Vörösbegy a New York Kávéházban

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy vörösbegy a Világ Legszebb Kávéházában? Hm, ez igazán furcsa jelenség... Utána jártunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy vörösbegy a Világ Legszebb Kávéházában? Hm, ez igazán furcsa jelenség... Utána jártunk!


2015/10/08

Vörösbegyet nem lehet gyakran látni. Főleg nem egy épületen belül, még ha az éppen a Világ Legszebb Kávéháza, a budapesti New York Café is. Különösen fura ez, ha ismerjük a vörösbegy legendáját, mely a holtakkal és a tisztítótűzzel köti össze ezt a csodás kis madarat. A New York Kávéház maga a történelem: több mint száz éve megfordulnak itt Magyarország legnagyobb művészei, költői, írói. Ha belépsz ebbe a csodaszép épületbe, melyet nem véletlenül választottak a Világ Legszebb Kávéházának, Te is érezni fogod a történelem illatát, keveredve a mennyei sütemény és kávé illattal. De a vörösbegy nem Budapest legjobb kávéjáért jött ide.

Egyáltalán hogy kerül a belváros közepén egy élettől lüktető épületbe egy különleges, erdei madár? Ugye érdekes? Gondold át velünk a történetet, és nézd meg az esetről készült képeket cikkünkben!  

 

Vörösbegy a New York Kávéházban

Az már régóta köztudott, hogy a Kávéházban rengeteg külföldi vendég is megfordul nap, mint nap, de azt eddig senki sem gondolta volna, hogy még egy vörösbegy is betér, hogy feltérképezze a kintről látott pompát és fényűzést!

 

Ez azonban megtörtént egy verőfényes őszi napon, amikor is a Kávéház vendégei közül nagyon sokan, hirtelen a mennyezetre szegezték tekintetüket…

 

A csodás bordűrök hullámain ugyanis ott pihengetett, s szemlélődött egy kíváncsi vörösbegy.

 

 

A vörösbegy, akit más néven csipkemadárnak is nevezünk, leginkább az erdőkben, és a bokrok sűrűjében tölti idejét, ám most mégis a belvárosba jött, és a New York Kávéházat szemelte ki kirándulóhelyének.

 

Valószínűleg nem a csodás kávék aromája vonzotta ide, és nem is a fine dining ételkülönlegességei, hiszen alapvetően rovarokkal és bogyókkal táplálkozik. De akkor miért jött mégis?

Talán a kiszűrődő bárzongora dallamai csalogatták a pompás környezetbe. A vörösbegy ugyanis olyan énekesmadár, aki lágy énekével csodás koncerteket ad az alkonyati órákban, s így nem meglepő, ha felfigyel egy tehetséges kolléga zongorajátékára a New York Kávéház mellet elhaladva.

 

 

De vajon mit jelent számunkra, ha vörösbeggyel találkozunk?

 

Vörösbegy a New York Kávéházban

Ha otthonról, vagy egy helyről távozóban látjuk, s akár halljuk is a madarat – különösen reggel – az egész napra szerencsét és jó dolgokat ígér. A koreaiaknál ez különösen nagy jelentőséggel bír, de rajtuk kívül az Egyesült Királyságban is nagy tisztelet övezi a vörösbegyet, hiszen ők –ugyan nem hivatalosan – de nemzetük madarának választották meg.

 

Hazánkban 1996-ban volt az év madara, amikor is a New York Kávéházban már javában alkotott a 2000 c. folyóirat szerkesztőinek csapata.

 

A madár bántalmazása nagy bűntettnek minősül, hiszen a legenda szerint jótékony lényként tartják számon, aki erős csőrében vitt hűsítő vizet a tisztítótűzben szenvedőknek, fájdalmuk enyhítésére. A szóbeszéd úgy tartja, hogy ettől vörösek a tollai kicsiny mellkasán. Az ugyanis megégett a tűzben jótettei nyomán.

 

Herman Ottó, magyar természetkutatónk így írt róla 1901-ben:

„Olyan madár ez, hogy fogságban úgyszólván az első órában megszelídül; szereti a szobában a szabadon való járást-kelést, és szegény embernél nagyon kapdossa a legyet, zúgban a pókot, az ágyban mindent, akár mozog, akár ugrik. Szegény munkások ezért tartogatják is. 
Minden védelmet érdemlő, becsületes madár. Még sok van.”

 

Mint a fenti sorok is bizonyítják, az eset felettébb különös. Ez a csodás madár megtisztelte jelenlétével a Világ Legszebb Kávéházát is, ahol kedvére gyönyörködhetett, s a Kávéház vendégei is kedvükre csodálhatták a madár preciz tollászkodását, és kecses szárnycsapásait, miközben átszelte a freskókkal díszített pompás mennyezetet!

 

Ahogy néztük (mert mi ezt személyesen láttuk, átéltük), úgy éreztük, otthonosan mozog itt. Tollászkodott, körbenézegetett, figyelte az embereket. Egyáltalán nem akart menekülni. Nem repült neki a hatalmas ablakfelületeknek, ahogy a madarak szokták. Ő csak ült, és jól érezte magát.

Sok legendát hallottunk már a New York kávéházról (olvashattok is párat a kávéház weboldalán, ha IDE kattintotok), ám most az volt az érzésünk, ez a madár nem egy egyszerű madárka. Mivel vallásilag, világnézetileg különböző emberek ültek az asztalunknál, nem jutottunk dűlőre, mi is a jelenség oka, de a pillanat mindenkit megfogott és felemelt. 

 

Sajnos, vagy nem sajnos, jött egy ornitolóügus, aki nagy szakértelemmel és óvatossággal befogta a gyönyörű madárkát, majd kivitte, és a szabadban elengedte, hisz mégis csak egy Kávéházról van szó, nem is akármilyenről...!  Ennek ellenére vissza fogok menni a New Yorkba. Nem csak azért, mert gyönyörű, nem csak azért, mert hangulatos és jó a kávéjuk...

 

A madarat fogom várni, mert ki akarom lesni a titkát, meg akarom tudni, miért ült ott úgy, mintha évtizedek óta itt élne....!

 

 

 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Fövenyes Hajóállomás BH ZRt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

Munkapad

A munkapad egy sín, melyre a nagyvitorla alsó behúzócsigáját szerelik (=leitvágni).

Turbó vásárlás

A járműgyártsában leggyakrabban használt feltöltőtípus a turbófeltöltő.  A...

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.