Volvo Ocean Race vitorlás verseny 2008-2009 5. futam

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az Ericsson 4 nyerte az ötödik futam első pontjait, amivel tovább növelte előnyét az összetett ranglistán

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az Ericsson 4 nyerte az ötödik futam első pontjait, amivel tovább növelte előnyét az összetett ranglistán


2009/03/05

Forrás: sailing.org

Torben Grael és csapata nyerte meg az első pontokat a Volvo Ocean Race ötödik futama során, amivel az Ericsson 4 sikeresen tovább növelte az összetett előnyét.
 

Volvo Ocean Race vitorlás verseny 2008-2009 5. futam

Volvo Ocean Race 2008-2009 5. futam

Torben Grael és csapata nyerte meg az első pontokat a Volvo Ocean Race ötödik futama során, amivel az Ericsson 4 sikeresen tovább növelte az összetett előnyét.

Az Ericsson 4 összesen 4 pontot szerzett, amint áthaladt az első pontozásos kapun. Az Ericsson 3 nem sokkal lemaradva követte őket, a hajó csupán fél órás lemaradással érte el az első részcélt. A skandináv legénység ezek után egy bátor döntéssel, a flottából egyedüliként észak-kelet felé fordult. Magnus Olsson (SWE) kapitány teljes hittel bízik a fiatal navigátor, Aksel Magdahl (NOR) tanácsában, aki szerint ez a legjobb taktikai megoldás a Horn-fok elérésig. A Magdahl által hozott merész döntés felborzolta a kedélyeket az összes versenytárs körében.

„Ez a taktikai kérdés nálunk is folyamatosan felmerült, azonban mi félretettük, és inkább a pontokért hajtottunk” - nyilatkozta az Ericsson 4 navigátora, Jules Salter (GBR). „Minden időjárási előrejelzési modell különböző értéket mutat, de most úgy néz ki, hogy az Ericsson 3 tényleg jól döntött, és ők lesznek a leggyorsabbak a Horn-fokig tartó szakaszon.”

 

Harmadik a vitorlás versenyben a Puma

Bár a PUMA csapat jól küzdött, csak harmadikként haladtak át a vonalon, 10 perccel lemaradva a skandináv legénység mögött. A Telefónica Blue negyedikként, a Green Dragon pedig ötödikként ért a pontozásos kapuhoz, 1 órával lemaradva a PUMA mögött.

A PUMA kapitánya, Ken Read (USA) csalódott volt az eredmény miatt. „Sajnálatos, de nem sokkal a vége előtt az Ericsson 4 csapat 5 mérfölddel hagyott le bennünket, ráadásul az Ericsson 3 is sikeresen elment mellettünk, 2 mérföldet ránk verve. Az időjárás egyszerűen borzalmas volt, nagyon erős, 25-30 csomós szélvihar kapott el bennünket, ráadásul a legrosszabb szögből érte a hajót.” - nyilatkozta Read.

A flottából négy hajó tehát jelenleg dél felé kerül, egyre beljebb hajózva a Déli-óceán vizeire. A csapatot most a PUMA vezeti, akit egy kis lemaradással az Ericsson 4 követ. A Telefónica Blue és a Green Dragon pedig lemaradva, egymástól csupán 2 tengeri mérföldnyi távolságban hajózik.

Bouwe Bekking (NED), a Telefónica Blue kapitánya elégedett volt a csapat teljesítményével, hogy sikerült lehagyni a Green Dragon-t a kapu előtt. „Ezzel az eredménnyel sikerült egy kicsit kiegyenlíteni az összesített pontozást, amire korábban nem is számítottam. De ez is csak azt mutatja, hogy a pontok sokszor kis dolgokon is múlhatnak. Az elkövetkező dél-óceáni szakasz meghatározó lesz a siker szempontjából. Amennyiben az északi vizeken hajózó Ericsson 3 nyeri ezt a futamot, akkor ők történelmet írnak, mivel idáig csak délről közelítő csapatok tudtak itt nyerni.”

 

Ötödik futam, 19. nap, Volvo Ocean Race helyezések (hajónév/ország/kapitány/nemzetiség/távolság a célig)

PUMA Racing Team USA, Ken READ (USA) DTF 6,978nm
Ericsson 4 SWE, Torben GRAEL (BRA) +9
Ericsson 3 SWE, Magnus OLSSON (SWE) +46
Telefónica Blue ESP, Bouwe BEKKING (NED) +56
Green Dragon IRL/CHI, Ian WALKER (GBR) +58

Delta Lloyd IRL, Roberto BERMUDEZ (ESP) DNS
Telefónica Black ESP, Fernando ECHAVARRI (ESP) DNS
Team Russia RUS, Andreas HANAKAMP (AUT) DNS

 

Volvo Ocean Race összesített eredmények (Ötödik futam, első pontozásos kapu)

1. Ericsson 4  53 pont
2. Telefónica Blue  44.5 pont
3. PUMA   44 pont
4. Green Dragon 32 pont
5. Ericsson 3  31.5 pont
6. Telefónica Black 21 pont
7. Delta Lloyd  12 pont
8. Team Russia 10.5 pont
 

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

cirkálás

Az a művelet sorozat, amikor a célunkat csak negyedszélben tudjuk megközelíteni, és legalább...

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Bilgepumpa

A bilgepumpa a fenékvíz szivattyú idegen elnevezése.

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Vízparti lakás Balaton

Egy vízparti lakás a Balatonon remek lehetőségeket rejt azok számára, akik ingatlant...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.