notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

sütés, titok

hirdetes

Főzés sütés rejtelmei

BB
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Szereted a gasztronómiát? Szeretsz főzni, sütni? Szeretnél csökkenteni a fogyasztott energián, vagy a főzésre szánt idődön? Érdekel, hogyan lehet puha a hús, vagy, hogy a petrezselyem hogy marad ropogós? Összeszedtünk néhány tippet, a hatékonyabb eredményhez! 

Főzési titkok

 

-    Vízforralás esetén használjuk poharat vagy kancsót a víz bemérése érdekében, ne forraljunk többet, mint amennyit fogyasztunk.
-    Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez hő veszteséget okoz.
-    Használjuk ki a sütő által adott hő minden egyes percét. A sütés végén, a meleg sütőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.
-    Ha már felforrt az étel, vegyük takaréklángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, csupán energiát takarítunk meg vele.
-    Ne érjen túl a láng az edény peremén.

 

 

Főzési titkok

-    Ha elsóztuk a levest vagy a főzeléket, néhány kanál tejjel vagy tejföllel enyhíthetjük a sós ízt.
-    Másik trükkös megoldás szerint tegyünk bele egy egész burgonyát, forraljuk néhány percig, majd vegyük ki belőle. A burgonya magába szívja a só egy részét.


Tejtermékes trükkök


-    Ha a tejeslábas alját nagyon vékonyan megvajazzuk, nem fog odaégni a tej.
-    Ha a tej forraláskor összement, ne dobjuk ki, mert még készíthetünk belőle habarást leveshez, főzelékhez.
-    A cukor nélkül habbá vert tejszín jóval tovább marad kemény, mint a cukrozott.

hirdetes
-    Ha a sajt nagyon kiszáradt, egy éjszakára áztassuk be tejbe, ezután újból könnyen szelhető.

 

 

Főzési titkok

-    Ha a hús nem akar megpuhulni, egy két evőkanál ételecettel locsoljuk meg.
-    Ha a húsvágó deszka alá elhelyezünk egy konyharuhát, akkor a hús klopfolásakor keletkező zaj jelentősen csökken.
-    A szárazkolbász héja könnyen lehúzható, ha a kolbászt vízbe mártjuk, és néhány perc után kezdjük csak a héj lehúzását.
-    Ha a sült hús odaégett, tegyünk a levébe néhány karika 
-    Ha a karaj vagy a combszelet széleit éles késsel több helyen is bevagdosunk, nem fog összeugrani sütés közben
-    Bundázás (panírozás) előtt a húsokról jól itassuk le a nedvességet, hogy jobban tapadhasson rá a bunda. Ha túl nedves a hús, forró olajban azonnal leválik róla a bunda.

 

Főzési titkok

-    A rántott csirkéhez való, díszítésre szánt petrezselyemcsokor csak akkor lesz ropogós, ha kevés lisztben megmártva dobjuk bele a forró olajba és erős lángon megsütjük. Nem szabad lefedve tárolni, mert megereszkedik.
-    Burgonya vagy zöldségtisztításkor tegyünk az asztalra egy nagy újságpapírt és azon tisztítsunk. A művelet végén, csak megfogjuk a papír négy sarkát, összehajtjuk és kidobjuk, így nem lesz szemetes az asztal.

hirdetes
-    A héjában főtt burgonya könnyen meghámozható, ha hideg vízzel leöblítve azonnal megkezdjük tisztítását.
-    Ha a paradicsomot egy pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, könnyen lehúzhatjuk a héját utána.
-    Ha a karfiol már nem friss és foltos, kevés tejet öntsünk a vizébe, attól kifehéredik.
-    Ha fedő nélkül főzzük a karfiolt, puffasztó gázai elillannak a levegőbe.

 

Főzési titkok

 

-    Nem reped meg a tojás héja vagy a burgonya, ha főzővízbe kevés sót szórunk.
-    A tojásfehérje könnyebben felverhető, ha előzőleg alaposan lehűtjük, és tojásfehérjénként egy teáskanál hideg vizet vagy egy csepp citromlevet teszünk hozzá.
-    - A tojásokat egyenként, külön-külön üssük fel egy kis pohárba, csak ezután tegyük a többihez, így ha egy tojás rossz nem teszi tönkre az egészet.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Könyvelés Budapesten

Vezetőként hogyan hozhatnánk meg a cégünkkel vagy vállalkozásunkkal kapcsolatos legfontosabb... Tovább

Élkötél

A hátsóél kivételével a vitorla élekre kötelet varrnak fel, mely meghatározza a vitorla... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 155

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek gasztronómia kreatív