Vörösbegy a New York Kávéházban

hirdetes

Egy vörösbegy a Világ Legszebb Kávéházában? Hm, ez igazán furcsa jelenség... Utána jártunk!

Bibók Barbara
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Vörösbegyet nem lehet gyakran látni. Főleg nem egy épületen belül, még ha az éppen a Világ Legszebb Kávéháza, a budapesti New York Café is. Különösen fura ez, ha ismerjük a vörösbegy legendáját, mely a holtakkal és a tisztítótűzzel köti össze ezt a csodás kis madarat. A New York Kávéház maga a történelem: több mint száz éve megfordulnak itt Magyarország legnagyobb művészei, költői, írói. Ha belépsz ebbe a csodaszép épületbe, melyet nem véletlenül választottak a Világ Legszebb Kávéházának, Te is érezni fogod a történelem illatát, keveredve a mennyei sütemény és kávé illattal. De a vörösbegy nem Budapest legjobb kávéjáért jött ide.

Egyáltalán hogy kerül a belváros közepén egy élettől lüktető épületbe egy különleges, erdei madár? Ugye érdekes? Gondold át velünk a történetet, és nézd meg az esetről készült képeket cikkünkben!  

 

Vörösbegy a New York Kávéházban

Az már régóta köztudott, hogy a Kávéházban rengeteg külföldi vendég is megfordul nap, mint nap, de azt eddig senki sem gondolta volna, hogy még egy vörösbegy is betér, hogy feltérképezze a kintről látott pompát és fényűzést!

 

Ez azonban megtörtént egy verőfényes őszi napon, amikor is a Kávéház vendégei közül nagyon sokan, hirtelen a mennyezetre szegezték tekintetüket…

 

A csodás bordűrök hullámain ugyanis ott pihengetett, s szemlélődött egy kíváncsi vörösbegy.

 

 

A vörösbegy, akit más néven csipkemadárnak is nevezünk, leginkább az erdőkben, és a bokrok sűrűjében tölti idejét, ám most mégis a belvárosba jött, és a New York Kávéházat szemelte ki kirándulóhelyének.

 

Valószínűleg nem a csodás kávék aromája vonzotta ide, és nem is a fine dining ételkülönlegességei, hiszen alapvetően rovarokkal és bogyókkal táplálkozik. De akkor miért jött mégis?

Talán a kiszűrődő bárzongora dallamai csalogatták a pompás környezetbe. A vörösbegy ugyanis olyan énekesmadár, aki lágy énekével csodás koncerteket ad az alkonyati órákban, s így nem meglepő, ha felfigyel egy tehetséges kolléga zongorajátékára a New York Kávéház mellet elhaladva.

 

 

De vajon mit jelent számunkra, ha vörösbeggyel találkozunk?

 

Vörösbegy a New York Kávéházban

Ha otthonról, vagy egy helyről távozóban látjuk, s akár halljuk is a madarat – különösen reggel – az egész napra szerencsét és jó dolgokat ígér. A koreaiaknál ez különösen nagy jelentőséggel bír, de rajtuk kívül az Egyesült Királyságban is nagy tisztelet övezi a vörösbegyet, hiszen ők –ugyan nem hivatalosan – de nemzetük madarának választották meg.

hirdetes

 

Hazánkban 1996-ban volt az év madara, amikor is a New York Kávéházban már javában alkotott a 2000 c. folyóirat szerkesztőinek csapata.

 

hirdetes

A madár bántalmazása nagy bűntettnek minősül, hiszen a legenda szerint jótékony lényként tartják számon, aki erős csőrében vitt hűsítő vizet a tisztítótűzben szenvedőknek, fájdalmuk enyhítésére. A szóbeszéd úgy tartja, hogy ettől vörösek a tollai kicsiny mellkasán. Az ugyanis megégett a tűzben jótettei nyomán.

 

Herman Ottó, magyar természetkutatónk így írt róla 1901-ben:

„Olyan madár ez, hogy fogságban úgyszólván az első órában megszelídül; szereti a szobában a szabadon való járást-kelést, és szegény embernél nagyon kapdossa a legyet, zúgban a pókot, az ágyban mindent, akár mozog, akár ugrik. Szegény munkások ezért tartogatják is. 
Minden védelmet érdemlő, becsületes madár. Még sok van.”

 

Mint a fenti sorok is bizonyítják, az eset felettébb különös. Ez a csodás madár megtisztelte jelenlétével a Világ Legszebb Kávéházát is, ahol kedvére gyönyörködhetett, s a Kávéház vendégei is kedvükre csodálhatták a madár preciz tollászkodását, és kecses szárnycsapásait, miközben átszelte a freskókkal díszített pompás mennyezetet!

 

Ahogy néztük (mert mi ezt személyesen láttuk, átéltük), úgy éreztük, otthonosan mozog itt. Tollászkodott, körbenézegetett, figyelte az embereket. Egyáltalán nem akart menekülni. Nem repült neki a hatalmas ablakfelületeknek, ahogy a madarak szokták. Ő csak ült, és jól érezte magát.

Sok legendát hallottunk már a New York kávéházról (olvashattok is párat a kávéház weboldalán, ha IDE kattintotok), ám most az volt az érzésünk, ez a madár nem egy egyszerű madárka. Mivel vallásilag, világnézetileg különböző emberek ültek az asztalunknál, nem jutottunk dűlőre, mi is a jelenség oka, de a pillanat mindenkit megfogott és felemelt. 

 

Sajnos, vagy nem sajnos, jött egy ornitolóügus, aki nagy szakértelemmel és óvatossággal befogta a gyönyörű madárkát, majd kivitte, és a szabadban elengedte, hisz mégis csak egy Kávéházról van szó, nem is akármilyenről...!  Ennek ellenére vissza fogok menni a New Yorkba. Nem csak azért, mert gyönyörű, nem csak azért, mert hangulatos és jó a kávéjuk...

 

A madarat fogom várni, mert ki akarom lesni a titkát, meg akarom tudni, miért ült ott úgy, mintha évtizedek óta itt élne....!

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő.... Tovább

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 194

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek