Zivatar esetén nem ajánlott nyílt ég alatt tartózkodni a villámlások miatt!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hogyan alakul ki egy zivatar és milyen fajtái vannak? Ebben a cikkben választ nyújtunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan alakul ki egy zivatar és milyen fajtái vannak? Ebben a cikkben választ nyújtunk!


2018/06/03
CsA

A zivatar, a zápor és az eső fogalmát nem szabad összetéveszteni, ugyanis jelentésükben jól érzékelhető eltérés van. Cikkünkből kiderül, hogy mi is az a bizonyos különbség az előbb említett három időjárási jelenség között. Kitérünk arra is, hogy miért és hogyan alakul ki egy-egy zivatar és hogy annak milyen fajtái lehetnek.

Egyszerre gyönyörű és ijesztő a zivatar

Zápor vagy eső?

A zápor és az eső közötti különbség a két fogalom megmagyarázásával tisztává válhat. A zápor helyi csapadék, ami egy viszonylag kisebb méretű felhőből hullik, így kisebb területet fed csak le, rendszerint néhány négyzetkilométert. Ezért történhetnek olyan különlegesnek tűnő esetek, hogy egy zápor alkalmával egy városrész teljesen megázik, míg a város másik oldala száraz marad. Az eső ezzel ellentétben nagy területet is képes eláztatni, ami rendszerint több ideig, akár órákig is hullik, míg egy zápor általában rövid ideig tart, de rendkívül intenzíven.

 

Zivatar fogalma és jelentése

A zivatar a záporeső felhőjének fejlődéséből alakulhat ki. A zivatarhoz két elengedhetetlen tényező szükséges: az egyik a zivatarfelhő, a másik a villámlás. Egy villámdörgés alkalmával elektromos kisülés következik be a légkörben, ami által nem csak láthatjuk, hanem hallhatjuk is a villámokat.

 

Zivatar kialakulása

A zivatarok jellemzőbben a nyári hónapokban, pontosabban a melegebb félévben keletkeznek, de természetesen kialakulhatnak a téli, hidegebb hónapokban is. A zivatarok akkor alakulnak ki, amikor a napsugárzás és a hőmérséklet magassága, nagysága miatt kellő mennyiségű energia szabadul fel, aminek hatására létrejön a zivatarfelhő, amely jelenséget konvekciónak neveznek. A zivatart legtöbbször az erős, viharos szélről, a gyakori villámlásokról, a villámlást kísérő igen hangos mennydörgésekről és a záporszerű heves csapadékhullásról lehet felismerni. Egy zivatar átlagos ideje körülbelül fél és 1 óra közé tehető.

 

A zivatarfelhőből jégeső is eshet, ami egy olyan csapadékforma, ami akkor alakul ki, amikor az extrém hideg légkörből lehulló esőcseppek szilárd halmazállapotúvá fagynak és zivatar formájában a földre hullanak.

 

Zivatar fajtái

A zivatarokat két csoportba szokás sorolni. Az első csoportba tartoznak a nedves zivatarok, amelyek csapadékkal járnak, míg a második csoportba a száraz zivatarok, amelyek csupán elektromos kisülésekkel és viharos széllel társulnak. A zivatarok megkülönböztetésére háromféle elnevezést használnak melyek a következők: egycellás zivatar, multicellás zivatar és szupercellás zivatar.


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

Karimatömítés

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos...

Scholtz 22

Scholtz 22 Racing A Scholtz 22 Racing, a 730 kg tömegű hajó 80 m2 összvitorla felülettel...

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A...

Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.