A Volvo flotta jelenleg a Fidzsi-szigetek felé tart, amely a megmaradt 5 hajó legénysége részére mentálisan egy jelentős mérföldkő ezen a 12.300 tengeri mérföld hosszú futamon, amely eddig a leghosszabb a Volvo Ocean Race történetében

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Volvo Ocean Race - február 26.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Volvo Ocean Race - február 26.


2009/02/28

Volvo Ocean Race - a flotta túljut a szélviharos szakaszon

A Volvo flotta jelenleg a Fidzsi-szigetek felé tart, amely a megmaradt 5 hajó legénysége részére mentálisan egy jelentős mérföldkő ezen a 12.300 tengeri mérföld hosszú futamon, amely eddig a leghosszabb a Volvo Ocean Race történetében.
A Fidzsi-szigetek elhagyása után még körülbelül 1000 mérföld hosszú szakasz vár a résztvevőkre az első két pontozásos kapuig.
 


A hajók jelenleg 400 tengeri mérföldre vannak a Fidzsi-szigetektől, amely jelentős hatással bír majd a következő két nap teljesítményére. A jelenleg negyedik helyen álló Telefónica Blue, amely jelenleg a többiekhez képest a legnyugatibb részen halad, a futam során a legszűkebb fordulókat vette, az elkövetkező szakasz azonban még ennél is megerőltetőbb lesz a számára.

„A fiúk tőlünk keletre sokkal jobb helyzetben vannak, jobb szögben fordulnak majd rá a Vanua Levu szigetre, mint ahogy mi fogunk. Ez különösen a Green Dragon-ra érvényes, így visszatartott lélegzettel küzdünk, hogy megtartsuk a helyünket.” - nyilatkozta Tom Addis (AUS) navigátor. A csapat egy hihetetlen teljesítményt nyújtott azután, hogy 19 órás lemaradással indult a többiek után Quigdao kikötőjéből. A Telefónica Blue csapata jelenleg 36 tengeri mérfölddel van csupán lemaradva a vezető Ericsson 4 mögött.

A verseny igen szoros, a PUMA és az Ericsson 3 csapat csupán 23, illetve 24 tengeri mérfölddel vannak lemaradva az Ericsson 4 mögött, és mind a Telefónica Blue és a Green Dragon sebes tempóval halad a többiek mögött. Még minden nyitott az első pontozásos kapu eléréséig.

A Telefónica Blue fedélzetén hajózó Simon Fisher (GBR) nyilatkozata alapján a csapat túljutott a legrosszabb szélviharos szakaszon, így a legénység kipihenheti magát. A szél most egyenletesen fúj, a víztükör viszonylag sima, és az ég is tiszta. Azonban a vihar fenyegetése folyamatosan fennáll, így a csapatnak ébernek kell maradnia. Ebből kifolyólag az sem tűnik valószínűnek, hogy huzamos ideig teljes szélcsend lépne fel, amire a Telefónica Blue titkon számított. Amennyiben teljes szélcsendes állapotok uralkodnának, lenne esély a teljes futam újbóli indításának, ami megadná a Telefónica Blue számára az újbóli esély lehetőségét.

Mindezalatt az Ericsson 4 legénysége szoros közelségbe került a helyi állatvilággal, szorosabban, mint azt ők szerették volna. „Ma több bálnával is találkoztunk, az egyik csak egy hajóhossznyi távolságra úszott el tőlünk. Gyönyörű állatok, a méretük lenyűgöző. Azonban a személyes emlékeim ezekkel az állatokkal kapcsolatban nem túl pozitív.” - nyilatkozta Joca Signorini (BRA), aki a 2005-2006-os bajnokságra történő kvalifikációja során a Brasil 1 fedélzetén összeütközött egy hatalmas példánnyal. - „Remélem, hogy nem kerülök többet ilyen közelségbe egy példánnyal sem a jövőben. Bár tényleg gyönyörűek, igencsak veszélyesek lehetnek a csapat számára.”

A csupán 23 mérföld hosszal vezető Ericsson 4 legénysége sima víztükröt, illetve 12 csomós szelet jelentett az élről. A tengerészek rövid ujjú pólót viselnek, és élvezik a csillagokkal teletűzdelt gyönyörű éjszakát.

Még több, mint 8000 mérfölddel a cél előtt az ötödik helyezett 70 mérfölddel követi az elsőt, illetve 102 mérföldnyi távolság van a legnyugatibb oldalon hajózó Telefónica Blue és a legkeletibb oldalon haladó Green Dragon között. A vezető trió egymás közötti távolsága többé-kevésbé állandó, azonban a két lemaradt csapat folyamatosan csökkenti a távolságot az elsőkhöz képest.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ketch vitorlás

            ...

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Halfej

Halfej: a nagyvitorla felsõ sarkába préselt fémlemez.

Ciklon

A ciklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában alacsony légnyomás uralkodik,...

Programok Eger

Programok Eger közelében? Nem nehéz a választás, hiszen ebben a gyönyörű városban minden...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.