notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Volvo Ocean Race – a Telefónica Blue dominált Bostonban

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Volvo Ocean Race – a Telefónica Blue dominált Bostonban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Volvo Ocean Race – a Telefónica Blue dominált Bostonban


2009/05/16

Forrás: sailing.org

 A Telefónica Blue volt az abszolút nyerő a bostoni In-Port versenyen. Mindkét futamot megnyerték a kikötői regattán.

Fan Pier, Boston

 

Volvo Ocean Race – a Telefónica Blue dominált Bostonban

 Telefónica Blue - dupla futamgyőzelem

Iker Martinezzel (ESP) a kormánynál és Bouwe Bekking taktikai tanácsaival a Telefónica Blue mind két futamban rajt-cél győzelmet aratott.

Az első futamA verseny 40 perces halasztással kezdődött a gyenge szél miatt, majd egy kicsit felerősödött és el tudták indítani az első futamot. A Green Dragon és az Ericsson 4 lee-ben rajtolt, ami kezdetben jól nézett ki, de a kreuz bójánál már a Telefónica Blue és a Delta Lloyd vezetett, akik a pálya jobb oldalán vitorláztak.

A kreuz bója felé haladva a Green Dragon még mindig a viszonylag jó harmadik helyen haladt, de az utolsó fordulójuknál haváriáztak, a hajó elkezdett vergődni, az Ericsson 4 és a Puma rögtön megelőzte. Tovább tetézték a bajt, amikor a bójavételnél szabálytalankodtak az Ericsson 3-al szenben. Belátták hibájukat és megcsinálták a büntetést.

A Telefónica Blue-t nem tudták többet megfogni,viszonta Delta Lloyd hatalmasat küzdött a második helyért az abszolútban vezető Ericsson 4-el.

A hazai vizeken versenyző Puma a verseny nagy részén a Telefónica Black-el küzdött, végül a negyedik helyen futottak be. Az Ericsson 3 nem tudta visszaküzdeni magát a Green Dragonos incidensük után és a hatodik helyen zártak.

A második futam


A két futam közti rövid szünetben az idő felhős lett és az enyhe köd eltüntette a maradék gyenge szelet, ami a tenger felől fújt, majd utána újra felerősödött és stabil 10-12 csomós szélben kezdték a második futamot.
A rajtnál kétséges volt, hogy a Telefónica Blue kicsúszik és korai rajtos lesz, de Martineznek sikerült felluvolnia, lelassulnia és elég helyet szereznie, hogy biztonságosan rajtoljon a bójánál. Tisztán rajtoltak lee-ben, jó sebességgel.

Mások nem voltak ilyen szerencsések. A Puma és mindkét Ericsson hajó korai rajtos volt. Vissza kellett menniük újra rajtolni, míg a többi hajó elrohant.

A Telefónica Blue-nak elég volt ez az előny. Martinez és Bekking nem néztek vissza többet és megnyerték a második futamot is.

Nem volt ilyen egyszerű dolguk a többieknek. A Telefónica Black tiszta széllel tudott rajtolni, miután három hajónak vissza kellett mennie újra rajtolni. Magabiztosan vitorláztak az első kreuzban, a Delta Lloyd szintúgy. Az Ericsson 4 szépen fel tudott zárkózni korai rajtja után és a negyedik helyen vette a kreuz bóját. A Puma és az Ericsson 3 viszont hátul maradtak.

A második szakaszon minden megváltozott. A szél erősen jobbra lengett, emiatt a Delta Lloyd rossz oldalra került és harmadikról visszacsúszott a hatodik helyre. Az Ericsson 3 feljött a negyedik helyre, míg a Puma maga mögött hagyta a Green Dragont és a Delta Lloydot.

Végül a Telefónica Blue lett az első, mögötte tisztán második az Ericsson 4 és harmadikként a Delta Lloyd futott be. A negyedik helyért hárman küzdöttek. A csatából az Ericsson 3 került ki győztesként, a Telefónica Black lett az ötödik és a hazai Puma csak a hatodik. A Green Dragon mindkét futamban hetedik lett.
Az összesített eredménylistán így a Telefónica Blue fél ponttal közelebb került az Ericsson 4-hez, de fontosabb az, hogy növelte előnyét a Pumával szemben, akivel a második helyért küzdenek.

A következő In-Port race május 30.-án lesz Galway-ben. Viszont oda el kell jutni, a mezőny május 16.-n, ma indult Bostonból a következő szakaszra.

Boston In-Port Race első futam:

1. Telefonica Blue
2. Delta Lloyd
3. Ericsson 4
4. PUMA
5. Telefonica Black
6. Ericsson 3
7. Green Dragon

Boston In-Port Race második futam:

1.Telefonica Blue
2. Ericsson 4
3. Ericsson 3
4. Telefonica Black
5. PUMA
6. Delta Lloyd
7. Green Dragon

Boston In-Port abszolút:

1. Telefonica Blue: 4 pont
2. Ericsson 4: 3.5 pont
3. Delta Lloyd: 3 pont
4. Ericsson 3: 2.5 pont
5. Telefonica Black 2.0 pont
6. PUMA: 1.5 pont
7. Green Dragon 1.0 pont

Volvo Ocean Race eredménylista:
(Boston In-Port race után)

1. Ericsson 4, skipper Torben GRAEL (BRA), 81 pont
2. Telefónica Blue, skipper Bouwe BEKKING (NED), 68.5 pont
3. PUMA, skipper Ken READ (USA), 65.5 pont
4. Ericsson 3, skipper Magnus OLSSON (SWE), 55.5 pont
5. Green Dragon, skipper Ian WALKER (GBR), 45.0 pont
6. Telefónica Black, skipper Fernando ECHAVARRI (ESP), 31.0 pont
7. Delta Lloyd, skipper Roberto BERMUDEZ (ESP), 24.0 pont
8. Team Russia, skipper Andreas HANAKAMP (AUT), 10.5 pont

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek...

Kiülés

Erős szélben a jollék megdőlnek és mivel nincs tőkesúlyuk, nekünk kell stabilizálni. Ezt...

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása.

Rendezvényhelyszín Budapesten

A rendezvények esetében különösen fontos, hogy megfelelő helyszínt találjunk. Egy rosszul...

Ballon

A ballon a nagyméretű orrvitorlák gyűjtõneve, például spinakker.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!