notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Baljóslatú vörös dagály jelent meg Kína partjainál

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Vörös dagály jelent meg Kína partjainál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vörös dagály jelent meg Kína partjainál


2014/11/26
Petra

Az unalomig hallgatjuk, hogy vigyázzunk a Földre, mert egyre nagyobb a környezetszennyezés. De úgy látszik, az emberiség úgyse fog észhez térni addig, amíg valami nagy baj nem lesz, sőt, szerintem még azután se. Kína partjainál megjelent a vörös dagály, ami nemcsak a tenger élővilágát veszélyezteti, hanem a szárazföldet is.

Vörös dagály

h2 after

Különös jelenség ütötte fel a fejét Kína partjainál, amit csak vörös dagályként emlegetnek. Ezeket a baljóslatú, vörös foltokat a Karenia brevis nevű algák okozzák, amikről azt kell tudni, hogy hihetetlenül gyorsan szaporodnak és az erősen szennyezett vizeket kedvelik. Általában nyár végén és ősz elején szokott megjelenni ez a vörös elszíneződés a tengeren, de úgy látszik, nagyon szennyezett volt a víz, mert már lassan december van. A vörös dagály nemcsak félelmetes látvány, hanem veszélyes is és ajánlott jó messzire elkerülni a víz környékét, amikor megjelennek ezek a vörös foltok a vízen. Ez az algafaj olyan idegmérgeket termel, amik nemcsak a víz élővilágára, hanem az emberekre is káros hatással lehetnek. A vörös dagály viszont nemcsak Kína partjainál jelent meg, hanem a nyugati fertályon, Florida partjainál és Afrikában is volt rá példa. Rengeteg élőlény elpusztult miatta.

Vörös dagály

Az algák által termelt idegmérgek némelyike a szárazföld élővilágára is veszélyt jelent, mert párolgás útján kerülnek a levegőbe és aki a közelébe merészkedik, annál asztmás tüneteket is okozhat. A tengeri élővilágra is hasonlóan hat és rengeteg élőlény kipusztulhat miatta a vízben. Ráadásul ha ez az algafaj egyszer megjelent és kibocsátotta az idegmérgeket, számítani lehet rá, hogy nemcsak hetekig, de hónapokig nem múlik el a hatása és addig nem lehet a víz közelébe menni. Ennek az az oka, hogy a méreganyagok bekerülnek a tengeri élőlények szervezetébe és hónapokig eléldegélnek ott.

Vörös dagály

Az első vörös dagályt Florida partjainál jegyezték fel majdnem 20 évvel ezelőtt, de később egyre több és több helyen jelent meg ez a vörös elszíneződés a vizeken Afrika partjaitól kezdve Skóciáig. Valószínű, egyenes arányban növekszik a környezetszennyezéssel. De okozhatja túlhalászás is, mivel kifogják az összes olyan halat, ami ezekkel az algákkal táplálkozik.

 

A tévé tele van katasztrófafilmekkel és szinte mindenhol azt hallgatjuk, hogy vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ez így megy tovább, annak nem lesz jó vége. Ez is egy intő jel arra, hogy nem jó irányba haladunk.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kompasz

Iránytű, tájoló.

Háromnegyedszél

Háromnegyedszél - a menetirány és látszólagos szél által bezárt szög nagyobb 90 foknál

Balatonfüred - Hajógyári Kikötő

A Balatonfüredi Hajógyári kikötő leírása: A Balaton keleti medencéjének északi...

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor szül.hely/idő Székesfehérvár, 1986. április 26.   Berecz...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!