Volvo Ocean Race 2011-12 aktualitások, volvo ocean race beszámoló, események

hirdetes

Volvo Ocean Race 2011-12 aktualitások

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Február 19-én elrajtolt a VOLVO Ocean Race újabb futama, az 5220 tengeri mérföldes Sanya-Auckland óceáni szakasz. Elrajtolt, majd 43,2 mérföldes túra után vissza is tért, mivel a Dél-kínai-tengeren uralkodó időjárás miatt a szervezők jobbnak látták visszahívni a hajókat. Valóban, a gyakran nyolcméteres hullámok és az erős szembeszél igencsak megnehezítették a versenyzők dolgát!

Volvo Ocean Race 2011-2012

A PUMA-t még a balszerencse sem kerülte el – a Team Telefonica előtt álltak a befejező szakasz elején, mikor betaláltak egy szélcsendes lyukba, ahonnan nem tudtak kiszabadulni, így kénytelenek voltak végignézni, ahogy az egész mezőny szépen kikerüli őket.


Ennek a rövid „kényszerfutamnak” az eredménye nem került be a pontozásba, viszont rögzítették a befutási sorrendet és időkülönbségeket, és a másnapi rajtnál azokat figyelembe véve indították el egymás után a hajókat.

 


Sanya-Auckland szakasz 2. rajt


Február 20. Az előző nap élményeiből kiindulva mindenki kissé aggodalmasan indult neki a szakasznak. Milyen lesz vajon az időjárás? Nem lett túl kedvező. A sziget takarásában még gyenge szélben vitorlázhattak, de aztán újra erős szélben, ötméteres hullámok közt találták magukat. Egyik csapat tagjai sem érezték igazán jól magukat. A sokat próbált vitorlázók közül is többen tengeribetegséggel küzdöttek, találó hasonlattal rodeobikához hasonlították a menetet.  

hirdetesAz elején sok volt a helycsere, a Team Sanya szűk félóra alatt az utolsóról az első helyre állt, azután a Camper a negyedikről az elsőre. Kb. nyolc óra múlva a Team Sanya már ismét ötödik.
A PUMA, amely az elején vezetett egy időre stabilan kiállt az utolsó helyre.
A Groupama végre egy időre az élre állt.Az egységes észak felé fordulás után jó ideig szinte azonos sebességgel ment mindenki. Jól látható, hogy egyenletes szélben „lóversenyben” a Telefonica-nak semmi sebességelőnye sincs. Az északi oldalon lévők belátták, hogy ott nekik nem terem babér. A délre igazítást mindkét csapat, a Telefonica és a PUMA is megszenvedte. A PUMA nagyon lemaradt, de délebbre állt, ami egy kicsit fizetett, ezért visszajött a sírból.
 A Luzon-szoros nagy vízválasztó volt. A PUMA északról kikerült két hajót, a Telefonica egy pillanatra az élre állt, de a markánsan északra húzó Groupama és Camper hamarosan nagy előnyre tett szert.  A fáziskéséssel északra húzó PUMA és Telefonica határozottan visszaesett az utolsó két helyre. Végül a délre tartó Team Sanya és Abu Dhabi átvették a két első helyet.

hirdetes


Minden esetre 4 nap és 700 mérföld kínlódás után kissé nyugodtabb körülmények közt haladnak a hajók a Csendes-óceánon, kis ideig még hátszelük is volt. A taktikusoknak persze tovább fő a fejük – merre menjenek? A Camper navigátora Oxley úgy fogalmazott, hogy „nem tűnik reálisnak” az északi-Japán irány, de úgy látszik, mégis ez a leggyorsabb módja annak, hogy Új-Zélandra érjenek.

 Ezek után a PUMA szorult helyzetében keletnek fordult, ami jelenleg nagyon vesztett pozíciónak tűnik, a többiektől hatalmas távolságra vitorláznak, néha még a térképen sem látszik a hajó.


Eddig igazán változatos és izgalmas a versenynek ezen szakasza! Kíváncsian várjuk a folytatást!Oberkersch Orsolya
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti... Tovább

Fonyód Bélatelep Önkormányzat Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Bélatelep Önkormányzat... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.