Meghirdették a 2015. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Meghirdetésre került a 2015-ös év legjelentősebb műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítmény elismerésére a Magyar Innovációs Alapítvány együttműködő partnereivel a Magyar innovációs nagydíj pályázat, lássuk, a 2016-os évben milyen innovációkért adnak át díjat.

2015-ös Magyar innovációs nagydíj pályázat

 

Immáron huszonnegyedik alkalommal írták ki a pályázatot, melyre 2016. február 17-ig lehet jelentkezni. A nagydíj mellett összesen 5 kategóriában adnak át szakmai innovációs díjat a jelentkezőknek. A legeredményesebb start up vállalkozás, melyet 2013. január 1. után alapították, a Magyar Innovációs Szövetség Startup innovációs díját kapja, mely elismeréseket az Országházban adják át 2016. március végén.

A Magyar innovációs nagydíj elismeréséhez kiemelkedő innovációra van szükség



A pályaműveket egy 19 tagú független bíráló bizottság fogja értékelni, a díjak odaítélésének döntő szempontja a többlet árbevétel elérése, az innováció által. Az eddigi 23 évben, melynél a pályázatnak köszönhetően több mint ezer innovációs teljesítményt ismertek meg - ebből 181 elismerést is szerzett - nem csak nagyvállalatok, de jelentős számú kis- és közepes nagyságú cégek is tudtak olyan innovációt felmutatni, mellyel kiemelkedtek a többi cég közül. Fontos szempont, hogy az innováció hatékony és korszerű legyen, így ennek szellemében kellett innovációt felmutatni a tartós versenyképesség eléréséhez.

A klub ren­dez­vé­nyen az elő­ző évi dí­ja­zot­tak be­mu­tat­ták nyer­tes in­no­vá­ci­ó­ju­kat, ki­emel­ve a pi­a­con el­ért ered­mé­nye­i­ket. Az eredmények bemutatására a következő oldalon kerül sor.

A 2014. ÉVI INNOVÁCIÓS NAGYDÍJBAN ÉS A SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA 2014. ÉVI INNOVÁCIÓS DÍJÁBAN az Sanatmetal Kft. részesült a VORTEX poliaxális csontlemez rendszerért.

 

A Sanatmetal Kft. latin eredetű neve gyógyító fémet jelent. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás a több mint 4 évtizedes történelme során jelentős sikereket ért el az orvostechnikai eszközök fejlesztésében és gyártásában, Európa TOP40 orvostechnikai gyártója közé tartozik.

Az innováció eredményei:

  • A kor legmagasabb technikai színvonalú lemezrendszere a csonttörések ellátására, összesen 272 féle lemezzel, 283 féle csavarral, 57 műtőeszközzel.
  • Sikeres termék bemutatás hazai (MOT-MTT, Szeged, 2014. június) és nemzetközi (AAOS, New Orleans, 2014. március; EFORT, London, 2014. június) rangos szakmai kongresszusokon.
  • Magyarországon 25 kórházban, külföldön 9 országban sikeres piaci bevezetés.
  • 2014-ben 75466 darab eladott termék, 632 millió Ft árbevétel, 576 millió Ft hozzáadott érték. 

A NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI INNOVÁCIÓS DÍJÁBAN a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. részesült az univerzális forgóvázas darus jármű kifejlesztéséért.



Az üzem jogelődje 1949-ben alakult meg Jászkiséren, mint Mezőgazdasági Gépállomás. A nagygépes vasúti vágányszabályozás, gépjavítás-gépgyártás, alkatrészgyártás mellett meghatározó tevékenységgé vált a MÁV ZRt. által kezelt közforgalmú vasúti pályahálózaton a jól tervezhető karbantartási és felújítási tevékenység végzése.

Az innováció eredményei:

  • A járművekkel a MÁV megbízható, üzembiztos gépekhez jutott, melyekkel kiválthatta a korszerűtlen, elavult járműveit.
  • Az UFDJ-k dízel motorjai kielégítik a ma érvényes szennyezőanyag kibocsátási előírásokat, a 75/2005. (IX.29.) GKM-KvVM együttes rendelet szerinti III./B szabályozási lépcsőt. Az anyagrakodás gépesítésével növekedett a munkabiztonság.
  • Az elavult gépek 240-350 g/kWh fajlagos üzemanyag fogyasztásával ellentétben az új járművek 184 g/kWh-t fogyasztanak.
  • A pályafenntartási munkák rövidebb idő alatt végezhetők el, csökkennek a vágányzári idők. Megtakaríthatók a mozdony és teherkocsi bérlési költségek, a járművek önmaguk képesek rakodni és lerakodni.
  • A gyártás folyamata min. 15 fő részére biztosít folyamatos munkát, hazai beszállítói ipart is foglalkoztatva (forgóváz, alapanyagok).
  • A fűkaszálás, cserjeirtás, saját daruzás jelentős megtakarítást eredményez a külső vállalkozókkal való megoldással szemben.

