Zivatar esetén nem ajánlott nyílt ég alatt tartózkodni a villámlások miatt!

hirdetes

Hogyan alakul ki egy zivatar és milyen fajtái vannak? Ebben a cikkben választ nyújtunk!

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A zivatar, a zápor és az eső fogalmát nem szabad összetéveszteni, ugyanis jelentésükben jól érzékelhető eltérés van. Cikkünkből kiderül, hogy mi is az a bizonyos különbség az előbb említett három időjárási jelenség között. Kitérünk arra is, hogy miért és hogyan alakul ki egy-egy zivatar és hogy annak milyen fajtái lehetnek.

Egyszerre gyönyörű és ijesztő a zivatar

A zápor és az eső közötti különbség a két fogalom megmagyarázásával tisztává válhat. A zápor helyi csapadék, ami egy viszonylag kisebb méretű felhőből hullik, így kisebb területet fed csak le, rendszerint néhány négyzetkilométert. Ezért történhetnek olyan különlegesnek tűnő esetek, hogy egy zápor alkalmával egy városrész teljesen megázik, míg a város másik oldala száraz marad. Az eső ezzel ellentétben nagy területet is képes eláztatni, ami rendszerint több ideig, akár órákig is hullik, míg egy zápor általában rövid ideig tart, de rendkívül intenzíven.

Zivatar fogalma és jelentése

A zivatar a záporeső felhőjének fejlődéséből alakulhat ki. A zivatarhoz két elengedhetetlen tényező szükséges: az egyik a zivatarfelhő, a másik a villámlás. Egy villámdörgés alkalmával elektromos kisülés következik be a légkörben, ami által nem csak láthatjuk, hanem hallhatjuk is a villámokat.

hirdetes

 

Zivataros villámcsapás

 

A következő oldalon a zivatar kialakulásának okairól és fajtáiról lesz szó!

Egyszerre gyönyörű és ijesztő a zivatar

Zivatar kialakulása

A zivatarok jellemzőbben a nyári hónapokban, pontosabban a melegebb félévben keletkeznek, de természetesen kialakulhatnak a téli, hidegebb hónapokban is. A zivatarok akkor alakulnak ki, amikor a napsugárzás és a hőmérséklet magassága, nagysága miatt kellő mennyiségű energia szabadul fel, aminek hatására létrejön a zivatarfelhő, amely jelenséget konvekciónak neveznek. A zivatart legtöbbször az erős, viharos szélről, a gyakori villámlásokról, a villámlást kísérő igen hangos mennydörgésekről és a záporszerű heves csapadékhullásról lehet felismerni. Egy zivatar átlagos ideje körülbelül fél és 1 óra közé tehető.

hirdetes

 

Zivatarfelhő

 

A zivatarfelhőből jégeső is eshet, ami egy olyan csapadékforma, ami akkor alakul ki, amikor az extrém hideg légkörből lehulló esőcseppek szilárd halmazállapotúvá fagynak és zivatar formájában a földre hullanak.

 

Zivatar, jégeső

 

Zivatar fajtái

A zivatarokat két csoportba szokás sorolni. Az első csoportba tartoznak a nedves zivatarok, amelyek csapadékkal járnak, míg a második csoportba a száraz zivatarok, amelyek csupán elektromos kisülésekkel és viharos széllel társulnak. A zivatarok megkülönböztetésére háromféle elnevezést használnak melyek a következők: egycellás zivatar, multicellás zivatar és szupercellás zivatar.

 

Multicellás zivatar

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Vitorlázás

Szótár

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning nagyon fontos esemény egy cég életében, hiszen egy ilyen esemény... Tovább

Mannschaft

Ejtsd: mancsaft. A mancsaft a  legénység, versenyzõtárs. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes