notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Volvo Ocean Race vitorlás verseny 2008-2009 5. futam

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Az Ericsson 4 nyerte az ötödik futam első pontjait, amivel tovább növelte előnyét az összetett ranglistán

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az Ericsson 4 nyerte az ötödik futam első pontjait, amivel tovább növelte előnyét az összetett ranglistán


2009/03/05

Forrás: sailing.org

Torben Grael és csapata nyerte meg az első pontokat a Volvo Ocean Race ötödik futama során, amivel az Ericsson 4 sikeresen tovább növelte az összetett előnyét.
 

Volvo Ocean Race vitorlás verseny 2008-2009 5. futam

Volvo Ocean Race 2008-2009 5. futam

Torben Grael és csapata nyerte meg az első pontokat a Volvo Ocean Race ötödik futama során, amivel az Ericsson 4 sikeresen tovább növelte az összetett előnyét.

Az Ericsson 4 összesen 4 pontot szerzett, amint áthaladt az első pontozásos kapun. Az Ericsson 3 nem sokkal lemaradva követte őket, a hajó csupán fél órás lemaradással érte el az első részcélt. A skandináv legénység ezek után egy bátor döntéssel, a flottából egyedüliként észak-kelet felé fordult. Magnus Olsson (SWE) kapitány teljes hittel bízik a fiatal navigátor, Aksel Magdahl (NOR) tanácsában, aki szerint ez a legjobb taktikai megoldás a Horn-fok elérésig. A Magdahl által hozott merész döntés felborzolta a kedélyeket az összes versenytárs körében.

„Ez a taktikai kérdés nálunk is folyamatosan felmerült, azonban mi félretettük, és inkább a pontokért hajtottunk” - nyilatkozta az Ericsson 4 navigátora, Jules Salter (GBR). „Minden időjárási előrejelzési modell különböző értéket mutat, de most úgy néz ki, hogy az Ericsson 3 tényleg jól döntött, és ők lesznek a leggyorsabbak a Horn-fokig tartó szakaszon.”

 

Harmadik a vitorlás versenyben a PumaBár a PUMA csapat jól küzdött, csak harmadikként haladtak át a vonalon, 10 perccel lemaradva a skandináv legénység mögött. A Telefónica Blue negyedikként, a Green Dragon pedig ötödikként ért a pontozásos kapuhoz, 1 órával lemaradva a PUMA mögött.

A PUMA kapitánya, Ken Read (USA) csalódott volt az eredmény miatt. „Sajnálatos, de nem sokkal a vége előtt az Ericsson 4 csapat 5 mérfölddel hagyott le bennünket, ráadásul az Ericsson 3 is sikeresen elment mellettünk, 2 mérföldet ránk verve. Az időjárás egyszerűen borzalmas volt, nagyon erős, 25-30 csomós szélvihar kapott el bennünket, ráadásul a legrosszabb szögből érte a hajót.” - nyilatkozta Read.

A flottából négy hajó tehát jelenleg dél felé kerül, egyre beljebb hajózva a Déli-óceán vizeire. A csapatot most a PUMA vezeti, akit egy kis lemaradással az Ericsson 4 követ. A Telefónica Blue és a Green Dragon pedig lemaradva, egymástól csupán 2 tengeri mérföldnyi távolságban hajózik.

Bouwe Bekking (NED), a Telefónica Blue kapitánya elégedett volt a csapat teljesítményével, hogy sikerült lehagyni a Green Dragon-t a kapu előtt. „Ezzel az eredménnyel sikerült egy kicsit kiegyenlíteni az összesített pontozást, amire korábban nem is számítottam. De ez is csak azt mutatja, hogy a pontok sokszor kis dolgokon is múlhatnak. Az elkövetkező dél-óceáni szakasz meghatározó lesz a siker szempontjából. Amennyiben az északi vizeken hajózó Ericsson 3 nyeri ezt a futamot, akkor ők történelmet írnak, mivel idáig csak délről közelítő csapatok tudtak itt nyerni.”

 

Ötödik futam, 19. nap, Volvo Ocean Race helyezések (hajónév/ország/kapitány/nemzetiség/távolság a célig)

PUMA Racing Team USA, Ken READ (USA) DTF 6,978nm
Ericsson 4 SWE, Torben GRAEL (BRA) +9
Ericsson 3 SWE, Magnus OLSSON (SWE) +46
Telefónica Blue ESP, Bouwe BEKKING (NED) +56
Green Dragon IRL/CHI, Ian WALKER (GBR) +58

Delta Lloyd IRL, Roberto BERMUDEZ (ESP) DNS
Telefónica Black ESP, Fernando ECHAVARRI (ESP) DNS
Team Russia RUS, Andreas HANAKAMP (AUT) DNS

 

Volvo Ocean Race összesített eredmények (Ötödik futam, első pontozásos kapu)

1. Ericsson 4  53 pont
2. Telefónica Blue  44.5 pont
3. PUMA   44 pont
4. Green Dragon 32 pont
5. Ericsson 3  31.5 pont
6. Telefónica Black 21 pont
7. Delta Lloyd  12 pont
8. Team Russia 10.5 pont
 

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Trimarán

Trimarán - háromtestü hajó, a középsõ test mindig hosszabb a ké

Csapatépítés helyszín Alsóörs

Csapatépítés a Balatonon, öt perce az alsóörsi Balaton parttól és strandtól, gyönyörű...

Beiboot

A beiboot meghatározását lásd a boci szótárszónál.

Route du Rhum

Route du Rhum vitorlás verseny történet A Route du Rhum egy transzatlanti, egykezes...

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!