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI IPARI INNOVÁCIÓS DÍJÁBAN az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült a Bisoprolol-Amlodipin fix kombinációs tabletta kifejlesztéséért.



Az Egis, Magyarország és egyben Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó, vertikálisan integrált generikus gyógyszergyára, tevékenységük a gyógyszergyártás minden területére kiterjed a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és készgyógyszer-gyártáson át a kereskedelemig. Regionális szinten is kiemelkedően sokat fordítanak kutatás-fejlesztésre.

Az innováció eredményei:

  • A készítmény 2014 decemberéig 17 országban került bevezetésre különböző márkaneveken, a következő években az Egis stratégia partnerség keretében további mintegy 50 országban tervezi forgalomba hozni a vállalat.
  • A 2014-es év végéig a 2011-es bevezetéstől számítva a készítmény összesen 2,2 milliárd Ft forgalmat ért el (IMS Dataview), a 2014-es évben 1,2 milliárd Ft bevételt hozott az Egis Gyógyszergyár Zrt. számára.
  • A forgalom mintegy 96%-a exportból származik, mely export 52%-a az EU-ba irányul. 

MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG 2014. ÉVI StartUp INNOVÁCIÓS DÍJÁBAN a Synetiq Kft. részesült a neuromarketing média kutatási technológia kifejlesztéséért.



A cég alapítói, Ottlik Dávid és Divák Ádám másfél éve kezdtek bele vállalkozásukba, azóta több nagy presztízsű díjat is elnyertek a Szilícium-völgytől Tel-Avivig.

Az innováció eredménye:

  • A Synetiq neuromarketing médiakutatási technológiájának segítségével a tartalomgyártók hatékonyabb tartalmakat állíthatnak elő, vagyis kideríthető, hogy melyik reklám kelt nagyobb hatást a nézőben, vagy melyik filmkocka ragadja meg jobban a figyelmüket. Technológiájukat már Európa-szerte használják reklám- és TV cégek (pl. Havas Media, Young&Rubicam). 

A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI KÖRNYEZETVÉDELMI INNOVÁCIÓS DÍJÁBAN a MOL Nyrt. és a Strabag Általános Építő Kft. részesült a gumibitumen technológia és gumibitumennel épített aszfaltút fejlesztésért.



A MOL NyRt. egy integrált olaj- és petrolkémiai csoport, Magyarország legnagyobb társasága. A STRABAG az építőipar minden területén jelen van és meghatározó európai építőipari vállalatként az egész világra kiterjedően tevékenykedik, Közép- és Kelet-Európában több mint 500 helyszínen több mint 74.000 főt foglalkoztat.

Az innováció eredményei:

  • Új, szabadalmi védettséggel rendelkező exportképes termék és gyártástechnológia.
  • Az új termék minőségét és felhasználását szabályozó új hazai útügyi előírás kidolgozása.
  • Az új aszfalttípus és a felhasználásával megvalósult kiváló minőségű, új nyomvonalú aszfalt pályaszerkezet.
  • A gumibitumenes aszfaltút hagyományos aszfaltúthoz képest kb. 50%-kal hosszabb élettartama miatt kb. 30% fenntartási költség megtakarítás, továbbá energiafelhasználás és CO2 emisszió csökkenés érhető el az életciklusa alatt.
  • A MOL és a Strabag együttes árbevétele a 2014-ben végrehajtott villányi elkerülő út építési projekten 2,3 milliárd forint volt. A MOL új üzemének, teljes kapacitás kihasználtsága mellett, évente kb. 650-750 millió forint többlet árbevétel realizálható gumibitumen értékesítéssel. 

A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI AGRÁR INNOVÁCIÓS DÍJÁBAN a QuantisLabs Kft. részesült a Szőlőőr rendszerért.



A 2005-ben alapított, agrártechnológiai területen tevékenykedő QuantisLabs Kft. magas színvonalú, speciális szőlővédelmi szenzorhálózatáról vált közismertté. A precíziós szőlészeti megoldásokat fejlesztő vállalkozás neves mezőgazdasági szereplőkből álló ügyfélkört épített ki, valamint jelentős hazai és nemzetközi elismerésekben részesült.

