A Nyírség gasztronómiája – Te tudtad ezeket az érdekességeket?

TK, NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Nyírség hangulatát sok minden képes előidézni – lehet szó akár ételhez, akár italhoz köthető gasztronómiai élményről. Mostani cikkemben pillantsatok bele Ti is, miket köthetünk ehhez a térséghez! Cikkünk végén. amennyiben szeretnénk az itt népszerű ételeket is elkészíthetjük otthonunkban – receptjeinket is olvashatjátok.

Tudtad, hogy ott a töltött káposztát paradicsomosan csinálják? És hallottál már a nyögvenyelőről, vagy a mákos tengeriről? Esetleg kóstoltad is már őket? Ugyanis ezek a Nyírségben található ételek egy-egy megnevezései – amellett, hogy ott a tócsni sem tócsni, hanem lapcsánka. A finom ételek mellett ugyanakkor italélményben sem családhatnak az ide látogatók, ugyanis Magyarország 8 eredetvédett pálinkája közül három ehhez a térséghez kötött. Ezekből egy-egy kortyot elfogyasztva, már közelebb kerülhetünk a Nyírség nyújtotta életérzéshez.


A terület érdekessége az is, hogy egyik magyar írónk, Krúdy Gyula Nyíregyháza városában született, és bár ifjúkorától kezdve sok helyen megfordult, élete nem köthető szorosabban a városhoz, kiváló érzékekkel írt az ott található ételekről, italokról – egyszóval a gasztronómiáról. Nézzük meg közelebbről ezeket a finom ételeket, italokat!


Hazánkban a legváltozatosabb területeken terjedt el, de mindenféle szempontból nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek – ebből rengeteg dolgot képesek az éppen adott környéken élők előállítani: lekvárokat, aszalványokat, valamint pálinkat.


A szatmári szilvapálinka


A szatmári szilvapálinka készítése évszázados múltra vezethető vissza – már akkoriban is gyakran használták vendégköszöntőnek. A Tisza és Szamos öntéstalajában tenyésző kékszilvafajta, a kierjedt gyümölcscefre hagyományosan réz üstön történő lepárlása együttesen adja annak utánozhatatlan ízvilágát. A kizárólag csak szilva felhasználásával történő pálinka egyébként tükrösen tiszta, érleléstől halványsárgás színvilágú, kellemes, harmonikus gyümölcsízű.


A másik két eredetvédett pálinka a szabolcsi almapálinka, illetve az újfehértói meggypálinka. Mindkettő tükör tiszta, odafigyeléssel való elkészítése végett kellem gyümölcs ízű. Utóbbinak érdekessége, hogy a meggy, amiből készül maga a pálinka, már a 17. század elején vadon termett a térségben.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, valamint recepteink, lapozz!


 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Backbord

A Backbord (ejtsd: bekbord) kifejezést lásd a jobb csapás -nál.

Nautic 330 Club vitorlás hajó

A Nautic 330-as 2005-ben megjelent, még inkább családközpontú koncepciója. A hajótest 15...

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...

Catamaran

            ...

Rendezvényhelyszín Budapesten

A rendezvények esetében különösen fontos, hogy megfelelő helyszínt találjunk. Egy rosszul...