Baljóslatú vörös dagály jelent meg Kína partjainál

hirdetes

Vörös dagály jelent meg Kína partjainál

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az unalomig hallgatjuk, hogy vigyázzunk a Földre, mert egyre nagyobb a környezetszennyezés. De úgy látszik, az emberiség úgyse fog észhez térni addig, amíg valami nagy baj nem lesz, sőt, szerintem még azután se. Kína partjainál megjelent a vörös dagály, ami nemcsak a tenger élővilágát veszélyezteti, hanem a szárazföldet is.

Vörös dagály

Különös jelenség ütötte fel a fejét Kína partjainál, amit csak vörös dagályként emlegetnek. Ezeket a baljóslatú, vörös foltokat a Karenia brevis nevű algák okozzák, amikről azt kell tudni, hogy hihetetlenül gyorsan szaporodnak és az erősen szennyezett vizeket kedvelik. Általában nyár végén és ősz elején szokott megjelenni ez a vörös elszíneződés a tengeren, de úgy látszik, nagyon szennyezett volt a víz, mert már lassan december van. A vörös dagály nemcsak félelmetes látvány, hanem veszélyes is és ajánlott jó messzire elkerülni a víz környékét, amikor megjelennek ezek a vörös foltok a vízen. Ez az algafaj olyan idegmérgeket termel, amik nemcsak a víz élővilágára, hanem az emberekre is káros hatással lehetnek. A vörös dagály viszont nemcsak Kína partjainál jelent meg, hanem a nyugati fertályon, Florida partjainál és Afrikában is volt rá példa. Rengeteg élőlény elpusztult miatta.

Vörös dagály

Az algák által termelt idegmérgek némelyike a szárazföld élővilágára is veszélyt jelent, mert párolgás útján kerülnek a levegőbe és aki a közelébe merészkedik, annál asztmás tüneteket is okozhat. A tengeri élővilágra is hasonlóan hat és rengeteg élőlény kipusztulhat miatta a vízben. Ráadásul ha ez az algafaj egyszer megjelent és kibocsátotta az idegmérgeket, számítani lehet rá, hogy nemcsak hetekig, de hónapokig nem múlik el a hatása és addig nem lehet a víz közelébe menni. Ennek az az oka, hogy a méreganyagok bekerülnek a tengeri élőlények szervezetébe és hónapokig eléldegélnek ott.

Vörös dagály

Az első vörös dagályt Florida partjainál jegyezték fel majdnem 20 évvel ezelőtt, de később egyre több és több helyen jelent meg ez a vörös elszíneződés a vizeken Afrika partjaitól kezdve Skóciáig. Valószínű, egyenes arányban növekszik a környezetszennyezéssel. De okozhatja túlhalászás is, mivel kifogják az összes olyan halat, ami ezekkel az algákkal táplálkozik.

 

A tévé tele van katasztrófafilmekkel és szinte mindenhol azt hallgatjuk, hogy vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ez így megy tovább, annak nem lesz jó vége. Ez is egy intő jel arra, hogy nem jó irányba haladunk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Spinakker

Spinakker - Hátszélvitorla, az orrvitorlák egy speciális fajtája, könnyû/közepes szélre... Tovább

Sudár Regatta vitorlás hajó

Sudár Regatta Skandináv vonalvezetésű egységes osztályhajó. Magyarországon 1985 óta... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes