszaindult a kenesei kikötőbe. A Sirocco Cittel Lajos kormányzásával az élen vitorlázott és bizakodva vártak a szélre, de az Almádi-Kenese táv több mint fele még hátravolt. Időközben egyre többen adták fel a versenyt a kilátástalan szélcsendben. A Balatonkenese előtti vízterületen aztán reménykeltő, fodrozódó víz fogadta a vezető egységet.

hirdetes

Cittelék végül 4 óra 43 perces vitorlázást követően 16.13 perckor haladtak át a célvonalon. Őket követte csaknem fél órás lemaradással, a Balaton legidősebb hajója a Kishamis Hrehuss Pál irányításával. Harmadik helyen egy Naucit, a Don Rosé végzett, Molnár Barna kormányzásával. A legtöbb időt  7 óra 15 percet, egy YSII-es hajó, a Sáma vitorlázott. A YS hajók versenyén, a TIG-RES Kupán YSI-ben az Aranytálca diadalmaskodott, YSII-ben a Pillangó, YSIII-ban pedig az Anna. A napsütötte fáradt vitorlázók jóízűen fogyasztották el a ropogós csülköt. A díjkiosztón elismerő taps fogadta a győzteseket. A Volksbank Alkotmány Kupát pedig a SMILE zenekar zenés-táncos koncertje zárta.

hirdetes
 

Dávid Júlia
Fotó : Gubicza Gábor

Forrás: Dávid Júlia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Világ körül

Ha szereted a szép képeket, a külföldi országok nevezetességeit, érdekességeit,... Tovább

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 164

Átlagos értékelés: 4.7