VOLVO Ocean Race 2011-12 4. szakasz néhány pillanata

Kövess minket facebookon!
Főoldal > VOLVO Ocean Race 2011-12 4. szakasz néhány pillanata

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

VOLVO Ocean Race 2011-12 4. szakasz néhány pillanata


2012/03/20

Nem szép dolog, mikor a szerkesztő elmarad az események kommentálásával, most mégis ez történt. Remélem, mindenki megbocsátja. Ott tartottunk, hogy a február 20-án elrajtolt VOLVO Ocean Race 4. futamában elég rossz időjárási viszonyok között helyüket és persze a jó irányt keresték a hajók. Taivan után délre kellett volna menniük, ehhez képest kelet-észak-keletnek fordultak, mivel délen nem volt szél.
 

Volvo Ocean Race


Öt hajó kisebb helycserékkel sokáig együtt maradt, még inkább kelet felé vitorláztak és várták, mikor indulhatnak délnek. Csak a PUMA mert kockáztatni – nekivágtak észak felé, Japán irányába, aktívan keresve a keletre vivő szelet. Hatalmas, a legvégén 270 mérföldes hátránnyal vitorláztak a többiektől külön, nyilván óriási kétségek közt, beválik-e vajon a számításuk. És bevált, bár azt hiszem, kevesen fogadtak volna erre. Miután 24-én végre megindultak keletnek, (a japán Okinawa sziget vonalában álltak ekkor, mintegy 100 tengeri mérfölddel északabbra társaiktól), meglepő iramban kezdték ledolgozni a hátrányukat. Persze nem csoda, ők 20 csomó körüli sebességgel tudtak repeszteni a jó szélben, amazok meg fele olyan gyorsan csak keresgélték a szelet. De ekkor még mindig több mint 4500 mérföld volt hátra Aucklandig. Tom Addis a PUMA navigátor idegei addigra nyilván kissé már megtépázottak voltak, de valószínűleg nem volt ez másképp a többi hajón sem. Érdekes beleolvasgatni a blogokba, hogy gondolkodnak, hogy hergelik, vagy nyugtatják magukat ilyenkor a csapattagok – van ahol csokit osztanak, szójátékokat játszanak, a Sanyán pl. különféle ételekről álmodoznak.


A következő napokban változatlan maradt a program – mindenki szerette volna elkapni a passzátszelet és a legjobb szögben vitorlázni Auckland felé. Közben persze voltak kisebb csatározások is, de a nagy örömöt az okozta, mikor végre fordulni lehetett.

 


A PUMA-nál remélték, hogy bár jóval nagyobb pályát vitorláznak be, de sokkal gyorsabban, mint a többiek, szépen ledolgozzák a különbséget. A többiek persze ennek az ellenkezőjében reménykedtek. 

Hamarosan a hat csapat közt 60 mérföldre csökkent a távolság. Az ötös flottát a Groupama vezette, de szinte mindenhol történt némi malőr – a Campernek például elszakadt az orrvitorlája, így kisebbel voltak kénytelenek menni, ami nyilván lassította őket, az Abu Dhabin is leszakadt valami, Ian Walkernek megsérült a lába… És mindeközben újra nehéz körülmények közt vitorláztak, nagy szél, hatalmas hullámok közt, legtöbb helyen sisakban küzdöttek az elemekkel. A Camperen így érezték: „Olyan érzés most vitorlázni, mintha kidugná az ember a fejét a kocsi ablakán 60 km/h-s sebességnél a zuhogó esőbe”.

 


Azután a Groupama- PUMA- Telefonica versengése zajlott az első három helyen, ekkor már nyugat az irány.

És hogy a végére is maradjanak izgalmak a Groupama már Auckland 100 mérföldes közelében járt, mikor léket kapott, valami felhasította az orrát. Rengeteg vizet pumpáltak, mertek ki és közben repesztettek a cél felé…. és március 10-én elsőnek értek be! Másodiknak jött a PUMA, 38 mérfölddel lemaradva, harmadik a Telefonica, akitől a CAMPER csak 1,5 mérföldre maradt le, majd az Abu Dhabi és a Sanya.
Természetesen hatalmas ünneplések következtek, majd pihenés és persze lázas szerelések, felújítások, hogy a 18-i újabb versenyre minden elkészüljön.

Oberkersch Orsolya

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Látnivalók a Városligetben

A Városliget az egyik legkedveltebb helye azoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a szürke...

Focksott

A focksott meghatározását lásd az orrvitorla behúzókötél szótárszónál.

Flottavitorlázás

Flottavitorlázás során több hajó, képzett szkipperekkel járnak be azonos útvonalat,...

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Tükör

Tükörnek nevezzük a hajók hátsú síkját.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.