notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Baljóslatú vörös dagály jelent meg Kína partjainál

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Vörös dagály jelent meg Kína partjainál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vörös dagály jelent meg Kína partjainál


2014/11/26
Petra

Az unalomig hallgatjuk, hogy vigyázzunk a Földre, mert egyre nagyobb a környezetszennyezés. De úgy látszik, az emberiség úgyse fog észhez térni addig, amíg valami nagy baj nem lesz, sőt, szerintem még azután se. Kína partjainál megjelent a vörös dagály, ami nemcsak a tenger élővilágát veszélyezteti, hanem a szárazföldet is.

Vörös dagály
Különös jelenség ütötte fel a fejét Kína partjainál, amit csak vörös dagályként emlegetnek. Ezeket a baljóslatú, vörös foltokat a Karenia brevis nevű algák okozzák, amikről azt kell tudni, hogy hihetetlenül gyorsan szaporodnak és az erősen szennyezett vizeket kedvelik. Általában nyár végén és ősz elején szokott megjelenni ez a vörös elszíneződés a tengeren, de úgy látszik, nagyon szennyezett volt a víz, mert már lassan december van. A vörös dagály nemcsak félelmetes látvány, hanem veszélyes is és ajánlott jó messzire elkerülni a víz környékét, amikor megjelennek ezek a vörös foltok a vízen. Ez az algafaj olyan idegmérgeket termel, amik nemcsak a víz élővilágára, hanem az emberekre is káros hatással lehetnek. A vörös dagály viszont nemcsak Kína partjainál jelent meg, hanem a nyugati fertályon, Florida partjainál és Afrikában is volt rá példa. Rengeteg élőlény elpusztult miatta.

Vörös dagály

Az algák által termelt idegmérgek némelyike a szárazföld élővilágára is veszélyt jelent, mert párolgás útján kerülnek a levegőbe és aki a közelébe merészkedik, annál asztmás tüneteket is okozhat. A tengeri élővilágra is hasonlóan hat és rengeteg élőlény kipusztulhat miatta a vízben. Ráadásul ha ez az algafaj egyszer megjelent és kibocsátotta az idegmérgeket, számítani lehet rá, hogy nemcsak hetekig, de hónapokig nem múlik el a hatása és addig nem lehet a víz közelébe menni. Ennek az az oka, hogy a méreganyagok bekerülnek a tengeri élőlények szervezetébe és hónapokig eléldegélnek ott.

Vörös dagály

Az első vörös dagályt Florida partjainál jegyezték fel majdnem 20 évvel ezelőtt, de később egyre több és több helyen jelent meg ez a vörös elszíneződés a vizeken Afrika partjaitól kezdve Skóciáig. Valószínű, egyenes arányban növekszik a környezetszennyezéssel. De okozhatja túlhalászás is, mivel kifogják az összes olyan halat, ami ezekkel az algákkal táplálkozik.

 

A tévé tele van katasztrófafilmekkel és szinte mindenhol azt hallgatjuk, hogy vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ez így megy tovább, annak nem lesz jó vége. Ez is egy intő jel arra, hogy nem jó irányba haladunk.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pünkösd

Mikor van Pünkösd?   Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó...

Kenese Marina Port

A Kenese Marina-Port bemutatása A Kenese Marina-Port , a Balaton egyik legnagyobb, 270...

Persenning

Vitorlavédő huzat, zsák.

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...

Szeksztáns

Tengeri csillagászati navigációnál használt tükrös szögmérő.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.