notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Baljóslatú vörös dagály jelent meg Kína partjainál

hirdetes

Vörös dagály jelent meg Kína partjainál

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az unalomig hallgatjuk, hogy vigyázzunk a Földre, mert egyre nagyobb a környezetszennyezés. De úgy látszik, az emberiség úgyse fog észhez térni addig, amíg valami nagy baj nem lesz, sőt, szerintem még azután se. Kína partjainál megjelent a vörös dagály, ami nemcsak a tenger élővilágát veszélyezteti, hanem a szárazföldet is.

Vörös dagály

Különös jelenség ütötte fel a fejét Kína partjainál, amit csak vörös dagályként emlegetnek. Ezeket a baljóslatú, vörös foltokat a Karenia brevis nevű algák okozzák, amikről azt kell tudni, hogy hihetetlenül gyorsan szaporodnak és az erősen szennyezett vizeket kedvelik. Általában nyár végén és ősz elején szokott megjelenni ez a vörös elszíneződés a tengeren, de úgy látszik, nagyon szennyezett volt a víz, mert már lassan december van. A vörös dagály nemcsak félelmetes látvány, hanem veszélyes is és ajánlott jó messzire elkerülni a víz környékét, amikor megjelennek ezek a vörös foltok a vízen. Ez az algafaj olyan idegmérgeket termel, amik nemcsak a víz élővilágára, hanem az emberekre is káros hatással lehetnek. A vörös dagály viszont nemcsak Kína partjainál jelent meg, hanem a nyugati fertályon, Florida partjainál és Afrikában is volt rá példa. Rengeteg élőlény elpusztult miatta.

Vörös dagály

Az algák által termelt idegmérgek némelyike a szárazföld élővilágára is veszélyt jelent, mert párolgás útján kerülnek a levegőbe és aki a közelébe merészkedik, annál asztmás tüneteket is okozhat. A tengeri élővilágra is hasonlóan hat és rengeteg élőlény kipusztulhat miatta a vízben. Ráadásul ha ez az algafaj egyszer megjelent és kibocsátotta az idegmérgeket, számítani lehet rá, hogy nemcsak hetekig, de hónapokig nem múlik el a hatása és addig nem lehet a víz közelébe menni. Ennek az az oka, hogy a méreganyagok bekerülnek a tengeri élőlények szervezetébe és hónapokig eléldegélnek ott.

Vörös dagály

Az első vörös dagályt Florida partjainál jegyezték fel majdnem 20 évvel ezelőtt, de később egyre több és több helyen jelent meg ez a vörös elszíneződés a vizeken Afrika partjaitól kezdve Skóciáig. Valószínű, egyenes arányban növekszik a környezetszennyezéssel. De okozhatja túlhalászás is, mivel kifogják az összes olyan halat, ami ezekkel az algákkal táplálkozik.

 

A tévé tele van katasztrófafilmekkel és szinte mindenhol azt hallgatjuk, hogy vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ez így megy tovább, annak nem lesz jó vége. Ez is egy intő jel arra, hogy nem jó irányba haladunk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Jules Verne Trophy

Jules Verne Trophy vitorlás verseny történet,szabály A Jules Verne Trophy ann ak jár,... Tovább

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.9

utazás