Nem a Titanic tragédiája volt a legnagyobb vízikatasztrófa, elmondom miért.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A világ legnagyobb hajókatasztrófája.. Nem, nem a Titanic!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legnagyobb hajókatasztrófája.. Nem, nem a Titanic!


2024/01/07

Ha valaki megkérdezi tőlünk, melyik volt a legnagyobb katasztrófa a hajózás történetében, egyből rávágjuk, hogy a Titanicé. Pedig ez nem egészen így van. Most elmondom neked, hogy miért.

A világ legnagyobb hajókatasztrófája nem a Titanicé volt, elmondom miért!

Nem a Titanic volt a világ legnagyobb hajókatasztrófája!

 

A Titanic elsüllyedésének tragikus történetéből már nem egy film készült, hiszen azon a szörnyű áprilisi éjszakán 1517 ember veszett a jeges tengerbe. Összeesküvés elméletek, rejtélyek, tények és tévhitek lengik körbe korának legnagyobb óceánjáróját, de most mégsem erről szeretnék nektek mesélni. 


Hanem egy olyan tragédia történetét mondom el, ahol még a legkisebb becslések szerint is hat-kilenc ezer áldozat veszhetett oda, leginkább gyerekek és nők. 1929-ben volt egy nagy pénzügyi válság, és Németországban ezután nagy változások mentek végbe. 1933-ban Hitler került a kancellári poszt székébe, és az irányítást pedig átvette a Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt. 


Felszámolták a munkanélküliséget, és kötelező lett a heti negyven óra munkavégzés. Az emberek jobban éltek, így a nyaralásokra, szabadidős programokra való igény is megnőtt, és állami juttatás is igénybe vehető lett. Az emberek szárazon és vízen egyaránt tölthették szabadságukat, hiszen egyre többen szerettek volna más országokba is eljutni. 


Így épült meg egy külön flotta a németeknél az utazni vágyók igényeinek kielégítésre. A flotta legnagyobb gőzöse a Wilhelm Gustloff névre hallgatott, és majdnem 210 méter hosszú, valamint 1463 fő befogadására volt képes. A hajó vízre bocsátása 1937. május ötödikére esett ünnepélyes keretek között. Elsősorban Norvégia, és Svédország volt az úti cél, és utasai igazi luxust élvezhettek a hosszú hajóutak alatt. 

 

A Wilhelm Gustloff gőzhajó története

 

1939. szeptemberétől a német haditengerészet tulajdonába került, és kórházhajóként funkcionált. A hajótestet ekkor festették át szürkére, és könnyű légvédelmi ágyúkat is kapott. 
Tíz évvel később, 1940-től Gdynia kikötőjében lebegett a vízen, egy tengeralattjáró alakulat lakóhajójaként. A második világháború ideje alatt vált ismét fontossá, hiszen ő is beszállt természetes módon a segítségnyújtásba.

Rengetegen érkeztek a Wilhelmre, köztük sok várandóa anya, sebesült, és kisgyermek, sőt, 1945. januárjában már egy komplett kórházi részleg is, és így már több, mint 4000 embernek adott helyet. 


Ez már alapjában véve rengeteg ember volt, hiszen a kabinokat kétszemélyesre tervezték, de már 13-15 ember zsúfolódott össze mindegyikben, de a hajó még így sem kapott parancsot arra, hogy elhagyhassa helyét, hiszen „maximálisan ki kellett tölteni a hajót menekültekkel”.


hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Wellness

A wellness egyfajta testi-lelki fejlődést jelent, melynek eléréséhez a különböző wellness...

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.

Marás

A Balaton déli partján, a víz alatt húzódó keskeny, sekély zóna, amit úgynevezett...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.