notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vörösbegy a New York Kávéházban

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Egy vörösbegy a Világ Legszebb Kávéházában? Hm, ez igazán furcsa jelenség... Utána jártunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy vörösbegy a Világ Legszebb Kávéházában? Hm, ez igazán furcsa jelenség... Utána jártunk!


2015/10/08
Bibók Barbara

Vörösbegyet nem lehet gyakran látni. Főleg nem egy épületen belül, még ha az éppen a Világ Legszebb Kávéháza, a budapesti New York Café is. Különösen fura ez, ha ismerjük a vörösbegy legendáját, mely a holtakkal és a tisztítótűzzel köti össze ezt a csodás kis madarat. A New York Kávéház maga a történelem: több mint száz éve megfordulnak itt Magyarország legnagyobb művészei, költői, írói. Ha belépsz ebbe a csodaszép épületbe, melyet nem véletlenül választottak a Világ Legszebb Kávéházának, Te is érezni fogod a történelem illatát, keveredve a mennyei sütemény és kávé illattal. De a vörösbegy nem Budapest legjobb kávéjáért jött ide.

Egyáltalán hogy kerül a belváros közepén egy élettől lüktető épületbe egy különleges, erdei madár? Ugye érdekes? Gondold át velünk a történetet, és nézd meg az esetről készült képeket cikkünkben!  

 

Vörösbegy a New York Kávéházban

Az már régóta köztudott, hogy a Kávéházban rengeteg külföldi vendég is megfordul nap, mint nap, de azt eddig senki sem gondolta volna, hogy még egy vörösbegy is betér, hogy feltérképezze a kintről látott pompát és fényűzést!

 

Ez azonban megtörtént egy verőfényes őszi napon, amikor is a Kávéház vendégei közül nagyon sokan, hirtelen a mennyezetre szegezték tekintetüket…

 

A csodás bordűrök hullámain ugyanis ott pihengetett, s szemlélődött egy kíváncsi vörösbegy.

 

 

A vörösbegy, akit más néven csipkemadárnak is nevezünk, leginkább az erdőkben, és a bokrok sűrűjében tölti idejét, ám most mégis a belvárosba jött, és a New York Kávéházat szemelte ki kirándulóhelyének.

 

Valószínűleg nem a csodás kávék aromája vonzotta ide, és nem is a fine dining ételkülönlegességei, hiszen alapvetően rovarokkal és bogyókkal táplálkozik. De akkor miért jött mégis?

Talán a kiszűrődő bárzongora dallamai csalogatták a pompás környezetbe. A vörösbegy ugyanis olyan énekesmadár, aki lágy énekével csodás koncerteket ad az alkonyati órákban, s így nem meglepő, ha felfigyel egy tehetséges kolléga zongorajátékára a New York Kávéház mellet elhaladva.

 

 

De vajon mit jelent számunkra, ha vörösbeggyel találkozunk?

 

Vörösbegy a New York Kávéházban

Ha otthonról, vagy egy helyről távozóban látjuk, s akár halljuk is a madarat – különösen reggel – az egész napra szerencsét és jó dolgokat ígér. A koreaiaknál ez különösen nagy jelentőséggel bír, de rajtuk kívül az Egyesült Királyságban is nagy tisztelet övezi a vörösbegyet, hiszen ők –ugyan nem hivatalosan – de nemzetük madarának választották meg.

 

Hazánkban 1996-ban volt az év madara, amikor is a New York Kávéházban már javában alkotott a 2000 c. folyóirat szerkesztőinek csapata.

 

A madár bántalmazása nagy bűntettnek minősül, hiszen a legenda szerint jótékony lényként tartják számon, aki erős csőrében vitt hűsítő vizet a tisztítótűzben szenvedőknek, fájdalmuk enyhítésére. A szóbeszéd úgy tartja, hogy ettől vörösek a tollai kicsiny mellkasán. Az ugyanis megégett a tűzben jótettei nyomán.

 

Herman Ottó, magyar természetkutatónk így írt róla 1901-ben:

„Olyan madár ez, hogy fogságban úgyszólván az első órában megszelídül; szereti a szobában a szabadon való járást-kelést, és szegény embernél nagyon kapdossa a legyet, zúgban a pókot, az ágyban mindent, akár mozog, akár ugrik. Szegény munkások ezért tartogatják is. 
Minden védelmet érdemlő, becsületes madár. Még sok van.”

 

Mint a fenti sorok is bizonyítják, az eset felettébb különös. Ez a csodás madár megtisztelte jelenlétével a Világ Legszebb Kávéházát is, ahol kedvére gyönyörködhetett, s a Kávéház vendégei is kedvükre csodálhatták a madár preciz tollászkodását, és kecses szárnycsapásait, miközben átszelte a freskókkal díszített pompás mennyezetet!

 

Ahogy néztük (mert mi ezt személyesen láttuk, átéltük), úgy éreztük, otthonosan mozog itt. Tollászkodott, körbenézegetett, figyelte az embereket. Egyáltalán nem akart menekülni. Nem repült neki a hatalmas ablakfelületeknek, ahogy a madarak szokták. Ő csak ült, és jól érezte magát.

Sok legendát hallottunk már a New York kávéházról (olvashattok is párat a kávéház weboldalán, ha IDE kattintotok), ám most az volt az érzésünk, ez a madár nem egy egyszerű madárka. Mivel vallásilag, világnézetileg különböző emberek ültek az asztalunknál, nem jutottunk dűlőre, mi is a jelenség oka, de a pillanat mindenkit megfogott és felemelt. 

 

Sajnos, vagy nem sajnos, jött egy ornitolóügus, aki nagy szakértelemmel és óvatossággal befogta a gyönyörű madárkát, majd kivitte, és a szabadban elengedte, hisz mégis csak egy Kávéházról van szó, nem is akármilyenről...!  Ennek ellenére vissza fogok menni a New Yorkba. Nem csak azért, mert gyönyörű, nem csak azért, mert hangulatos és jó a kávéjuk...

 

A madarat fogom várni, mert ki akarom lesni a titkát, meg akarom tudni, miért ült ott úgy, mintha évtizedek óta itt élne....!

 

 

 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Felnőttképzés

A közel 15 éves tapasztalattal rendelkező EFEB Felnőttoktatási Központ olyan színvonalas...

Cunningham

Cunningham – a nagyvitorla elsõ élének feszítésével a vitorla öblösségének helye...

Szeksztáns

Tengeri csillagászati navigációnál használt tükrös szögmérő.

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!