Az innováció eredménye:

  • Az innováció számos jelentős hazai pincészetnél, borászatnál került bevezetésre. SmartVineyard szenzorhálózat segíti a fertőzések elleni védekezést többek közt a Bock, Sauska, Gere, Royal Tokaji, Tokajicum pincészeteknél. A rendszer ma már több ezer hektáron segíti a kevesebb vegyszerfelhasználással történő biztonságosabb termelést (ügyfelek listája csatolva). A 2014-es év nettó árbevétele 50 777 000 Forint volt.
  • A hazai és nemzetközi ügyfeleink jelentősen tudták permetszer-felhasználásukat csökkenteni, hiszen a rendszer olyan pontos betegség-specifikus információkat biztosít a felhasználó számára, melyek figyelembevételével az éves vegyszer-kibocsátás optimalizálható/csökkenthető. Az innováció a végfelhasználókra gyakorolt hatása is pozitív, hiszen a technológiát használó borászatok kevesebb vegyszer felhasználásával tudnak egészségesebb szőlőt, minőségi bort termelni.
  • A 2014-es évben az Európai Bizottság a SmartVineyard / Szőlőőr rendszer több mint 1 millió eurós támogatása mellett döntött. A támogatás lehetőséget ad a rendszer további növénykultúrákra való adaptálására. 

A 2014. ÉVBEN MEGVALÓSULT, KIEMELT ELISMERÉSBEN RÉSZESÍTETT, három SIKERES INNOVÁCIÓ ISMERTETÉSE



Több területen is megjelenő innováció a Strauss Metal Kft.-nél c. innováció
Megvalósító: Strauss Metal Kft. (Pécs)

Az innováció eredménye:

  • A széles termékskála, a Közép-Európában is egyedülálló high-tech géppark, a folyamatos termékfejlesztés, a több mint 500 féle termék mind a Strauss Metal innovációját igazolja.
  • Angliai partnerükkel 2014-ben 1 millió font export-forgalmat értek el.


"Instant Clean"/"Gyors takarítás"c. innováció
Megvalósító: Electrolux Lehel Kft. (Jászberény)


Az innováció eredménye:

  • A termék kifejlesztésével az Electrolux gyakorlatilag egy új termékkategóriát alkotott. Az Electrolux volt az első, aki "levágta a vezetéket" a porszívókról, megalkotva egy olyan könnyű és számos kényelmi funkcióval rendelkező, felhasználóbarát akkumulátoros porszívót, amely végigsöpört a világon az elmúlt 10 évben és meghonosította a "gyors takarítás" termékkategóriát.
  • 2014-ben jelent meg a legújabb, harmadik generáció. Attraktív, modern dizájnjával a lakások dísze lett. Kiváló takarítási hatékonyságával és számos innovatív, szabadalmaztatott technikai megoldásával a vásárlók egyik legkedveltebb és legkeresettebb modellje lett.
  • Az Electrolux Lehel Kft. Porszívógyárának éves árbevétele mintegy 3 milliárd Ft-tal, kb. 10%-kal növekedett a tavalyi évhez képest a 2014-ben sikeresen bevezetett harmadik generációs Ergorapidonak köszönhetően. A termék gyártását az Electrolux Kínából hozta Magyarországra. A gyár nyeresége ezzel egyidejűleg 15%-kal emelkedett 2013-hoz viszonyítva.



"K'enni jó" zöldségkrém termékcsalád c. innováció
Megvalósító: Univer Product Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Kecskemét)

Az innováció eredménye:

  • Egy táplálkozás-élettanilag értékes komponenseket koncentráltan és komplex módon tartalmazó, humán vizsgálatban is igazolt, kommunikálható értékekkel rendelkező, új, zöldség alapú termékcsalád kifejlesztése és sikeres piaci bevezetése.
  • Az Univer K'enni Jó termékcsalád 2014 március végén jelent meg a magyar piacon, a szupermarket kategóriában vezető Spar hálózatban, melyben listázottsága félévkor vált teljessé. Év végéig 259.000 db-ot vásároltak belőle a fogyasztók, mely 42 millió Ft-ot meghaladó árbevétel-többletet eredményezett. Ez a tervezett volumen több, mint duplája, és a magyar piacon ilyen jellegű új élelmiszer termék tekintetében számottevő mennyiség.
  • Az elért forgalom a termékkategória fejlődését eredményezte, nem pedig meglévő termékek ún. kannibalizációját; az egészségtudatos táplálkozást célul tűző fogyasztók számára pedig a kínálat bővítését. A múlt év sikereire alapozva 2015 elejétől fokozatosan bővült/bővül a K'enni Jó termékcsaládot forgalmazó kereskedelmi láncok köre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan remek lehetőséget biztosít, ha lakásvásárláson gondolkozol, hiszen a...

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a...

Párna

Párna

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető.

Ágy

Ágy