Alsóörs lett a legnagyobb balatoni vitorlásközpont – Exkluzív interjú a város polgármesterével

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Alsóörs lett a legnagyobb balatoni vitorlásközpont – Exkluzív interjú a város polgármesterével

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Alsóörs lett a legnagyobb balatoni vitorlásközpont – Exkluzív interjú a város polgármesterével


2024/05/16
ZH

Füredet is megelőzve lett Alsóörs a Balaton legnagyobb vitorlásközpontja, azáltal, hogy idén áprilisban egy újabb kikötőt építettek ki a városban. Ennek apropóján kerestük fel a város polgármesterét, Hebling Zsoltot.

Alsóörs kikötő

 

Alsóörs – Az elsőszámú vitorlásközpont a Balatonon


Alsóörs megelőzte Füredet, és most a Balaton legnagyobb vitorlásközpontjává vált azáltal, hogy idén áprilisban egy újabb kikötőt építettek a városban. Ennek kapcsán beszélgettünk Alsóörs polgármesterével, Hebling Zsolttal.

 

A vitorlázás kapcsán már korábban készítettünk egy interjút veled, illetve Alsóörsről és az Alsóörsön várható és meglévő fejlesztésekről. A jelenlegi cikk apropója az, hogy azt gondolom, hogy azzal, hogy egy újabb kikötő nyílik most idén áprilisban Alsóörsön, Alsóörs lett a legnagyobb vitorlásközpont, megelőzve ezzel Füredet és az összes többi várost is. Azt látom, hogy létszámban is, hajószámban is és kikötőszámban is nagyobbak lettek az alsóörsi kikötők, mint bármelyik.


Úgyhogy ez egy örvendetes irány a mi részünkről nézve. Illetve azt látom, hogy Alsóörs maga is nagyon szépen fejlődik. 


Így a ciklus végéhez közeledtével azt szeretném kérni Zsolt, hogy erre reflektálj pár szóban, illetve foglald össze azt, hogy milyen fejlesztések voltak és mik várhatók most itt Alsóörsön. Különösképpen, esetleg a vitorlázók tekintetéből!

 

„Kezdeném ott, hogy kicsit visszatekintenék, ugyanis maga a vitorlázás az mindig is meghatározta a településünk életét. Nagyon büszkék vagyunk azokra az olimpikonokra, akik közel száz évvel ezelőtt, vagy több mint száz évvel ezelőtt képviselték a településünket.” – emlékszik vissza a polgármester. – 

 

„Maga, és ezt már ugye múltkor érintettük ezt a témát, hogy egy óriási áttörést jelentett az, hogy a Marina kikötő megvalósulhatott, aminek, hát, negyed évszázados előzményei vannak, hiszen ezt még az elődjeink, dr. Bóka István polgármester úr, akkori polgármester kezdeményezésére, illetve a partnerek bevonásával, körvonalazódott egy olyan lehetőség, hogy a móló és a vasúti móló között hogyan lehetne vitorlás kikötőt kialakítani. De különféle szomszédjogi viták, meg egyéb akadályok miatt ez nagyon későn valósult meg, bár már ez is múlt időben mondható, hiszen egy jó pár év alatt bevált.”


A polgármester úgy véli, hogy a Marina kialakítása nagyon pozitív hatással volt Alsóörsre és a Balaton partjára. A világszínvonalú kikötő létrehozása, amely magában foglalja a szállodát, éttermet és közösségi tereket, megnyitotta a Balaton partját a nagyközönség számára. Annak ellenére, hogy magántulajdonban van, a móló és a kőszórás révén létrejött egy félkilométeres balatoni sétány, ami nagyon kedvelt a helyiek és a turisták körében. Emellett sikerült horgászhelyeket kialakítani, ami további pozitívumot jelentett a beruházásnak. 


„Ha visszagondolok, gyermekkoromban tulajdonképpen ezek a területek el voltak zárva. Tehát sétálni a Sirályparkban lehetett, egy pici vízfelületnél, a mólónál, és onnan egy pár méterre, Balatonfüred irányában egy kerítés fogadta a látogatót. És a vitorlás kikötőnek nemcsak az előbb említett cél, tehát hogy a vitorlás közönség kiszolgálása, illetve hát szerintem egy tóparti településen ez egy minimum, hogy legyen egy ilyen jellegű közösségszolgáltatás is, aminek egyébként nemcsak az olimpikonjaink, hanem itt a sok évtized alatt kialakultak különféle kikötők már eleve.”


Az önkormányzati platnik ingyenesen használhatóak a balatoni és a helyi horgászok számára. Így összekapcsolták ezt a lehetőséget is, létrehozva egy olyan frekventált teret, amely bárki számára könnyen megközelíthető.


„És ez egy nagyon fontos küldetésünk volt, meg most is az, hogy minél jobban meg lehessen közelíteni a Balatont, minél több embernek, tehát mindenkinek.”


A polgármester úgy véli, hogy amikor két évvel ezelőtt az államtól megkapták az óriási területeket, amelyek a Marina móló mellett és a Nádas Panzió környékén helyezkednek el, ez valójában egy 16.000 négyzetméteres vízparti területet jelentett. Természetesen ezeket a területeket nyitva kellett hagyniuk. Ráadásul tervezik, hogy a vízisportokhoz, mint például a kajak, kenu, stand-up paddle (SUP), és egyéb vízi tevékenységekhez, valamint egy közpark funkcióhoz kötve is megmaradjanak ezek a területek.


„És emellé jött az Y-kikötő, ami ugyancsak egy több mint 20 éves álom. A 2003 és 2005 közötti rendezési tervnek, a terepülésfejlesztési koncepciójában már szerepel a belső lagunás kikötő. És így, hogy egy újabb világszínvonalú kikötő jött létre, és majd a szárazföldi létesítmények is most szépen elkezdődnek felépülni, ezáltal valóban szerintem a legszínvonalasabb és a legtöbb egységet tartalmazó kikötőhely áll rendelkezésre a Balatonnál, a Kelet-Balatonon.”

 

 

Az exkluzív interjú folytatása a következő oldalon!
 

 


érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vízparti lakás Balaton

Egy vízparti lakás a Balatonon remek lehetőségeket rejt azok számára, akik ingatlant...

Karimatömítés

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos...

Formastabilitás

A formastabilitás a hajótest alakjától függő, a hajó dőlésével szemben mutatkozó...

Vorlieck

A vorlieck a nagyvitorla (Gross) első éle.

Transat Jaques Vabre

Transat Jaques Vabre vitorlás verseny történet A Transat Jaques Vabre egy olyan vitorlás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.