Receptek egyenesen a Mátrából – ismerd meg Te is az Északi-középhegység ízvilágát

TK, NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Magyarország egyik legmagasabb pontjának ad otthont a Mátra, mely az Északi-középhegység egyik vulkanikus eredetű tagja. Ismerd meg mostani cikkünkben Te is jellegzetes ízvilágát receptjeink segítségével, melyeket otthonodban is könnyedén elkészíthetsz!

Minden magyarországi területnek megvannak a jellegzetes étkezési szokásai, korábbi cikkünkből már megismerhettétek a Nyírség gasztronómiáját, azt itt olvashatjátok. Fontos viszont tudni, hogy a Mátrában található ízeknél nem mindig lehetséges felmérni, hogy mely ételek azok, amik itt alakultak ki az évszázadok során, és melyek, amiket már más nemzetek hoztak be, mint például a szlovákok. Egy viszont biztos – mostani cikkünkben olyan ételeket gyűjtöttünk össze, melyek a Mátrában örvendenek nagyobb népszerűségnek, oda köthetőek. Ismerd meg őket Te is!

Krumplovnyika


Hozzávalók (4 adag)


-    1 kg burgonya
-    liszt
-    olaj, vaj, vagy zsír
-    30 dkg túró, vagy káposzta


Ez az étel héjában főtt krumpliból készül, ezért érdemes először ezt odatenni. Amikor már kissé meghűlt, pucoljuk meg őket, majd még melegen nyomjuk őket át krumplinyomón. Annyi marék lisztet adjunk hozzá, amennyi krumplinyomó krumplit nyomtunk össze.


Sózzuk, majd dolgozzuk össze őket jól. Akkor jó, ha közepesen lágy tésztát kapunk, amit osszunk kis cipókra. Ezeket nyújtsuk nagyjából fél cm vastagságúra, s egy teflon palacsintasütőben süssük meg tésztánk mindkét oldalát – ezeket kenjünk meg zsírral, vagy vajjal. Ízlés szerint vagy pirított káposztával, vagy áttört túróval töltsük meg.

Ganca


Hozzávalók (4 adag)


-    1 kg krumpli
-    liszt
-    só ízlés szerint
-    hagyma
-    olaj


A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd tegyük egy fazékba – főzzük puhára, majd nyomjuk szét a vízben. Annyi vizet engedjünk főzéséhez, ami éppen ellepi. Keverjük hozzá az összenyomásuk után a lisztet, illetve a sót. Főzzük így addig, amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig hagyjuk állni, majd szaggassunk belőle galuskákat. Közben zsíron pirítsuk le a hagymát, s öntsük a galuskára. 


Klasszikus mátrai borzaska


Hozzávalók (4 adag)


-    50 dkg csirkemell
-    5 db burgonya
-    2 db tojás
-    3 evőkanál zsemlemorzsa
-    fokhagyma
-    reszelt sajt
-    tejföl
-    só, bors ízlés szerint

Amennyiben érdekel receptünk, valamint cikkünk folytatása, lapozz!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Kalóz

A Kalóz kétszemélyes, biztonságos jolle. Versenyzéskor ketten használják, de ideális...

Kieler

A kielerek a tőkesúlyos hajók. Nem uszonyt(svert) használnak, hanem tőkesúlyt.

Programok Eger

Programok Eger közelében? Nem nehéz a választás, hiszen ebben a gyönyörű városban minden...

reffelés

A hajó folyamatosan jobban dől az optimális szögnél, célszerű reffelni azaz a...

Művészeti előadás

A művészeti előadás a művészetek teljes körét átfogó bemutató, beszélgetés, s egyfajta...